Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα από τον Τάσο Αντωνίου!
Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι ένα βρετανικό γλυκό που θα φέρει γιορτινή διάθεση στο τραπέζι σας. Αν τη δοκιμάσετε και την αγαπήσετε, δύσκολα θα μπορείτε να φανταστείτε Χριστούγεννα χωρίς μια τέτοια μεθυσμένη πουτίγκα.
Εμείς σας παρουσιάζουμε τη σύγχρονη και ιδιαίτερα νόστιμη γλυκιά συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, με υλικά και τεχνικές που όλοι γνωρίζουμε. Η παρασκευή αυτής της πουτίγκας θυμίζει ένα είδος πλούσιου χαλβά, θα μπορούσαμε να πούμε.
Η βασική συνταγή για πουτίγκα έχει αλλάξει αρκετά από την αρχική της μορφή, όταν την παρασκεύαζαν οι Αγγλοσάξονες κατά τον Μεσαίωνα. Στην παραδοσιακή μορφή της πουτίγκας, γίνεται ένα πάρτι ετερόκλιτων και πληθωρικών γεύσεων, όπου το γλυκό παντρεύεται με το αλμυρό, το ψάρι με το κρέας και όλα τα υλικά αρωματίζονται από αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά. Το μείγμα, παίρνει μια ιδιαίτερη γεύση από το αλκοόλ και τα πολλά κόντιτα (ψιλοκομμένα κομμάτια ζαχαρωμένων φρούτων).
Χάρη στα πολλά της υλικά, και κυρίως τη ζάχαρη και το αλκοόλ, η πουτίγκα διατηρούνταν για μερικούς μήνες. Με την παλαίωση αυτή, η γεύση επιτείνεται και γίνεται πιο φίνα. Ένα χρόνο μετά, το μόνο που έπρεπε να κάνει η νοικοκυρα είναι να την ξαναζεστάνει αφήνοντας την πάνω από τον ατμό για μερικές ώρες. Στο τέλος τη σέρβιρε ζεστή, όπως μια φρέσκια χρστουγεννιάτικη πουτίγκα.
Σύμφωνα με την παράδοση, για να έχουν όλα τα μέλη μιας οικογένειας καλή τύχη, θα πρέπει να ανακατέψουν όλοι από λίγο τα υλικά της πουτίγκας-για να μην φύγει και το χέρι της νοικοκυράς από το πολύ ανακάτωμα.
Φτιάξτε την απλή αυτή συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα και σερβίρετέ τη στο γιορτινό τραπέζι!
Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
Υλικά
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 250 γρ. αμύγδαλο κροκάν
- 10 γρ. βανίλια
- 10 γρ. μοσχοκάρυδο
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 10 γρ. κανέλα
- 12 αυγά χωρισμένα σε κρόκο και ασπράδι
- 325 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
- 1 κιλό νερό
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 λεμόνι σε φέτες
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
- Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο κροκάν, τη βανίλια, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα.
- Σε σταθερό μίξερ χτυπάμε τους κρόκους και τη ζάχαρη με το σύρμα, μέχρι να κρεμώσει το μείγμα και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
- Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια αυγού σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Όταν αφρατέψουν, προσθέτουμε σε δόσεις τη ζάχαρη, ενώ παράλληλα χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
- Αναμειγνύουμε το μείγμα στερεών υλικών με το μείγμα κρόκων. Προσθέτουμε σε δόσεις τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά με και κυκλικά με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Κατόπιν, μεταφέρουμε το μείγμα σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα για κέικ ή ημισφαιρική φόρμα (μπομπέ). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα, για περίπου 40-45 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
- Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξυλάκι κανέλας για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα δεμένο σιρόπι. Το αφήνουμε εκτός φωτιάς να κρυώσει καλά.
- Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι την καυτή πουτίγκα και αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό.
- Στη συνέχεια περιχύνουμε την πουτίγκα με σως λευκής σοκολάτας. Στολίζουμε τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα σε πιατέλα και κόβουμε σε κομμάτια.
ωραια