ΑρχικήΆρθραΠρέπει ένα παιδί να νηστεύει;

Πρέπει ένα παιδί να νηστεύει;

Από την Ελένη Κουή MSc., Παιδοδιαιτολόγο, www.elenikoui.gr 

«Αποφασίσαμε φέτος να δοκιμάσουμε αν μπορούν τα παιδιά μας που είναι ηλικίας 10 και 5 χρόνων να νηστεύσουν όλες τις μέρες μέχρι το Πάσχα. Θα ήθελα να μου πείτε με ποιες τροφές μπορώ να αντικαταστήσω το ασβέστιο και τις πρωτεΐνες; Νομίζετε ότι θα υπάρξει πρόβλημα ανάπτυξης; »

Αυτή η ερώτηση βρίσκεται στο μυαλό των μαμάδων σχετικά με το αν πρέπει τα παιδιά να νηστεύουν. Η περίοδος της νηστείας είναι ευεργετική όχι μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για την υγεία των παιδιών δεδομένου ότι δεν υφίσταται ζήτημα υγείας. Τρόφιμα που αποκλείονται συνήθως από το διατροφικό πρόγραμμα της νηστείας είναι τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι, το αυγό με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, λαδερών φαγητών και λιπαρών φυτικής προελεύσεως.

Αναφορικά με το ζήτημα της κάλυψης των πρωτεΐνών, συστήνεται η κατανάλωση συνδυασμού φυτικών προϊόντων πλούσιων σε πρωτεΐνη, όπως τα όσπρια, η σόγια, ο χαλβάς, τα οστρακοειδή, το ταχίνι, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι και το σουσάμι. Πολλά από τα αμινοξέα που απουσιάζουν απο τα όσπρια τα βρίσκουμε σε δημητριακά όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες. Συνεπώς γεύματα όπως φακές με ρύζι και ρεβύθια με πατάτες αποτελούν τέλεια πηγή πρωτεΐνών.

Εξίσου σημαντική για τα παιδιά είναι και η πρόσληψη ασβεστίου. Καλές πηγές κατά την περίοδο της νηστείας θεωρούνται οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος ανησυχίας για την κατανάλωση ασβεστίου στα παιδιά που νηστευουν. Τέλος, να σημειώσουμε ότι κυκλοφορούν στην αγορά χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιο.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Λαχταριστή συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα! Δοκιμάστε αυτή τη βρετανική πουτίγκα φέτος τα Χριστούγεννα και φτιάξτε ένα πεντανόστιμο γιορτινό γλυκό για όλη την οικογένεια.

Μύδια σαγανάκι

Υπέροχη συνταγή για μύδια σαγανάκι. Η κρεμώδης σάλτσα με την φέτα και τη μουστάρδα δίνουν το πιο νόστιμο σαγανάκι θαλασσινών. Συνοδεύστε με λευκό κρασί.

Κέικ καρότο με επικάλυψη κρέμας τυριού

Πολύ γευστικό και υγιεινό κέικ με απίθανη επικάλυψη από τυρί κρέμα. Συγκλονιστική συνταγή, πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη.

Περισσότερα άρθρα

6 βασικά λάθη που κάνετε με το ελαιόλαδο

Μάθετε ποια είναι τα λάθη που κάνουμε όλοι με τη συντήρηση και τη χρήση του ελαιολάδου στη μαγειρική.

Χιόνι στην Αθήνα, καιρός για σούπες!

Συμβουλές για το χιόνι, πώς να φάτε και τί να πιείτε για να ζεσταθείτε!

Γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα πριν την μαγειρέψουμε;

Μάθετε γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα για να την μαγειρέψουμε και για ποιο λόγο χάνεται η όλη η γεύση εξαιτίας της απόψυξης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ωραίο το άρθρο σας για τη νηστεία των παιδιών και το ασβέστιο.
    Διερωτώμαι όμως αν οι χυμοί που εμπλουτίζονται με ασβέστιο (και με άλλα πρόσθετα) είναι ασφαλείς. Πόσο προσεκτικά γίνεται ο εμπλουτισμός, φροντίζει κάποιος να ελέγχει αυστηρά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ