ΑρχικήΆρθραΤελικά η κοτόσουπα κάνει όντως καλό στο κρύωμα;

Τελικά η κοτόσουπα κάνει όντως καλό στο κρύωμα;

Η κοτόσουπα, σύμφωνα με τις μαμάδες και τις γιαγιάδες, είναι ένα είδους φάρμακο για το κρύωμα. Το ερώτημα είναι εάν όντως η κοτόσουπα έχει φαρμακευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, και αν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι δρα κατά του κρυολογήματος.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευθεί μελέτες σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν ότι η κοτόσουπα μπορεί να καταπολεμήσει το κρυολόγημα. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι αξίζει να το δοκιμάσουμε.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Chest έδειξε ότι η κοτόσουπα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να απαλύνουν τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τη μετακίνηση ουδετερόφιλων – ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων – όταν συνδυάζονται με σούπα. Διαπίστωσαν ότι η κίνηση ουδετερόφιλων μειώθηκε με την παρουσία της σούπας, γεγονός που υποδηλώνει έναν πιθανό αντιφλεγμονώδη μηχανισμό που θα μπορούσε τουλάχιστον θεωρητικά να ανακουφίσει τα συμπτώματα του κρυώματος.

“Υπάρχουν ουσίες στην κοτόσουπα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κύτταρα του σώματος, (που θα μπορούσαν) ενδεχομένως να έχουν φαρμακευτικά αποτελέσματα, αλλά αν κάνουν καλό ή κακό για τον άθρωπο, δεν το ερευνήσαμε”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Stephen Rennard, Larson καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στην Ομάχα.

Επειδή η μελέτη έγινε σε εργαστήριο και όχι σε ανθρώπους, ο Rennard προειδοποιεί ότι πρέπει να αποδειχθεί αν ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει τις ουσίες που φαίνεται να έχουν ευεργετικές επιδράσεις μέσα στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές δεν απομόνωσαν συγκεκριμένες ουσίες στη σούπα που θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμες, “ούτε δείξαμε τι θα έκανε σε έναν ζωντανό άνθρωπο, πόσο μάλλον σε έναν ζωντανό άνθρωπο με κρύωμα”, προσέθεσε ο καθηγητής.

“Η κοτόσουπα μπορεί να κάνει διάφορα, αλλά απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες”, δήλωσε ο Rennard. “Υπάρχει κάποια πιθανότητα να υπάρχει κάποια βιοχημική ή ιατρική βάση γι’αυτό”.

Το άρωμα, τα μπαχαρικά και η θερμότητα της κοτόσουπας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο καθάρισμα των ιγμορείων και στη βελτίωση των συμπτωμάτων μόλυνσης μεταξύ των ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Chest.

“Ήταν μια διασκεδαστική μελέτη που κάναμε πριν από περίπου 40 χρόνια στο Miami Beach, όπου υπάρχει ένας μεγάλος εβραϊκός πληθυσμός που πιστεύει στη κοτόσουπα”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Kiumars Saketkhoo, πνευμονολόγος για την PIH Health. “Την αποκαλούν “εβραϊκή πενικιλίνη”.

Στη μελέτη, μικροσκοπικά σωματίδια που στόχευαν να μιμηθούν δέσμη βακτηρίων ή ιών, εισήχθησαν στις μύτες 15 υγιών εθελοντών. Οι ερευνητές μέτρησαν τη δραστηριότητα των σωματιδίων όταν εισήχθησαν πριν και μετά την χορήγηση κρύου νερού, ζεστού νερού και κοτόσουπας.

Η ζεστή κοτόσουπα ήταν πιο αποτελεσματική από το ζεστό νερό όσον αφορά τη δέγερση μιας διαδικασίας γνωστής ως σύστημα μεταφοράς των βλεννογόνων, το οποίο βοηθάει τη μετακίνηση στην άνω και κάτω αναπνευστική οδό, επιτρέποντας στο σώμα να απαλλαγεί από σωματίδια και λοιμώξεις.

“Το σύστημα μεταφοράς βλεννογόνων είναι σημαντικό για να απαλλαγούμε από κάθε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των κρυολογημάτων”, δήλωσε ο Saketkhoo. “Οτιδήποτε μπορεί να κάνει τους αεραγωγούς να εκκαθαρίσουν ταχύτερα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης ή να καθαρίσει μια υπάρχουσα λοίμωξη.”

Η κατανάλωση ζεστών υγρών βοηθά στη θέρμανση του κάτω μέρους του ρινικού φάρυγγα, κάτι που μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων, εξήγησε ο Saketkhoo. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί το κρύο νερό ήταν λιγότερο αποτελεσματικό στη μελέτη. Αλλά η μελέτη υπέδειξε ότι υπάρχει κάτι στην κοτόσουπα που της δίνει ένα πλεονέκτημα.

Ο Saketkhoo τονίζει ότι η μελέτη του δεν έφερε ισχυρισμούς υγείας ή οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την κοτόσουπα, αν και η κοινότητα του φαινόταν να αγκαλιάζει τα ευρήματά του.

Ασχέτως από τις επιστημονικές μελέτες, οι ειδικοί συμφωνούν αξίζει να φάτε κοτόσουπα όταν είστε άρρωστοι και μπορεί να χρησιμεύσει αν σας φανεί βαρύ ένα κανονικό γεύμα με στέρεα τροφή.

“Η κοτόσουπα μπορεί να προσφέρει μια επιλογή θρεπτικών συστατικών όταν κάποιος δεν έχει όρεξη“, δήλωσε η Kristen Smith, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. “Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της ενυδάτωσης σε μια περίοδο που αυτό θα μπορούσε να είναι μια πρόκληση.”

Οι περισσότερες κοτόσουπες περιέχουν συστατικά γεμάτα σε βιταμίνες και μέταλλα, σύμφωνα με την Smith. Για παράδειγμα, τα καρότα παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνη Α, ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει ρόλο στην ανοσολογική απόκριση. Το κοτόπουλο περιέχει ψευδάργυρο, που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κρυολογήματος όταν καταναλώνεται σε υψηλές ποσότητες. Το κοτόπουλο μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην επισκευή του ιστού του σώματος και περιέχει το αμινοξύ κυστεΐνη, το οποίο μερικοί ερευνητές διερευνούν για τη βελτίωση του κρυολογήματος σε μορφή συμπληρώματος, αν και η Smith παρατηρεί ότι “οι περισσότερες σπιτικές και κονσερβοποιημένες ποικιλίες πιθανόν να μην παρέχουν επαρκή ποσά για να προσφέρουν οφέλη”.

Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι το κολλαγόνο από τον ζωμό των οστών της κότας μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση. “Τα σημερινά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία λείπουν”, δήλωσε η Smith.

Ο Saketkhoo τόνισε ότι “η κοτόσουπα φυσικά και δεν θεραπεύει το κρυολόγημα, αλλά βοηθά τους ανθρώπους με κρυολόγημα να κιώσουν καλύτερα. Γ ‘αυτό χορηγούμε ζεστά υγρά, συμπεριλαμβανομένης της κοτόσουπας, σε ανθρώπους με κρυολογήματα. “

Η καλύτερη θεραπεία για το κρύωμα, σύμφωνα με τον Saketkhoo, είναι καλή διατροφή, αρκετή ξεκούραση στο κρεβάτι και ζεστά υγρά. “Και αν σας αρέσει η κοτόσουπα, τότε συνεχίστε να τρώτε κοτόσουπα” συμπέρανε.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κορμός σοκολάτας με ταχίνι και μέλι

Υπέροχος κορμός από σοκολάτα με ταχίνι και μέλι. Το πιο ακαταμάχητο γλυκό σε μια πρωτότυπη εκδοχή, έτοιμο σε 15 λεπτά.

Tom και Jerry

Αμερικάνικο γλυκό ρόφημα που θα λατρέψετε!

Μακαρονάδα με θαλασσινά

Συνταγή για απολαυστική μακαρονάδα με θαλασσινά από τον Τάσο Αντωνίου. Μια εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα με κυδώνια που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας!

Περισσότερα άρθρα

Τι να προσέχουμε όταν τρώμε έξω το καλοκαίρι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Συστάσεις στους καταναλωτές για την επιλογή ασφαλών τροφών στα εστιατόρια το καλοκαίρι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Γιατί ζαχαρώνει το μέλι και πώς να το διορθώσουμε;

Γιατί ζαχάρωσε το μέλι και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ