ΑρχικήΆρθραΕξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή απλό ελαιόλαδο; Να η διαφορά

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή απλό ελαιόλαδο; Να η διαφορά

Ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο ή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο; Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι το παρθένο ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή για τα γεμιστά ή το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο. Για ποιο λόγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πολύ πιο ακριβό από το απλό ελαιόλαδο;

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο ελαιόλαδο και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο;

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παράγεται από αγνές ελιές με τη μέθοδος της κρύας έκθλιψης. Πρόκειται για  την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου με άμεμπτη γεύση και οσμή. Η περιεκτικότητά του σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 0,8 g ανά 100 g ελαιολάδου (οξύτητα: 0 – 0,8%).

Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ελαφρώς υποδεέστερο σε ποιότητα από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Έχει καλή γεύση και οσμή,  ενώ η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ) δεν υπερβαίνει τα 2 g ανά 100 g ελαιολάδου (οξύτητα: 0,8 – 2%).

Το απλό ελαιόλαδο, το οποίο δεν συνοδεύεται από κάποιον επιθετικό προσδιορισμό, έχει πιο ανοιχτό χρώμα σε σχέση με τις παραπάνω κατηγορίες. Πρόκειται για μίξη παρθένου ελαιολάδου και εξευγενισμένου ελαιολάδου (περισσότερα για αυτό παρακάτω), με μέγιστη οξύτητα 1%.

Και τι είναι το εξευγενισμένο ελαιόλαδο; Πρόκειται για ελαιόλαδο που προέρχεται από παρθένο ελαιόλαδο το οποίο έχει υποστεί διάφορες φυσικοχημικές επεξεργασίες. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο, γνωστό και ως ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, έχει πολύ χαμηλή οξύτητα (μέγιστη 0,3%) και διαυγές ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Δεν έχει το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση του παρθένου ελαιόλαδου, καθώς και πολλά συστατικά που κάνουν το παρθένο τόσο σημαντικό για την υγεία.

Ποιο ελαιόλαδο είναι κατάλληλο για κάθε συνταγή;

Το απλό ελαιόλαδο είναι ιδανικό για τη μαγειρική. Χρησιμοποιήστε στο σοτάρισμα, στα μαγειρευτά και σε οποιαδήποτε συνταγή απαιτεί μαγείρεμα. Κρατήστε το παρθένο ελαιόλαδο ή το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για σαλάτες ή ντιπς. Προσθέτοντας το ωμό, λίγο πριν σερβίρετε το πιάτο, μπορείτε να γευτείτε όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και να επωφεληθείτε από τα ευεργετικά συστατικά του για την υγεία.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Φανουρόπιτα βασική συνταγή

Βασική συνταγή για φανουρόπιτα. Μια εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη συνταγή για νηστίσιμη φανουρόπιτα, ιδανική για τη γιορτή του Αγ. Φανουρίου.

Τάρτα με κρέμα τυριών

Συνταγή για τάρτα με πράσο και κρέμα τυριών!

Μηλόπιτα μαρτίνι

Μηλόπιτα σε μαρτίνι να την πιεις στο ποτήρι!

Περισσότερα άρθρα

Φρούτα και λαχανικά του μήνα: Φεβρουάριος

Τι τρώμε τον Φεβρουάριο; Βάζουμε στο καλάθι μας και μαγειρεύουμε νοστιμότατες συνταγές με εποχιακά λαχανικά και φρούτα!

7 εργαλεία ζαχαροπλαστικής που πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου

Δείτε ποια είναι τα βασικά εργαλεία ζαχαροπλαστικής που πρέπει να έχετε οπωσδήποτε στην κουζίνα σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ