ΑρχικήΆρθραΕξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή απλό ελαιόλαδο; Να η διαφορά

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή απλό ελαιόλαδο; Να η διαφορά

Ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο ή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο; Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι το παρθένο ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή για τα γεμιστά ή το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο. Για ποιο λόγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πολύ πιο ακριβό από το απλό ελαιόλαδο;

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο ελαιόλαδο και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο;

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παράγεται από αγνές ελιές με τη μέθοδος της κρύας έκθλιψης. Πρόκειται για  την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου με άμεμπτη γεύση και οσμή. Η περιεκτικότητά του σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 0,8 g ανά 100 g ελαιολάδου (οξύτητα: 0 – 0,8%).

Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ελαφρώς υποδεέστερο σε ποιότητα από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Έχει καλή γεύση και οσμή,  ενώ η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ) δεν υπερβαίνει τα 2 g ανά 100 g ελαιολάδου (οξύτητα: 0,8 – 2%).

Το απλό ελαιόλαδο, το οποίο δεν συνοδεύεται από κάποιον επιθετικό προσδιορισμό, έχει πιο ανοιχτό χρώμα σε σχέση με τις παραπάνω κατηγορίες. Πρόκειται για μίξη παρθένου ελαιολάδου και εξευγενισμένου ελαιολάδου (περισσότερα για αυτό παρακάτω), με μέγιστη οξύτητα 1%.

Και τι είναι το εξευγενισμένο ελαιόλαδο; Πρόκειται για ελαιόλαδο που προέρχεται από παρθένο ελαιόλαδο το οποίο έχει υποστεί διάφορες φυσικοχημικές επεξεργασίες. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο, γνωστό και ως ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, έχει πολύ χαμηλή οξύτητα (μέγιστη 0,3%) και διαυγές ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Δεν έχει το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση του παρθένου ελαιόλαδου, καθώς και πολλά συστατικά που κάνουν το παρθένο τόσο σημαντικό για την υγεία.

Ποιο ελαιόλαδο είναι κατάλληλο για κάθε συνταγή;

Το απλό ελαιόλαδο είναι ιδανικό για τη μαγειρική. Χρησιμοποιήστε στο σοτάρισμα, στα μαγειρευτά και σε οποιαδήποτε συνταγή απαιτεί μαγείρεμα. Κρατήστε το παρθένο ελαιόλαδο ή το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για σαλάτες ή ντιπς. Προσθέτοντας το ωμό, λίγο πριν σερβίρετε το πιάτο, μπορείτε να γευτείτε όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και να επωφεληθείτε από τα ευεργετικά συστατικά του για την υγεία.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι

Πορτοκαλόπιτα που μοσχοβολά εσπεριδοειδή! Αφράτη, γευστική, πεντανόστιμη συνταγή για το αγαπημένο μας γλυκό. Αυτή η πορτοκαλόπιτα είναι κόλλημμα.

Αλμυρό τσιζκέικ με ανθότυρο

Συνταγή για αλμυρό τσιζκέικ από τη Stoffa.

Tάρτα λεμονιού

Η lemon pie ή τάρτα λεμονιού της τεμπέλας έτοιμη σε 15 μόνο λεπτά.

Περισσότερα άρθρα

Τα μπαχαρικά των Χριστουγέννων

Θα ήταν αστείο αν ισχυριζόμασταν ότι οι διατροφικές επιλογές μας τα Χριστούγεννα είναι υγιεινές. Αλλά κάπου ανάμεσα στους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τις δίπλες και...

Φρέσκα λαχανικά και φρούτα: Ιούνιος

Ποια είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά του Ιουνίου; Φτιάξτε τις πρώτες καλοκαιρινές συνταγές με ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής.

Dulce de leche ή αλλιώς καραμελωμένο γάλα

Αμαρτία από καραμέλα με ένα μόνο υλικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ