Λαχταριστές συνταγές με ροδάκινα

Γλυκά με ροδάκινα
Advertisement

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ζουμερά και ευωδιαστά, τα ροδάκινα φέρνουν το καλοκαίρι στο τραπέζι μας! Όσο κι αν νομίζουμε ότι τα ροδάκινα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις ελληνικές πειδιάδες, η αλήθεια είναι ότι κατάγονται από την Κίνα και ήρθαν στο τόπο μας με τον Μ. Αλέξανδρο. Εξαιρετική επιλογή για μια υγιεινή διατροφή ή απλώς γιαν να φτιάξουμε ένα νόστιμο πιάτο, τα ροδάκινα ταιριάζουν τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές.

1. Σαλάτα με ροδάκινα, μπλε τυρί και ρόκα

Μια σαλάτα με ροδάκινα, ελαφριά και δροσιστική, ιδανική για τις ζεστές μέρες. Σε σαλατιέρα αναμειγνύουμε τα ροδάκινα κομμένα σε λεπτές φέτες, με τριμμένο μπλε τυρί ή ακόμα και με ανθότυρο και με ρόκα. Περιχύνουμε με μπαλσάμικο ξίδι, προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρουμε με καρύδια ή με σταφίδες.

 

2. Pêche Melba

Ένα επιδόρπιο με καλλιτεχνική έμπνευση, που δημιούργησε το 1892 ο θρυλικός Γάλλος σεφ και εμπνευστής της μοντέρνας γαλλικής κουζίνας Georges-Auguste Escoffier στο περίφημο λονδρέζικο ξενοδοχείο Savoy προς τιμήν της τραγουδίστριας της όπερας Nellie Melba. Θα χρειαστούμε 8 ροδάκινα, 210 γραμ. ζάχαρη, 1 ξυλάκι βανίλιας (το οποίο χαράσσουμε κατά μήκος με μυτερό μαχαίρι και χρησιμοποιούμε στη συνταγή μόνο τους σπόρους), 500 γραμ. σμέουρα, 500 ml νερό και παγωτό βανίλια. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό. Μόλις το νερό ζεσταθεί, ρίχνουμε 100 γραμ. ζάχαρη. Σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε τη ζάχαρη να βράσει και παράλληλα προσθέτουμε τους σπόρους βανίλιας. Ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα, τα κόβουμε στα δυο, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα ρίχνουμε στο σιρόπι που έχει βράσει. Αφήνουμε τα ροδάκινα μέσα στο σιρόπι για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα ροδάκινα να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τα σμέουρα με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, τα πολτοποιούμε με μπλέντερ χειρός και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μπολ τοποθετούμε ένα ροδάκινο με το κοίλο μέρος προς τα κάτω, γαρνίρουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια και επικαλύπτουμε με άλλο ένα ροδάκινο με το κοίλο μέρος προς τα πάνω. Γαρνίρουμε με τη σάλτσα από σμέουρα και προαιρετικά με σαντιγί και αμύγδαλο φιλέ.

 

3. Τάρτα Tatin με ροδάκινα

Παραδοσιακά η τάρτα Tatin φτιάχνεται με μήλα. Για μια πιο καλοκαιρινή γεύση, αντικαθιστούμε τα μήλα με ροδάκινα, ακολουθώντας την ίδια συνταγή.

 

4. Ψητό κότοπουλο με ροδάκινα

Το κοτόπουλο ταιριάζει πολύ με ψητά καραμελωμένα ροδάκινα. Για 4 μερίδες, θα χρειαστούμε 2 μεγάλα ροδάκινα με τη φλούδα τους, πλυμένα και κομμένα στη μέση χωρίς το κουκούτσι,  4 φιλέτα κοτόπουλο, 1 φλιτζ. μαρμελάδα ροδάκινο, 1 κ.σ. σως σόγια, 2 κ.γλ. μουστάρδα, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαρμελάδα ροδάκινο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, τη σως σόγιας, τη μουστάρδα, την πιπεριά και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε. Αλείφουμε τα φιλέτα με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε στο γκριλ τα φιλέτα. Ψήνουμε για περίπου 6 λεπτά την κάθε πλευρά. Στη συνέχεια, αλείφουμε τα φιλέτα με το μείγμα ροδάκινου και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά την κάθε πλευρά. Μόλις τα φιλέτα είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και ψήνουμε στο γκριλ τα ροδάκινα τοποθετώντας τα σε ταψί με τo κοίλο μέρος προς τα πάνω. Τα ψήνουμε για 2 λεπτά, στη συνέχεια τα αλείφουμε με το μείγμα ροδάκινου και τα αφήνουμε στο γκριλ για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με πράσινη σαλάτα.

Advertisement
Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.