ΑρχικήΆρθραΤα μυστικά για τέλειο σπιτικό πουρέ

Τα μυστικά για τέλειο σπιτικό πουρέ

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ένας μυρωδάτος και αφράτος πουρές είναι το τέλειο συνοδευτικό για κρέατα και πουλερικά, ενώ προσθέτοντας διάφορα λαχανικά, μυρωδικά ή και κόκκινη σάλτσα, μπορεί επάξια να διεκδικήσει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σας. Ο πουρές είναι μία βασική συνταγή που ο καθένας πρέπει να γνωρίζει, αφού δεν απαιτεί πολλά υλικά, είναι γρήγορος και το κυριότερο εξαιρετικά νόστιμος και θρεπτικός. Κι όμως, πολλές φορές δεν τον πετυχαίνουμε με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε τι κάναμε λάθος. Ιδού, λοιπόν, τα συχνότερα λάθη και πώς θα τα αποφύγουμε.

1. Λάθος πατάτες

Για αρχή, πρέπει να επιλέξουμε τη σωστή ποικιλία  πατάτας, μιας κι αυτή είναι το βασικό συστατικό. Σε γενικές γραμμές, πρέπει πάντα να επιλέγουμε πατάτες σκληρές και γερές, ενώ, αν είναι δυνατό και μπορούμε να τις βρούμε εύκολα, προτιμότερες είναι οι ποικιλίες Νευροκοπίου ή Κύπρου, αφού δεν περιέχουν, συγκριτικά με τις υπόλοιπες, πολύ άμυλο.

2. Μη αλατισμένο νερό

Κι όμως, πρέπει να αλατίσουμε το νερό πριν ρίξουμε τις πατάτες για να βράσουν. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, οι πατάτες, όπως και τα ζυμαρικά, απορροφούν το αλατισμένο νερό, το οποίο και ενισχύει τη γεύση τους.

3. Λάθος τρόπος βρασίματος

Για να βράσουν σωστά οι πατάτες, πρέπει να τις ρίξουμε σε κρύο και όπως αναφέραμε αλατισμένο νερό και ποτέ σε νερό που ήδη βράζει.  Με τον τρόπο αυτό, οι πατάτες θα μαγειρευτούν σωστά κι ομοιόμορφα. Για να ελέγξουμε αν έβρασαν σωστά οι πατάτες, τρυπάμε την επιφάνεια της πατάτας και πιέζουμε μέχρι το κέντρο. Αν γίνεται εύκολα, οι πατάτες είναι έτοιμες.

4. Υπερβολικό λιώσιμο κι ανακάτεμα

Ο  καλύτερος τρόπος για να λιώσουμε τις πατάτες είναι το πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ. Προσοχή! Το υπερβολικό λιώσιμο και ανακάτεμα δεν βοηθά στο να φτιάξουμε έναν πουρέ αφράτο αλλά έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

5. Βούτυρο, γάλα ή κρέμα γάλακτος από το ψυγείο

Για έναν πιο εύγεστο πουρέ, συνηθίζουμε προς το τέλος να τον εμπλουτίζουμε με βούτυρο, γάλα, ακόμα και με κρέμα γάλακτος ή με γιαούρτι. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως πρέπει να μην τα προσθέτουμε κρύα, αλλά είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή και να τα έχουμε ζεστάνει ελαφρώς.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μαρμελάδα φράουλα με μπαχαρικά

Συνταγή για μαρμελάδα φράουλα από την blogger Ξανθή Μπαξεβάνη!

Ρύζι με μύδια (μυδοπίλαφο)

Απίθανη συνταγή για νηστίσιμο μυδοπίλαφο από τον Τάσο Αντωνίου. Αφήστε τις γεύσεις να δέσουν στην κατσαρόλα πριν το σερβίρετε.

Σολομός με σπανάκι στο τηγάνι σε 15 λεπτά

Zουμερός σολομός στο τηγάνι, έτοιμος σε 15 λεπτά, με ζεστή σαλάτα σπανάκι, σόγια και σουσάμι. Μια υπέροχη υγιεινή συνταγή για σολομό από τον Τάσο Αντωνίου.

Περισσότερα άρθρα

Πασχαλινό αρνί: και στον φούρνο τέλειο!

Πασχαλινό αρνάκι στον φούρνο: μυστικά για ζουμερό αρνί με τραγανή πετσούλα!

Φανουρόπιτα: το έθιμο, η ιστορία και δυο μοναδικές συνταγές

Αν θέλετε να βρείτε το αγαπημένο σας χαμένο αντικείμενο, να βγείτε από ένα αδιέξοδο ή να βρείτε τον έρωτα της ζωής σας, φτιάξτε μια φανουρόπιτα!

Φτιάξε το τέλειο ριζότο, μπορείς!

Η συνταγή της επιτυχίας για τέλειο χυλωμένο ριζότο με al dente ρύζι που "κρατάει" στο δόντι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ