Η ελίτ των μπαχαρικών

Καπνιστό αλάτι: Στον κύκλο των απαιτητικών εξερευνητών σπάνιων γεύσεων, το καπνιστό αλάτι είναι η νέα αξία. Το ¨Quai Sud¨, είναι κρύσταλλοι χοντρού θαλασσινού αλατιού από τον Ειρηνικό ωκεανό, με μυρωδιά μπαχαρικών και αρωματικών που το κάνουν πρώτο στην κατηγορία του. Το ελαφρύ κάπνισμά του με ξύλα κόκκινης σημύδας, κατά την παράδοση των φυλών της περιοχής, τονίζει ακόμα περισσότερο την προσωπικότητά του, ενώ φλερτάρει με το άρωμα της θαλασσινής αύρας.

Βανίλια: Το όνομά της προέρχεται από την ισπανική λέξη «vainilla», που σημαίνει «μικρό φασόλι». Κατάγεται από τους σπόρους του φυτού βανίλια, μιας ποικιλίας της οικογένειας των ορχιδέων. Η καθαρή βανίλια, με τη θαυμάσια αρωματική γεύση της, είναι η ευρύτατα χρησιμοποιημένη αρωματική ουσία στις ζύμες, τις παρασκευές και σε άλλα επιδόρπια.  Είναι το δεύτερο  ακριβότερο καρύκευμα στον κόσμο, μαζί με το σαφράν. Η βανίλια πωλείται σε διαφορετικές μορφές: απόσπασμα και ουσία, λοβοί (φασόλια) που κονιοποιούνται και ζάχαρη βανίλιας. 

Πιπέρι Σετσουάν: Καλλιεργείται ευρέως και καταναλώνεται στην Ασία ως μπαχαρικό.  Το «πιπέρι» του Σετσουάν – που δίνει τη χαρακτηριστική καυτερή του γεύση στη μαγειρική αυτής της περιοχής της Κίνας – δεν έχει καμιά σχέση με το πιπέρι. Είναι ο καρπός μιας μικρής κινέζικης φλαμουριάς και το πικάντικο, κάπως «καπνισμένο», άρωμά του συνοδεύεται από γεύση που «γαργαλάει» τον ουρανίσκο. Μια ιδιοτροπία της έντονης σετσουάν κάψας είναι ότι ενώ στην αρχή σου καίει το στόμα, ύστερα από λίγο η φλόγα καταλαγιάζει.

Μαστίχα: Η μαστίχα Χίου είναι ένα μοναδικό γεωργικό προϊόν που παράγεται σε μια μικρή περιοχή στο νότιο τμήμα της Χίου. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η καλλιέργεια και η εκμετάλλευση της μαστίχας προέρχεται από τα αρχαία χρόνια, κατά την ελληνιστική περίοδο. Παρά τον ανταγωνισμό από άλλα είδη μαστίχας εκείνη την εποχή, η ανώτερη ποιότητά της, την καθιέρωσε ως ένα μοναδικό προϊόν, με σημαντική εμπορική αξία και αποκλειστικότητα στις προμήθειες. Η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο από την αρχαιότητα και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.