Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή απλό ελαιόλαδο; Να η διαφορά

Τι είναι το παρθένο ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο ή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο; Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι το παρθένο ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή για τα γεμιστά ή το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο. Για ποιο λόγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πολύ πιο ακριβό από το απλό ελαιόλαδο;

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο ελαιόλαδο και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο;

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παράγεται από αγνές ελιές με τη μέθοδος της κρύας έκθλιψης. Πρόκειται για  την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου με άμεμπτη γεύση και οσμή. Η περιεκτικότητά του σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 0,8 g ανά 100 g ελαιολάδου (οξύτητα: 0 – 0,8%).

Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ελαφρώς υποδεέστερο σε ποιότητα από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Έχει καλή γεύση και οσμή,  ενώ η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ) δεν υπερβαίνει τα 2 g ανά 100 g ελαιολάδου (οξύτητα: 0,8 – 2%).

Το απλό ελαιόλαδο, το οποίο δεν συνοδεύεται από κάποιον επιθετικό προσδιορισμό, έχει πιο ανοιχτό χρώμα σε σχέση με τις παραπάνω κατηγορίες. Πρόκειται για μίξη παρθένου ελαιολάδου και εξευγενισμένου ελαιολάδου (περισσότερα για αυτό παρακάτω), με μέγιστη οξύτητα 1%.

Και τι είναι το εξευγενισμένο ελαιόλαδο; Πρόκειται για ελαιόλαδο που προέρχεται από παρθένο ελαιόλαδο το οποίο έχει υποστεί διάφορες φυσικοχημικές επεξεργασίες. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο, γνωστό και ως ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, έχει πολύ χαμηλή οξύτητα (μέγιστη 0,3%) και διαυγές ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Δεν έχει το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση του παρθένου ελαιόλαδου, καθώς και πολλά συστατικά που κάνουν το παρθένο τόσο σημαντικό για την υγεία.

Ποιο ελαιόλαδο είναι κατάλληλο για κάθε συνταγή;

Το απλό ελαιόλαδο είναι ιδανικό για τη μαγειρική. Χρησιμοποιήστε στο σοτάρισμα, στα μαγειρευτά και σε οποιαδήποτε συνταγή απαιτεί μαγείρεμα. Κρατήστε το παρθένο ελαιόλαδο ή το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για σαλάτες ή ντιπς. Προσθέτοντας το ωμό, λίγο πριν σερβίρετε το πιάτο, μπορείτε να γευτείτε όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και να επωφεληθείτε από τα ευεργετικά συστατικά του για την υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.