Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Η Γαλλίδα σεφ Hélène Darroze ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη γυναίκα σεφ για το 2105. Η ίδια απαιτική κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από σχεδόν 1000 σεφ, επαγγελματίες της εστίασης και κριτικούς εστιατορίων, επέλεξε και ανέδειξε τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για την χρονιά αυτή.
Η Darroze αγάπησε τη μαγειρική από παιδί όταν έφτιαξε την πρώτη της τάρτα μήλου σε ηλικία 6 ετών. Στα 12 της χρόνια έφτιαξε μια τάρτα λεμονιού για ένα οικογενειακό τραπέζι. Κι αν αναρωτιέστε ποια ήταν η αφορμή για να μπει στην κουζίνα ένα μικρό κορίτσι αντί να παίζει με τις φιλενάδες της, η απάντηση βρίσκεται στα γονίδια. Η Hélène Darroze κατάγεται από οικογένεια με μεγάλη μαγειρική παράδοση, αφού ο προπάππους, ο παππούς και μετέπειτα ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτες του εστιατορίου “Chez Darroze” στο Villeneuve-de-Marsan, στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Μαθήτευσε για τρία χρόνια δίπλα στον διακεκριμένο σεφ Alain Ducasse, στο εστιατόριο “Louis XV” του φημισμένου Hôtel de Paris στο Μόντε Κάρλο. Στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία του οικογενειακού εστιατορίου, όπου πειραματίστηκε με πολλές τεχνικές, υλικά και συνταγές για να βρει το δικό στυλ και να βάλει το λιθαράκι της στην γαλλική γαστρονομία. Το 1999 άνοιξε στο Παρίσι το δικό της εστιατόριο που φέρει το όνομά της. Το 2008 έγινε η chef στο θρυλικό εστιατόριο του λονδρέζικου ξενοδοχείου Connaught, μια θέση που κρατά με επιτυχία μέχρι σήμερα. Σημαντικό σταθμό στην καριέρα της αποτελεί το Παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής που έλαβε το 2012 από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Nicolas Sarkozy για την προσφορά της στον γαλλικό πολιτισμό.
Τα πιάτα της έχουν ως βάση τη γαλλική κουζίνα τα οποία διανθίζονται με υλικά της βρετανικής γαστρονομικής κουλτούρας. Η μαγειρική της βασίζεται σε απλές τεχνικές και στα εποχικά υλικά. Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της είναι το φουά γκρα με τζίντζερ, κακάο και καλαμάνσι (είδους λεμονιού που παράγεται στις Φιλιππίνες), όπως και ο αστακός σοταρισμένος σε βούτυρο με σπαράγγια και φέτες αυγοτάραχου πάνω σε ψωμί.
Μάλιστα, το όνομα της Darroze δεν είναι γνωστό μόνο στους λάτρεις του καλού φαγητού, αλλά και στους σινεφίλ, αφού ήταν η έμπνευση για τον χαρακτήρα της Colette, της γυναίκας σεφ που εμφανίζεται στην ταινία κινουμένων σχεδίων Ratatouille. Ακόμη, η διακεκριμένη Γαλλίδα σεφ αποτελεί μέλος της κριτικής επιτροπής της γαλλικής τηλεοπτικής εκπομπής Top Chef.
H Hélène Darroze είναι η τέταρτη γυναίκα που κερδίζει τον τίτλο της καλύτερης σεφ στον κόσμο του Veuve Cliquot, μετά τις σεφ Elena Arzak (εστιατόριο Arzak, Ισπανία), Anne-Sophie Pic (εστιατόριο Maison Pic, Γαλλία), Nadia Santini (εστιατόριο Dal Pescatore, Ιταλία) και Helen Rizzo (εστιατόριο Mani, Βραζιλία).