Τα ρεβίθια είναι ένα όσπριο που αγαπάμε εμείς οι μεσογειακοί λαοί εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Το μόνο που χρειάζεσαι για να τα πετύχεις είναι καλά ρεβίθια, μπαχαρικά και σιγανή φωτιά. Κι όμως, μερικές κινήσεις ματ μπορούν να γίνουν το μυστικό της επιτυχία για τέλεια ρεβύθια.
Δείτε ακόμα την υπέροχη συνταγή για φαλάφελ ή ανατολίτικους ρεβιθοκεφτέδες!
- Υπολογίζουμε ότι 1 φλιτζάνι ωμά ρεβίθια αντιστοιχεί σε 2 φλιτζάνια βρασμένα ρεβίθια.
- Τα μουλιάζουμε για περίπου 12 ώρες μέσα σε χλιαρό νερό με 1 κ.σ. μαγειρική σόδα που βοηθά να «φουσκώσουν».
- Δεν αφαιρούμε τη φλούδα των ρεβιθιών! Στη φλούδα κρύβεται το μεγαλύτερο ποσοστό ασβεστίου και φυτικών ινών. Αν παρόλα αυτά θέλουμε να τα ξεφλουδίσουμε, ακολουθούμε τον εξής τρόπο: αφού μουλιάσουν, τα ξεπλένουμε καλά. Τα βάζουμε λίγα-λίγα σε μια πετσέτα κουζίνας, τη διπλώνουμε και με τη βοήθεια ενός πλάστη τα τρίβουμε πάνω στον πάγκο με δύναμη. Έτσι τα ρεβίθια ξεφλουδίζονται εύκολα μέσα στην πετσλετα. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα ρεβίθια και τις φλούδες σε ένα βαθύ μπολ γεμάτο με νερό. Ανακατεύουμε με το χέρι για να ανέβουν οι φλούδες στην επιφάνεια και να τις αφαιρέσουμε. Ξεπλένουμε τα ρεβίθια πολύ καλά και είμαστε έτοιμοι.
- Αν θέλουμε να προσθέσουμε στα ρεβίθια ντομάτα ή λεμόνι, τα προσθέτουμε όταν το φαγητό έχει μισομαγειρευτεί, γιατί η οξύτητά τους σκληραίνει τα ρεβίθια.
- Τα μυρωδικά που ταιριάζουν στα ρεβίθια είναι ο άνηθος, ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο μαϊντανός, η ρίγανη και η δάφνη.
- Για ακόμη πιο βαθιά γεύση, δεν παραλείπουμε την “αγία τριάδα” των λαχανικών, δηλαδή κρεμμύδι, καρότο και πράσο.
Δείτε ακόμα: η νοστιμότερη ρεβιθάδα φούρνου!
Τώρα που μάθατε τα μυστικά για τέλεια ρεβίθια, φτιάξτε αυτή τη ρεβιθάδα φούρνου και τα πεντανόστιμα ανατολίτικα φαλάφελ!
Ωραίο άρθρο!