ΑρχικήΆρθρα8 tips για να συντηρούμε φρέσκα τα τυριά στο ψυγείο

8 tips για να συντηρούμε φρέσκα τα τυριά στο ψυγείο

Αν λατρεύετε τα τυριά, σίγουρα όταν στέκεστε μπροστά στη βιτρίνα υποκύπτετε και αγοράζετε διάφορα είδη και σε μεγάλες ποσότητες, συχνά μεγαλύτερες από όσες μπορείτε να καταναλώσετε. 

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί ποροτείνουν στους καταναλωτές να αγοράζουν μικρές ποσότητες τυριού, καθώς όσο πιο φρέσκο το διατηρήσουμε στο ψυγεί, τόσο το καλύτερο για τη γεύση του και την υγεία μας. 

Το μεγάλο πρόβλημα όμως που δημιουργείται με τα τυριά και ειδικά τη φέτα, είναι η συντήρησή τους. Τι γίνεται όταν αρχίζουν να σχηματίζουν κρούστα; Πώς συντηρούμε ολόφρεσκη τη φέτα αν δεν έχουμε άλμη; Μάθετε παρακάτω πώς θα αποθηκεύεσετε το τυρί.

Πως διατηρούμε σωστά τα τυριά

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα τυριά συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου έως την ημερομηνία λήξεως εφ’ όσον δεν ανοιχτεί η αεροστεγώς κλεισμένη συσκευασία του κατασκευαστή. Αν τα ανοίξουμε, μπορούμε να τα διατηρήσουμε με τους εξής τρόπους.

Δείτε ακόμα: τα νοστιμότερα τυροπιτάκια

1. Τα κρεμώδη τυριά πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγώς κλειστά δοχεία. Τα υπόλοιπα μπορούν να μπουν σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, κατά προτίμηση γυάλινα. Αν χρησιμοποιήσουμε πλαστικό δοχείο θα πρέπει να στρώσουμε στον πάτο χαρτί κουζίνας που είναι καλό να αλλάζουμε κάθε 1 ή 2 μέρες. Γενικά, τα δοχεία αυτά πρέπει να τοποθετούνται στα ψηλά ράφια του ψυγείου, και κυρίως τα λευκά τυριά που είναι πιο ευπαθή και χρειάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες.

2. Αποθηκεύουμε κάθε τυρί σε ξεχωριστό δοχείο. Αν για παράδειγμα τοποθετήσουμε τυριά με έντονη οσμή μαζί με πιο ήπια τυριά, θα απορροφήσουν μυρωδιά και θα αλλοιωθεί η γεύση τους. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε να συνδυάζουμε μαλακά τυριά με υψηλή οξύτητα όπως η φέτα μαζί με σκληρά τυριά όπως η κεφαλογραβιέρα για να μην αλλοιωθεί η γεύση όλων νωρίτερα από ότι θα περιμέναμε.

3. Δεν καθαρίζουμε τα τυριά με εξωτερικό περίβλημα ή κρούστας (π.χ. γκούντα, γραβιέρα κλπ.) παρά μόνο όταν πρόκειται να τα καταναλώσουμε. Επίσης προτείνεται να ανοίγουμε τα τυριά που πωλούνται σε ειδικές συσκευασίες (π.χ. μοτσαρέλα, chèvre κ.ά) μόνο όταν πρόκειται να τα καταναλώσουμε.

Δείτε ακόμα: συνταγή για τρυφερές πατάτες με σως φέτας

4. Όταν αγοράζουμε τυρί από το σούπερ μάρκετ ή το παντοπωλείο, τα τυλίγουν μέσα σε ένα ειδικό χαρτί. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να τα βγάζουμε από αυτό όταν μπαίνουν στο ψυγείο – αλλιώς η ψύξη δεν διαπερνά εύκολα το χαρτί και υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν γρηγορότερα αλλά και να αποκτήσουν πολύ έντονη γεύση και μυρωδιά. Αν θέλουμε να τα τυλίξουμε με κάτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφανη μεμβράνη κατάλληλη για τρόφιμα.

5. Ένα μυστικό για τη συντήρηση της φέτας είναι να φτιάξουμε άλμη. Βράζουμε 1 λίτρο νερό με 80 γραμμάρια αλάτι. Αφήνουμε την άλμη να κρυώσει και κατόπιν την τοποθετούμε σε καθαρό δοχείο στο ψυγείο. Όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου τοποθετούμε μέσα τη φέτα.

6. Κάποιες παλιές νοικοκυρές αποθηκεύουν το τυρί σε πλαστικό σακουλάκι μαζί με 1-2 κύβους ζάχαρη, το οποίο στη συνέχεια κλείνουν καλά με ένα λαστιχάκι.

7. Το τυρί που πρόκειται να τρίψουμε, π.χ. για ζυμαρικά, καλό είναι το διατηρούμε ολόκληρο ώστε να συντηρείται για περισσότερο διάστημα και σε καλύτερη κατάσταση. Το τρίβουμε όταν έχουμε σκοπό να το καταναλώσουμε.

8. Αν παρόλα αυτά έχουμε στο ψυγείο τριμμένο τυρί, μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη σε μικρότερες μερίδες και να βγάζουμε κάθε φορά όσο θέλουμε να καταναλώσουμε.

Προσοχή: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνουμε αυτά τα τυριά αν έχουν «μυρίσει» ή κιτρινίσει.

Δείτε ακόμα τη συνταγή για πορτοκαλόπιτα

Δείτε επίσης: Συνταγή για Banofee

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Στραπατσάδα

Στραπατσάδα ή αυγά καγιανά από τον Τάσο Αντωνίου. Μια γευστική καλοκαιρινή και παραδοσιακή συνταγή για αυγά με ντομάτα και φέτα! Φτιάξτε την σήμερα κιόλας.

Χυλοπίτες με μανιτάρια στο τηγάνι

Μια συνταγή ελαφριά με χυλοπίτες και μανιτάρια. Ρίχνοντας τις χυλοπίτες από την κατσαρόλα στο τηγάνι, πετυχαίνουμε πυκνή σάλτσα με πλούσια υφή.

Μαριναρισμένος σολομός

Συνταγή για υγιεινό μαριναρισμένο σολομό!

Περισσότερα άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα πριν την μαγειρέψουμε;

Μάθετε γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα για να την μαγειρέψουμε και για ποιο λόγο χάνεται η όλη η γεύση εξαιτίας της απόψυξης.

Πώς θα φτιάξω σπιτικό ζωμό

Ο σπιτικός ζωμός χαρίζει ασύγκριτη γεύση στο φαγητό, από τα ζυμαρικά μέχρι τα μαγειρευτά και το ριζότο. Μάθε πώς θα φτιάξεις εύκολα και γρήγορα σπιτικό ζωμό!

Πεινάω αλλά βαριέμαι να μαγειρέψω!

Τι να μαγειρέψεις για να φας όταν βαριέσαι να μαγειρέψεις! Συνταγές για τις μέρες που ο σεφ μέσα σου πέφτει σε λήθαργο.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. απο μικρες μας ελεγαν οι μαμαδες μας να βαζουμε τα τυρια σε γυαλινα πυρεξ!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ