Τα 7 μυστικά που δεν ήξερες για την τέλεια σούπα

σούπες

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Αυτές τις χειμωνιάτικες μέρες που το μόνο που θες είναι να βρίσκεσαι μπροστά σε ένα τζάκι, απλαμβάνοντας κάτι ζεστό, μια σούπα είναι ό,τι καλύτερο. Και δεν είναι μόνο ότι η τέλεια σούπα σερβίρεται αχνιστή, ξορκίζοντας έτσι το ανυπόφορο και διαπεραστικό κρύο, αλλά και πως είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Για εμάς, μόλις πέσει επικίνδυνα η θερμοκρασία, η σούπα είναι το ιδανικότερο πιάτο και γι’αυτο φροντίζουμε να πειραματιζόμαστε, συνδυάζοντας διαφορετικά υλικά μεταξύ τους, αλλά και συνταγές με αέρα κοσμοπολίτικο.  Υπάρχουν, όμως, μικρά μυστικά που κάνουν τη διαφορά και απογειώνουν τη γεύση της σούπας μας. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε.

1. Το μυστικό για μια τέλεια σούπα είναι να σιγοβράσει αρκετή ώρα. Έτσι, τα λαχανικά ή το κρέας της συνταγής γίνονται πολύ τρυφερά και σωστά μαγειρεμένα.

2. Ο ζωμός κότας, βοδινού ή λαχανικών θα δώσει μια επιπλέον γευστική νότα στη σούπα, οπότε τον προτιμούμε και τον χρησιμοποιούμε άφοβα, προσέχοντας, βέβαια, την αναλογία. Ο σωστός συνδυασμός είναι 4 φλιτζάνια σπιτικού ζωμού προς 1 φλιτζάνι νερού. Αν χρησιμοποιήσουμε ζωμό του εμπορίου, τότε ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και τις αναλογίες για την ετοιμασία του.

3. Μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε γάλα στη σούπα μας. Σε αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο και πάντα να είναι ζεστό πριν το αναμείξουμε με τα υπόλοιπα υλικά, ώστε να μη διακοπεί το βράσιμο με την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Το ίδιο ισχύει αν θέλουμε να προσθέσουμε κρέμα γάλακτος.

4. Τα φρέσκα λαχανικά της εποχής, μας βγάζουν πάντα ασπροπρόσωπους, τόσο λόγω της θρεπτικής τους αξίας όσο και γευστικά. Μερικά υλικά που ταιριάζουν σχεδόν σε κάθε σούπα είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλερι. Τα συγκεκριμένα πρέπει να τα σοτάρουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε, για να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν όλα τους τα αρώματα.

5. Η σωστή ποσότητα αλατιού κάνει τη διαφορά σε μια τέλεια σούπα. Πώς ξέρουμε, όμως, ότι προσθέσαμε τόσο αλάτι όσο πρέπει; Να ένα καλό μυστικό: ρίχνουμε λίγο αλάτι στην αρχή και την υπόλοιπη ποσότητα κατά διαστήματα, όσο αυτή θα μαγειρεύεται. Μια δοκιμή κάθε τόσο θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πότε είναι αρκετό το αλάτι.

6. Φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά, λίγο γιαούρτι ή ακόμα και σάλτσα πέστο μπορούν να αναδείξουν τη γεύση και το άρωμα της σούπας μας, αρκεί να τα προσθέσουμε μόλις είναι έτοιμη, λίγο πριν τη σερβίρουμε.

7. Το γαρνίρισμα κάνει κι αυτό τη διαφορά. Μερικά κρουτόν, τριμμένο πικάντικο τυρί ή και λίγο προσούτο θα δώσουν μια διαφορετική πινελιά και η σούπα θα φαίνεται και θα είναι ακόμα πιο λαχταριστή.

Το Μαμα Πειναω έχει για εσάς τις καλύτερες συνταγές για τέλεια σούπα και σας προτείνει να τις δοκιμάσετε, κάνοντας κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.