ΑρχικήΆρθραΜυστικά για τέλειους κουραμπιέδες

Μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες

Μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες με τον πιο εύκολο τρόπο. Όλα τα μυστικά για νόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά με μπόλικη άχνη βρίσκονται εδώ!

Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες δεν γίνονται! Παραδοσιακά τους φτιάχνουμε σε στρογγυλό σχήμα που ευωδιάζουν βούτυρο, συνήθως με άφθονο καβουρντισμένο αμύγδαλο, και τους πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελληνικό χριστουγεννιάτικο γλυκό με ιστορία που μας ταξιδιεύει στην Ανατολή. Qurabiya στα Αζέρικα, kurabiye στα Τούρκικα και φυσικά κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει ξερό (kuru) μπισκότο (biye), το γλύκισμα αυτό μαρτυρά πως έχει μακραίωνη ιστορία και καταγωγή που χάνεται στα βάθη της Ανατολής. Ο καλός κουραμπιές θέλει τέχνη, λένε οι έμπειρες μαγείρισσες, και εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας τα μυστικά για αφράτους και μυρωδάτους κουραμπιέδες από σπίτι.

Ακολουθούν τα μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες!

1. Τα σωστά υλικά

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει πρωτίστως τον κουραμπιέ είναι η βουτυράτη μυρωδιά του. Οπότε πρέπει να επιλέξετε ένα καλό βούτυρο γάλακτος (το βρίσκετε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε βαζάκια, ενώ συνήθως προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα), αφού αυτό είναι που δίνει στον κουραμπιέ την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Θυμηθείτε ότι όταν θα το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να είναι κρύο, σε στερεή μορφή, ώστε οι κουραμπιέδες να γίνουν τραγανοί.

Αν πάλι προτιμήσετε να τους φτιάξετε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήστε ένα ελαιόλαδο ποιοτικά ελεγμένο και ελαφρύ. Αν το ελαιόλαδο έχει τσαγκή γεύση, αυτή θα περάσει και στους κουραμπιέδες. Επίσης, τα αμύγδαλα που θα προσθέσετε, ολόκληρα ή ψιλοκομμένα, πρέπει πάντα να είναι καβουρντισμένα. Αν, βέβαια, θέλετε να φτιάξετε κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα χρησιμοποιώντας κουπ-πατ, τότε θα παραλείψετε τα αμύγδαλα.

2. Το σωστό ζύμωμα 

Το αν γίνουν αφράτοι ή όχι εξαρτάται από το ζύμωμα και το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε σταθερό μίξερ για να αναμείξετε τα υλικά. Πολύ βασικός κανόνας είναι να χτυπήσετε στην πιο υψηλή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να αφρατέψουν καλά και να γίνει αφράτος ο κουραμπιές. Πριν προσθέσετε το αλεύρι κατεβάστε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά ρίξτε το αλεύρι, σε δόσεις, ώστε να αναμειχθεί απαλά και να μην καταστρέψει το υπέροχο αφράτο μείγμα βουτύρου. Θυμηθείτε ότι όλα τα υλικά πρέπει να ζυμωθούν τόσο όσο.

Αφού διαβάσετε τα μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες, φτιάξτε τη συνταγή για μυρωδάτους και βουτυράτους κουραμπιέδες από τον Τάσο Αντωνίου!

Κουραμπιέδες

3. Το ψήσιμο

Το ψήσιμο των κουραμπιέδων πρέπει να γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία και μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι κουραμπιέδες. Παρατηρήστε το χρώμα των κουραμπιέδων σας: πρέπει να είναι λευκό, ενώ η υφή τους μέτρια τραγανή και όχι σκληρή και τραχειά.

3. Το άχνισμα

Το σωστό άχνισμα γίνεται όταν οι κουραμπιέδες είναι κρύοι και όχι μόλις βγουν από τον φούρνο. Πρώτα τους ραντίζουμε με ανθόνερο και στη συνέχεια τους βουτάμε στο μπολ με την άχνη ώστε να κολλήσει καλά πάνω τους.

4. Η διατήρηση

Ένα απο τα μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες είναι πως πάντοτε διατηρούμε τους κουραμπιέδες σκεπασμένους, ώστε να μπορούμε να τους απολαμβάνουμε με τη σωστή υφή τους. Αν μας περισσέψουν κουραμπιέδες μετά το τέλος των γιορτών, τους διατηρούμε σε κουτιά ή βάζα ερμητικά κλειστά.

Και φυσικά για να φτιάξετε τους καλύτερους κουραμπιέδες, σας έχουμε την πιο πετυχημένη συνταγή. Αν ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός σας, το Μαμα Πειναω βρήκε για εσάς από πού θα αγοράσετε τους καλύτερους κουραμπιέδες και τα πιο λαχταριστά χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη

Read recipes in English here: mygreeksalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σοκολατένια μάφινς με 4 υλικά

Σοκολατένια μάφινς με 4 υλικά χωρίς μίξερ. Φτιάξτε νόστιμα μάφινς με ελάχιστα υλικά, στο πι και φι. Εύκολo και γρήγορο γλυκό για τον καφέ.

Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας (ναπολιτέν)

Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας από τον Τάσο Αντωνίου. Αυτή η σάλτσα είναι ιδανική βάση για μακαρόνια, πίτσα, κεφτέδες και άλλες συνταγές. Η πιο εύκολη μακαρονάδα ναπολιτέν με κόκκινη σάλτσα!

Αυγά ποσέ

Συνταγή για αυγά ποσέ!

Περισσότερα άρθρα

Το μυστικό των σεφ για άψογα και πεντανόστιμα μανιτάρια

Πείτε αντίο στα μουλιασμένα μανιτάρια με αυτό το μυστικό για τέλειο μαγείρεμα.

Κανέλα ή κασσία; Μάθετε ποια είναι η αυθεντική κανέλα

Εσύ γνωρίζεις τη διαφορά ανάμεσα στην κανέλα Κεϋλάνης και την κινέζικη κανέλα, γνωστή και ως κασσία;

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ