ΑρχικήΆρθραΚοπανιστή: γεύση από Μύκονο

Κοπανιστή: γεύση από Μύκονο

Το διήμερο 3 με 5 Οκτωβρίου, η Μύκονος θα προβάλλει ένα από το πιο χαρακτηριστικά και νόστιμα προϊόντα της, την κοπανιστή. Για την ακρίβεια, αυτές τις 2 ημέρες θα διοργανωθεί ένα γαστρονομικό συνέδριο με επίκεντρο αυτό το τυρί που μάλιστα συγκαλέγεται ανάμεσα στα προϊόντα με ονομασία προέλευσης, τα Π.Ο.Π.

Με πρωτοβουλία της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου και με τη συνδρομή της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, από τις 3 ως τις 5 Οκτωβρίου, θα συναντηθούν στο νησί των Ανέμων άνθρωποι από τον χώρο της παραγωγής, της γαστρονομίας, της επιστήμης και του τουρισμού και θα επιχειρήσουν να δουν την κοπανιστή από μια σκοπιά που ως τώρα δεν το έχουμε δει: επιστημονικά και γαστρονομικά. Μάλιστα, η κοπανιστή έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των μαγείρων του νησιού οι οποίοι είναι έτοιμοι να της δώσουν μια διαφορετική γευστική προσέγγιση από εκείνη που ως τώρα παραδοσιακά γνωρίζαμε.

Σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση, που θα γίνει στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, συμμετέχουν ως εισηγητές, ο ειδικός σε θέματα οίνου κ. Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, ο συγγραφέας και γευσιγνώστης κ. Ηλίας Μαμαλάκης, το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και υπεύθυνος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», συγγραφέας κ. Γιώργος Πίττας, ο κτηνίατρος (με διδακτορική διατριβή και αντικείμενο μελέτης την κοπανιστή) κ. Γιώργος Ρόζος, ο καθηγητής της Γεωπονικής κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, και από τη Μύκονο οι Άννα Γρυπάρη, Δημήτρης Ρουσουνέλος και Γιώργος Συριανός.

Οι εισηγήσεις αναμένεται να καλύψουν τα θέματα:

  • Προϋποθέσεις για άδεια σταβλικών εγκαταστάσεων μικρής δυναμικότητας,
  • Προϋποθέσεις ίδρυσης μικρού τυροκομείου,
  • Προϋποθέσεις νόμιμης εμπορίας-παραγωγής κοπανιστής,
  • Ευεργετικά οφέλη από την κατανάλωση παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων- ειδική αναφορά στην Κοπανιστή.
  • Η ιστορία του τυριού στην Ελλάδα, από τους Γαλαξίες της θρέψης του Ηρακλή, ως την γαλακτοκομία και την κοπανιστή των Κυκλάδων
  • Κτηνοτροφία και τυροκομία στο νησί της Μυκόνου,
  • Πιστοποίηση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ – προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ,
  • Κοπανιστή και κρασί,
  • Ελληνικό πρωινό, η πρώτη μύηση του επισκέπτη στους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας – ο ρόλος των τυροκομικών – σύγχρονα και παραδοσιακά τυροκομεία στις Κυκλάδες
  • Γαστρονομικός τουρισμός, η περίπτωση της Μυκόνου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Δήμο Μυκόνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου www.tasteofmykonos.gr.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τούρτα με τριπλή σοκολάτα

Συνταγή για υπέροχη τούρτα με τριπλή σοκολάτα!

Φασολάδα χωριάτικη

Φασολάδα από τον Τάσο Αντωνίου. Βελούδινη και πλούσια, χυλωμένη φασολάδα, εύκολα, γρήγορα και πεντανόστιμα με την πιο εύκολη συνταγή.

Περισσότερα άρθρα

8 υλικά στην κουζίνα που δεν ανακυκλώνονται

Δείτε ποιες συσκευασίες που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

10 συνταγές της γιαγιάς κατά του πονόλαιμου

Ο πονόλαιμος μπορεί να καταπολεμηθεί με τις σπιτικές συνταγές και τα μυστικά της γιαγιάς!

Φτιάχνουμε συνταγές με ό,τι περίσσεψε το Πάσχα

Μαγειρεύουμε και αξιοποιούμε το πασχαλινό αρνί, τα κουλουράκια και τα αυγά που περίσσεψαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ