ΑρχικήΣυνταγέςΓλυκάΧριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα από τον Τάσο Αντωνίου!

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι ένα βρετανικό γλυκό που θα φέρει γιορτινή διάθεση στο τραπέζι σας. Αν τη δοκιμάσετε και την αγαπήσετε, δύσκολα θα μπορείτε να φανταστείτε Χριστούγεννα χωρίς μια τέτοια μεθυσμένη πουτίγκα.

Εμείς σας παρουσιάζουμε τη σύγχρονη και ιδιαίτερα νόστιμη γλυκιά συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, με υλικά και τεχνικές που όλοι γνωρίζουμε. Η παρασκευή αυτής της πουτίγκας θυμίζει ένα είδος πλούσιου χαλβά, θα μπορούσαμε να πούμε.

Η βασική συνταγή για πουτίγκα έχει αλλάξει αρκετά από την αρχική της μορφή, όταν την παρασκεύαζαν οι Αγγλοσάξονες κατά τον Μεσαίωνα. Στην παραδοσιακή μορφή της πουτίγκας, γίνεται ένα πάρτι ετερόκλιτων και πληθωρικών γεύσεων, όπου το γλυκό παντρεύεται με το αλμυρό, το ψάρι με το κρέας και όλα τα υλικά αρωματίζονται από αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά. Το μείγμα, παίρνει μια ιδιαίτερη γεύση από το αλκοόλ και τα πολλά κόντιτα (ψιλοκομμένα κομμάτια ζαχαρωμένων φρούτων).

Χάρη στα πολλά της υλικά, και κυρίως τη ζάχαρη και το αλκοόλ, η πουτίγκα διατηρούνταν για μερικούς μήνες. Με την παλαίωση αυτή, η γεύση επιτείνεται και γίνεται πιο φίνα. Ένα χρόνο μετά, το μόνο που έπρεπε να κάνει η νοικοκυρα είναι να την ξαναζεστάνει αφήνοντας την πάνω από τον ατμό για μερικές ώρες. Στο τέλος τη σέρβιρε ζεστή, όπως μια φρέσκια χρστουγεννιάτικη πουτίγκα.

Σύμφωνα με την παράδοση, για να έχουν όλα τα μέλη μιας οικογένειας καλή τύχη, θα πρέπει να ανακατέψουν όλοι από λίγο τα υλικά της πουτίγκας-για να μην φύγει και το χέρι της νοικοκυράς από το πολύ ανακάτωμα.

Φτιάξτε την απλή αυτή συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα και σερβίρετέ τη στο γιορτινό τραπέζι!

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
Εκτύπωση

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Λαχταριστή συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα! Δοκιμάστε αυτή τη βρετανική πουτίγκα φέτος τα Χριστούγεννα και φτιάξτε ένα πεντανόστιμο γιορτινό γλυκό για όλη την οικογένεια.
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Διεθνής
Λέξη κλειδί Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
Προετοιμασία 20 λεπτά
Εκτέλεση 45 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 15 λεπτά
Μερίδες 10
Θερμίδες 330θερμίδες

Υλικά

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 γρ. αμύγδαλο κροκάν
  • 10 γρ. βανίλια
  • 10 γρ. μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 10 γρ. κανέλα
  • 12 αυγά χωρισμένα σε κρόκο και ασπράδι
  • 325 γρ. ζάχαρη

Για το σιρόπι:

  • 1 κιλό νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 λεμόνι σε φέτες
  • 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

  • Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο κροκάν, τη βανίλια, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. 
  • Σε σταθερό μίξερ χτυπάμε τους κρόκους και τη ζάχαρη με το σύρμα, μέχρι να κρεμώσει το μείγμα και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. 
  • Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια αυγού σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Όταν αφρατέψουν, προσθέτουμε σε δόσεις τη ζάχαρη, ενώ παράλληλα χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. 
  • Αναμειγνύουμε το μείγμα στερεών υλικών με το μείγμα κρόκων. Προσθέτουμε σε δόσεις τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά με και κυκλικά με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  • Κατόπιν, μεταφέρουμε το μείγμα σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα για κέικ ή ημισφαιρική φόρμα (μπομπέ). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα, για περίπου 40-45 λεπτά. 
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι: 
  • Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξυλάκι κανέλας για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα δεμένο σιρόπι. Το αφήνουμε εκτός φωτιάς να κρυώσει καλά.
  • Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι την καυτή πουτίγκα και αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό. 
  • Στη συνέχεια περιχύνουμε την πουτίγκα με σως λευκής σοκολάτας. Στολίζουμε τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα σε πιατέλα και κόβουμε σε κομμάτια. 

Tips

H χριστουγεννιάτικη πουτίγκα διατηρείται στο ψυγείο, ιδανικά καλυμμένη με διαφανή μεμβράνη.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γέμιση για γαλοπούλα

Συνταγή για γέμιση γαλοπούλας!

Γιαούρτι με ψημένα σύκα

Συνταγή για γιαούρτι με ψημένα σύκα και καρύδια!

Μαρινάδα για χοιρινό σουβλάκι

Μια υπέροχη μαρινάδα για χοιρινό με απίθανη γεύση από εσπεριδοειδή.

Περισσότερα άρθρα

Η ιστορία της τούρτας Μπλακ Φορεστ

Μάθετε την ιστορία για την τούρτα Μπλακ Φορεστ και φυσικά την καλύτερη συνταγή για το υπέροχο αυτό γλυκό!

Λαχανάκια Βρυξελλών: ο λόγος που πρέπει να τα εντάξεις στη διατροφή σου!

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ανάμεσα στα λαχανικά του χειμώνα και αποτελούν μια εξαιρετικά νόστιμη αλλά και θρεπτική επιλογή. Ας μάθουμε γιατί πρέπει να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

Το έθιμο του μπακαλιάρου ανήμερα του Ευαγγελισμού έχει ρίζες στο 1821!

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ