ΑρχικήΆρθρα8 μυστικά μαγειρικής των μοναχών στο Άγιο Όρος

8 μυστικά μαγειρικής των μοναχών στο Άγιο Όρος

Τα μυστικά μαγειρικής από το Άγιο Όρος είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την ελληνική κουζίνα. Η μοναστηριακή κουζίνα είναι ξεχωριστή και αποτελεί πραγματική ιεροτελεστία. Οι μοναχοί στο Άγιο Όρος έχουν παράδοση στις συνταγές που κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό που περνάει από γενιά σε γενιά, σαν πολύτιμος γαστρονομικός θησαυρός των μοναστηριών. Με κύριο χαρακτηριστικό τη λιτότητα και τη νηστεία, οι μοναχοί γνωρίζουν καλά τη  σημασία της εξαιρετικής πρώτης ύλης και των βιολογικών καρπών της γης. Ας δούμε μερικά μυστικά μαγειρικής από το Άγιο Όρος και τους μοναχούς του για νόστιμα γεύματα που ωφελούν τόσο την υγεία όσο και το πνεύμα.

1. Βιολογικά λαχανικά και φρούτα από το μποστάνι της μονής

Επειδή κάθε φαγητό βασίζεται στην πρώτη ύλη, οι μοναχοί επιλέγουν αυστηρά και μόνο λαχανικά και φρούτα που προέρχονται από τα περιβόλια που οι ίδιοι καλλιεργούν. Οι μοναχοί είναι ταυτόχρονα αγρότες, κηπουροί, ψαράδες και μάγειρες, γι’αυτό και μαγειρεύουν μόνο με φρέσκα υλικά που ακολουθούν την εποχή τους.

2. Χρησιμοποιούν άφθονο κρεμμύδι και σκόρδο

Αν σε μια συνταγή θα χρησιμοποιούσατε ένα κρεμμύδι, οι μοναχοί θα προσέθεταν τη διπλάσια ποσότητα. Έτσι το φαγητό αποκτά ακόμη πιο βαθιά και μελωμένη γεύση. Όσον αφορά το σκόρδο, το οποίο χρησιμοποιούν σε αφθονία, αντί να το ψιλοκόψουν το κόβουν σε φέτες για να αρωματίσουν σωστά το φαγητό χωρίς βαριά γεύση. 

3. Ποτέ χωρίς μπαχαρικά και μυρωδικά

Δεν νοείται αγιορείτικη συνταγή χωρίς μπαχαρικά και μυρωδικά. Οι μοναχοί βάζουν πάντα στο φαγητό τους κόκκινο πιπέρι, κανέλα, μαύρο πιπέρι αλλά και κύμινο. Όσον αφορά τα μυρωδικά, κυρίαρχο ρόλο έχουν ο μαϊντανός, δυόσμος, μάραθος, άνηθος. Τα υλικά αυτά μπαίνουν στο τέλος για να μείνει η γεύση τους ζωντανή. Η χρήση άφθονων μπαχαρικών και μυρωδικών που ενισχύουν τη γεύση του φαγητού είναι ένα από τα μυστικά μαγειρικής από το Άγιο Όρος.

4. Χρησιμοποιούν άφθονο λάδι

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους χρησιμοποιούν άφθονο ελαιόλαδο στη μαγειρική τους. Αυτό έχει σημασία, καθώς η ζωή στο μοναστήρι έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και η διατροφή τους δεν επιβαρύνεται από λιπαρά ζωικής προέλευσης. Ακόμη κι αν ακολουθείτε δίαιτα, μπορείτε να σερβίρετε στο πιάτο σας και να προσθέσετε όση ποσότητα από το μαγειρεμένο λάδι προτιμάτε. 

Μαγειρική στο Άγιο Όρος
Στο Άγιο Όρος συνήθως µαγειρεύουν με ξύλα. Η φωτιά στην αρχή είναι δυνατή, στη συνέχεια τα ξύλα γίνονται κάρβουνα από την καύση και µε αυτά συνεχίζεται το μαγείρεµα σε χαμηλή φωτιά.

5. Η αποχή από το κρέας ευργετεί το σώμα και το πνεύμα

Η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί τη διατροφή που ακολουθούν οι μοναχοί του Αγίου Όρους για σχεδόν 200 ημέρες. Η νηστεία της Σαρακοστής είναι φτωχή σε κορεσμένα ζωικά λίπη και πλούσια σε βιταμίνες, φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα που καταναλώνουν οι μοναχοί κατά τη διάρκειά της. Τα όσπρια αποτελούν το «κρέας» της νηστείας, παρέχοντας στον οργανισμό τους σύνθετους υδατάνθρακες και τις φυτικές πρωτεΐνες που χρειάζεται. Αν συνδυαστούν με τα σωστά τρόφιμα, όπως δημητριακά, αποδίδουν πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος. Στη βάση της μοναστηριακής διατροφής βρίσκεται το ψωμί, ο “άρτος ο επιούσιος”, το οποίο ζυμώνουν οι ίδιοι οι μοναχοί. Εκτός από σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι είναι βασική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, το ψωμί περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες Β και Ε.

6. Οι μοναχοί αγαπούν τις σούπες

Οι Αγιορείτες μοναχοί καταναλώνουν συχνά σούπες. Ιδιαίτερα μετά τις πολυήμερες νηστείες, οι σούπες προετοιμάζουν το στομάχι να υποδεχθεί τις αρτύσιμες τροφές. Ένα μυστικό για να δώσουν νοστιμιά στη σούπα είναι το κρεμμυδόζουμο. Για να ετοιμάσουμε αυτόν τον ζωμό, βράζουμε 5 χοντροκομμένα κρεμμύδια σε 2 λίτρα νερό με σκεπασμένη κατσαρόλα. Μετά τα λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ. Το κρεμμυδόζουμο νοστιμεύει τις σούπες, τα φουρνιστά ψάρια, αλλά και όλα τα μαγειρευτά φαγητά.

7. Ο πελτές ντομάτας μπαίνει στη μέση του μαγειρέματος

Με αυτόν το τρόπο, δίνει όλη τη γλύκα του στο φαγητό, δεν παραψήνεται και χαρίζει το ζωντανό κόκκινο χρώμα του στο φαγητό.

8. Μαγειρεύουμε με κλιμακωτή φωτιά

Όπως συμβουλεύει ο πάτερ Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός στο βιβλίο του “Μαγειρική του Αγίου Όρους” το οποίο έχει μεταφραστεί σε τέσσερις γλώσσες, ξεκινάμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά και σταδιακά σιγά-σιγά χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σπιτική Πίτσα

Η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για σπιτική πίτσα. Με αυτή τη ζύμη μπορείς να φτιάξεις όχι μόνο πίτσα σαν κυρίως πιάτο αλλά και γλυκιά πίτσα με σοκολάτα.

Μπάρες βρώμης

Υγιεινές, γεμάτες ενέργεια μπάρες βρώμης από τον Τάσο Αντωνίου. Χωρίς ψήσιμο, χωρίς ζάχαρη, τέλειο για δίαιτα και ως σνακ μέσα στην ημέρα!

Σπιτική κέτσαπ

Πεντανόστιμη σπιτική κέτσαπ από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε τη δική σας κέτσαπ με αγνά υλικά και συνοδεύστε τηγανητές πατάτες, κρεατικά και σάντουιτς με τη σπιτική σας κέτσαπ.

Περισσότερα άρθρα

10 μυστικά για τέλειες μαρμελάδες

Πώς θα φτιάξετε την τέλεια μαρμελάδα; Δείτε εδώ τα μυστικά για άψογες μαρμελάδες, όλο τον χρόνο!

Πώς θα πετύχεις το τέλειο τσίζκεικ

Μυστικά και tips για το πιο νόστιμο σπιτικό cheesecake.

Ανακαλύψαμε το πρώτο vegan τσουρέκι της πόλης!

O Στέφανος Διαμαντόπουλος φτιάχνει στον Πειραιά το πιο νόστιμο και πρωτότυπο vegan τσουρέκι της πόλης. Εκτός αυτού, εδώ θα βρεις περίτεχνα σοκολατένια αυγά και μοναδικές τούρτες από ζαχαρόπαστα για κάθε περίσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ