ΑρχικήΆρθραΣελινόριζα, το νόστιμο άσχημο λαχανικό!

Σελινόριζα, το νόστιμο άσχημο λαχανικό!

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Η σελινόριζα αποτελεί κατεξοχήν χειμωνιάτικο λαχανικό με γεύση που θυμίζει σέλινο και εμφάνιση που παραπέμπει… σε υπερμεγέθη πατάτα. Στην ουσία, πρόκειται για ένα είδος σέλινου που καλλιεργήθηκε αρχικά στη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Η σελινόριζα έχει γλυκιά γεύση και τραγανή υφή, χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε κάλιο και σε βιταμίνη C. Το Μαμα Πειναω σας δίνει μικρές συμβουλές για το πώς θα διαλέξετε και θα κόψετε τη σελινόριζα και φυσικά σας προτείνει τις πιο νόστιμες ιδέες για να την εντάξετε στη διατροφή σας.

Αγορά και Διατήρηση

Κατά την αγορά, διαλέγουμε σελινόριζα πολύ σκληρή, χωρίς σημάδια , χτυπήματα  ή μαλακά σημεία στην επιφάνειά της. Αν και τρώγεται μόνο η ρίζα και όχι το κοτσάνι ή τα φύλλα της, θα πρέπει κατά την αγορά να προσέξουμε τα βλαστάρια της στην κορυφή να έχουν έντονο πράσινο χρώμα. Η σελινόριζα διατηρείται για περίπου μια εβδομάδα στο ψυγείο τυλιγμένη σε χαρτί κουζίνας, ενώ αν θέλουμε να την κρατήσουμε για μεγάλο διάστημα μπορούμε, αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα και το κοτσάνι της, να την κόψουμε, να τη  ζεματίσουμε, και να να την αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη μέσα σε σακούλες τροφίμων.

Πώς καθαρίζουμε τη σελινόριζα

Το κόψιμο και καθάρισμα της σελινόριζας είναι μια πρόκληση και μάλιστα αποτελεί τον κύριο λόγο που αρκετοί αποφεύγουν να την αγοράσουν. Κι όμως, το καθάρισμα της σελινόριζας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φανταζόμαστε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να την ακουμπήσουμε σε ένα σταθερό σημείο. Στη συνέχεια, με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα της σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια κάθετα και προς τα κάτω, προσέχοντας να αφαιρέσουμε τη σάρκα μόνο αν χρειαστεί. Πολύ σημαντικό είναι, αφού την κόψουμε, να την ζεματίσουμε ή να την τρίψουμε με λίγο λεμόνι, αφού η σελινόριζα μαυρίζει πολύ γρήγορα.

Μαγειρεύουμε με σελινόριζα

  • Μπορούμε να την προσθέσουμε ωμή ή ελαφρώς βρασμένη, κομμένη σε κυβάκια ή τριμμένη σε πράσινες σαλάτες. 
  • Η βρασμένη σελινόριζα δίνει πεντανόστιμη σούπα βελουτέ σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά και μυρωδικά. 
  • Με ψητή σελινόριζα μπορούμε να συνοδεύσουμε ψητά κρέατα ή ψαρικά. 
  • Μια υπέροχη ιδέα είναι να βράσουμε μεγάλα κομμάτια σελινόριζας και να τις λιώσουμε σε πουρέ μαζί με πατάτες, γάλα και λίγο βούτυρο. Τέλειος πουρές για καλοψημένο χοιρινό!
  • Προσθέτουμε σελινόριζα στο κοκκινιστό χοιρινό της κατσαρόλας ή στο φρικασέ. Μπορούμε ακόμη να την ψήσουμε στον φούρνο με άλλα λαχανικά όπως πατάτες, ρέβες και γογγύλια ή να φτιάξουμε ογκρατέν με πικάντικα τυριά.

Δείτε εκπληκτικές χειμωνιάτικες συνταγές με σελινόριζα κάνοντας κλικ εδώ.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τραγανά μπισκότα βανίλιας

Τραγανά μπισκότα βανίλιας από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα και αρωματικά, τα κλασικά μπισκότα βανίλιας συνοδεύουν τον καφέ και το τσάι μας κάθε στιγμή της ημέρας.

Ριζότο με μανιτάρια

Ριζότο με μανιτάρια σε 10 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων!

Φοκάτσια με δεντρολίβανο

Η φοκάτσια είναι ένα ιταλικό παραδοσιακό ψωμί με μυρωδικά. Προσθέστε στη βασική συνταγή υλικά της επιλογής σας και θα εκπλαγείτε.

Περισσότερα άρθρα

6 εκπληκτικά γλυκά με κρέμα που πρέπει να δοκιμάσεις!

Aν σου αρέσουν τα ανάλαφρα και εκλεπτυσμένα επιδόρπια, αυτά τα μοναδικά γλυκά με αέρινη και βελούδινη κρέμα πρέπει να τα δοκιμάσεις!

Το μενού της εβδομάδας (20/1 – 25/1)

Το μενού της εβδομάδας με εύκολες, νόστιμες και γρήγορες συνταγές ιδανικές για το καλοκαίρι από τον αγαπημένο μας Τάσο Αντωνίου.

Γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα πριν την μαγειρέψουμε;

Μάθετε γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα για να την μαγειρέψουμε και για ποιο λόγο χάνεται η όλη η γεύση εξαιτίας της απόψυξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ