Κοπανιστή: γεύση από Μύκονο

Το διήμερο 3 με 5 Οκτωβρίου, η Μύκονος θα προβάλλει ένα από το πιο χαρακτηριστικά και νόστιμα προϊόντα της, την κοπανιστή. Για την ακρίβεια, αυτές τις 2 ημέρες θα διοργανωθεί ένα γαστρονομικό συνέδριο με επίκεντρο αυτό το τυρί που μάλιστα συγκαλέγεται ανάμεσα στα προϊόντα με ονομασία προέλευσης, τα Π.Ο.Π.

Με πρωτοβουλία της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου και με τη συνδρομή της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, από τις 3 ως τις 5 Οκτωβρίου, θα συναντηθούν στο νησί των Ανέμων άνθρωποι από τον χώρο της παραγωγής, της γαστρονομίας, της επιστήμης και του τουρισμού και θα επιχειρήσουν να δουν την κοπανιστή από μια σκοπιά που ως τώρα δεν το έχουμε δει: επιστημονικά και γαστρονομικά. Μάλιστα, η κοπανιστή έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των μαγείρων του νησιού οι οποίοι είναι έτοιμοι να της δώσουν μια διαφορετική γευστική προσέγγιση από εκείνη που ως τώρα παραδοσιακά γνωρίζαμε.

Σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση, που θα γίνει στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, συμμετέχουν ως εισηγητές, ο ειδικός σε θέματα οίνου κ. Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, ο συγγραφέας και γευσιγνώστης κ. Ηλίας Μαμαλάκης, το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και υπεύθυνος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», συγγραφέας κ. Γιώργος Πίττας, ο κτηνίατρος (με διδακτορική διατριβή και αντικείμενο μελέτης την κοπανιστή) κ. Γιώργος Ρόζος, ο καθηγητής της Γεωπονικής κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, και από τη Μύκονο οι Άννα Γρυπάρη, Δημήτρης Ρουσουνέλος και Γιώργος Συριανός.

Οι εισηγήσεις αναμένεται να καλύψουν τα θέματα:

  • Προϋποθέσεις για άδεια σταβλικών εγκαταστάσεων μικρής δυναμικότητας,
  • Προϋποθέσεις ίδρυσης μικρού τυροκομείου,
  • Προϋποθέσεις νόμιμης εμπορίας-παραγωγής κοπανιστής,
  • Ευεργετικά οφέλη από την κατανάλωση παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων- ειδική αναφορά στην Κοπανιστή.
  • Η ιστορία του τυριού στην Ελλάδα, από τους Γαλαξίες της θρέψης του Ηρακλή, ως την γαλακτοκομία και την κοπανιστή των Κυκλάδων
  • Κτηνοτροφία και τυροκομία στο νησί της Μυκόνου,
  • Πιστοποίηση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ – προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ,
  • Κοπανιστή και κρασί,
  • Ελληνικό πρωινό, η πρώτη μύηση του επισκέπτη στους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας – ο ρόλος των τυροκομικών – σύγχρονα και παραδοσιακά τυροκομεία στις Κυκλάδες
  • Γαστρονομικός τουρισμός, η περίπτωση της Μυκόνου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Δήμο Μυκόνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου www.tasteofmykonos.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.