Η ιστορία της λαχταριστής Πάβλοβα

Αν μπορούσαμε, απλά, να περιγράψουμε το επιδόρπιο με το όνομα Πάβλοβα, έχοντας ως βάση και μόνο, τα συστατικά του θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια τούρτα με μαρέγκα, που πρέπει να είναι τραγανή εξωτερικά και υγρή και μαλακή στο εσωτερικό της, κρέμα και φρέσκα φρούτα. Η Πάβλοβα, όμως, είναι κάτι παραπάνω κι όσοι την έχουν γευτεί, το επιβεβαιώνουν. 

Δυο χώρες, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το ποια ήταν η πρώτη που δημιούργησε το γνωστό επιδόρπιο. Στην πραγματικότητα, οι συνταγές, με κύριο συστατικό τη μαρέγκα, ήταν γνωστές εδώ και αιώνες και, φυσικά εξελίσσονταν με την πάροδο του χρόνου. Χωρίς αμφιβολία, η συμβολή και οι καινοτομίες, που έγιναν από αρτοποιούς στη Νέα Ζηλανδία από το 1920 μέχρι και το 1980, ήταν πολύ σημαντικές τόσο στην εξέλιξη της Πάβλοβα, όσο και στη δημοτικότητά της στη συγκεκριμένη χώρα. Η πρώτη Πάβλοβα με βάση τη μαρέγκα στη Νέα Ζηλανδία είναι αυτή από το αρτοποιείο Rose Rutherford το 1928, ενώ, ένα χρόνο μετά,  δημοσιεύεται για πρώτη φορά η συνταγή για μία μεγάλη Πάβλοβα.

Πως όμως δίνεται σε αυτό το νόστιμο γλυκό το όνομα Πάβλοβα; To 1926, η πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, ίσως η διασημότερη μπαλαρίνα του 20ου αιώνα, κάνει τουρνέ στη Νέα Ζηλανδία. Όπως φημολογείται, ο σεφ του ξενοδοχείου “Wellington” αποφασίζει να δώσει το όνομα Πάβλοβα στο επιδόρπιο προς τιμήν της μπαλαρίνας που είχε μαγέψει, με την ερμηνεία της ως κύκνος στο Καρναβάλι των Ζώων, κοινό και κριτικούς. Η αφράτη και ελαφριά Πάβλοβα ταίριαζε απόλυτα με το τουτού από το κοστούμι του κύκνου, που ήταν πολυεπίπεδο  και λευκό. Πολύ έξυπνο, δεν νομίζετε;

Σήμερα, η Πάβλοβα έχει γίνει ένα από τα πιο περιζήτητα γλυκά. Το Cowell’s  Genuine Pavlovas  στη Νέα Ζηλανδία ακολουθεί εδώ και 50 χρόνια σχεδόν την παραδοσιακή συνταγή του 1929 και καταφέρνει  να παράγει μία Πάβλοβα υψηλών προσδοκιών. Από το πρώτο ζαχαροπλαστείο που εγκαινιάστηκε το 1972 στην πόλη  Dunedin μέχρι σήμερα που έχουν δημιουργηθεί 3 καταστήματα στη Νέα Ζηλανδία, η Πάβλοβά τους καταφέρνει να ευχαριστεί και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Αν, λοιπόν, λατρεύετε το πεντανόστιμο αυτό επιδόρπιο και βρεθείτε ποτέ στη Νέα Ζηλανδία, μην ξεχάσετε να περάσετε από το Cowell’s  Genuine Pavlovas  για να απολαύσετε την αυθεντική του γεύση. 

Κι επειδή το πιο πιθανό είναι να σας ανοίξαμε την όρεξη, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας Πάβλοβα με τη συνταγή που έχει για εσάς το mamapeinao.gr! Μήπως ήρθε η ώρα να ευχαριστήσετε εσάς και τους φίλους σας με μία ελαφριά και ακαταμάχητα νόστιμη Πάβλοβα;

 

Φρόση Σκέντζου

 

Πηγή : pavlova.co.nz

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.