Από την Ελένη Κουή MSc., Παιδοδιαιτολόγο, www.elenikoui.gr
«Αποφασίσαμε φέτος να δοκιμάσουμε αν μπορούν τα παιδιά μας που είναι ηλικίας 10 και 5 χρόνων να νηστεύσουν όλες τις μέρες μέχρι το Πάσχα. Θα ήθελα να μου πείτε με ποιες τροφές μπορώ να αντικαταστήσω το ασβέστιο και τις πρωτεΐνες; Νομίζετε ότι θα υπάρξει πρόβλημα ανάπτυξης; »
Αυτή η ερώτηση βρίσκεται στο μυαλό των μαμάδων σχετικά με το αν πρέπει τα παιδιά να νηστεύουν. Η περίοδος της νηστείας είναι ευεργετική όχι μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για την υγεία των παιδιών δεδομένου ότι δεν υφίσταται ζήτημα υγείας. Τρόφιμα που αποκλείονται συνήθως από το διατροφικό πρόγραμμα της νηστείας είναι τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι, το αυγό με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, λαδερών φαγητών και λιπαρών φυτικής προελεύσεως.
Αναφορικά με το ζήτημα της κάλυψης των πρωτεΐνών, συστήνεται η κατανάλωση συνδυασμού φυτικών προϊόντων πλούσιων σε πρωτεΐνη, όπως τα όσπρια, η σόγια, ο χαλβάς, τα οστρακοειδή, το ταχίνι, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι και το σουσάμι. Πολλά από τα αμινοξέα που απουσιάζουν απο τα όσπρια τα βρίσκουμε σε δημητριακά όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες. Συνεπώς γεύματα όπως φακές με ρύζι και ρεβύθια με πατάτες αποτελούν τέλεια πηγή πρωτεΐνών.
Εξίσου σημαντική για τα παιδιά είναι και η πρόσληψη ασβεστίου. Καλές πηγές κατά την περίοδο της νηστείας θεωρούνται οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος ανησυχίας για την κατανάλωση ασβεστίου στα παιδιά που νηστευουν. Τέλος, να σημειώσουμε ότι κυκλοφορούν στην αγορά χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιο.
Ωραίο το άρθρο σας για τη νηστεία των παιδιών και το ασβέστιο.
Διερωτώμαι όμως αν οι χυμοί που εμπλουτίζονται με ασβέστιο (και με άλλα πρόσθετα) είναι ασφαλείς. Πόσο προσεκτικά γίνεται ο εμπλουτισμός, φροντίζει κάποιος να ελέγχει αυστηρά;