ΑρχικήΆρθραΚυρά Σαρακοστή, το έθιμο και η συνταγή

Κυρά Σαρακοστή, το έθιμο και η συνταγή

Από την Άννα Ευθυμίου,

Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα από τα παλιότερα καταγεγραμμένα έθιμα της Ελλάδας που αφορούν το Πάσχα και τη νηστεία της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα είδος ημερολογίου που μετρά της ημέρες της Σαρακοστής, αποτελώντας ένα σύμβολο της κατάνυξης που περιβάλλει τη νηστεία του Πάσχα.

Είναι γνωστό ότι η νηστεία της Σαρακοστής ή Τεσσαρακοστής είναι η αρχαιότερη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ονομασία της οφείλεται στις σαράντα μέρες από την Καθαρά Δευτέρα, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Μάλιστα, η πλήρης ονομασία της είναι Μεγάλη Σαρακοστή, υποδηλώνοντας τη σημασία της εις ανάμνηση των Παθών του Χριστού και την συμμετοχή των πιστών σε αυτά μέσω της νηστείας.

Κατά τις ημέρες της νηστείας επιβάλλεται στους πιστούς η αποχή της βρώσης κρέατος, αυγών, γάλακτος, ζωικών προϊόντων, και γαλακτοκομικών προϊόντων, ιχθύων (εκτός των θαλασσινών, οστράκων, αυγοτάραχου και χαβιάρι), ελαίου (εκτός των ελιών) και του οίνου – κατ΄ επέκταση όλων των σημερινών οινοπνευματωδών ποτών. Αρκετοί τηρούν πολύ αυστηρά τη νηστεία και αποκλείουν από την καθημερινή τους διατροφή όλα τα λίπη, όπως το ελαιόλαδο.

Ο λαός συνήθιζε να λέει ότι η νηστεία της Σαρακοστής περνά αργά, και επειδή τα παλιά χρόνια δεν υπήρχαν ημερολόγια όπως τα γνωρίζουμε σήμερα για να μετρούν τις ημέρες μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, δημιούργησε ένα αυτοσχέδιο “μετρητάρι”. Σε ένα χαρτί σχεδίαζαν τη Σαρακοστή σαν μια καλόγρια χωρίς στόμα, ως ένα λαϊκό συμβολισμό για τη νηστεία. Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα, υποδηλώνοντας τις συνεχείς προσευχές, ενώ είχε επτά πόδια, τα οποία συμβόλιζαν τις επτά εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθε Σάββατο που περνούσε, αφαιρούσαν ένα πόδι.

Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, έφτιαχναν την Κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι. Μάλιστα, τοποθετούσαν το τελευταίο πόδι της Κυρά Σαρακοστής μέσα στο ψωμί την Ανάσταση και έφερνε καλοτυχία σε όποιον έπεφτε το κομμάτι με το ποδαράκι. Το ζυμάρι της Κυρά Σαρακοστής φτιάχνεται με τρια πολύ απλά υλικά. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή για την Κυρά Σαρακοστή με ένα κλικ εδώ.

Δείτε επίσης: Συνταγή για Banofee

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πίτσα express

Πίτσα εξπρές από τον Τάσο Αντωνίου. Η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για πίτσα με ψωμί του τοστ, κέτσαπ, αλλαντικά και τυρί!

Φακόρυζο πιλάφι

Φακόρυζο πιλάφι από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο με γευστικό ρύζι και θρεπτικές φακές. Το φακόρυζο είναι ένας εύκολος τρόπος να φάνε όλοι και να γλύφουν τα δάχτυλά τους!

Παστιτσάδα Κέρκυρας

Η αυθεντική συνταγή για παστιτσάδα Κέρκυρας από τον Τάσο Αντωνίου! Φέρνουμε την παραδοσιακή παστιτσάδα με μελωμένο κρέας, πλούσια σάλτσα και μπαχαρικά στο πιάτο σας.

Περισσότερα άρθρα

10 μπαχαρικά που πρέπει να έχεις πάντα στην κουζίνα σου

Αυτά είναι τα μπαχαρικά που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κουζίνα.

Μυστικά για τέλεια βασιλόπιτα

Η συνταγή της βασιλόπιτας έχει τα μυστικά της.

5 έξυπνοι τρόποι για να καθαρίσετε τα πυρίμαχα σκεύη

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να ψήσετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος. Το γυαλί κατανέμει ισόποσα τη θερμότητα στο φούρνο, και έτσι ψήνεται ομοιόμορφα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ