Τα μυστικά για τέλειο σπιτικό πουρέ

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ένας μυρωδάτος και αφράτος πουρές είναι το τέλειο συνοδευτικό για κρέατα και πουλερικά, ενώ προσθέτοντας διάφορα λαχανικά, μυρωδικά ή και κόκκινη σάλτσα, μπορεί επάξια να διεκδικήσει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σας. Ο πουρές είναι μία βασική συνταγή που ο καθένας πρέπει να γνωρίζει, αφού δεν απαιτεί πολλά υλικά, είναι γρήγορος και το κυριότερο εξαιρετικά νόστιμος και θρεπτικός. Κι όμως, πολλές φορές δεν τον πετυχαίνουμε με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε τι κάναμε λάθος. Ιδού, λοιπόν, τα συχνότερα λάθη και πώς θα τα αποφύγουμε.

1. Λάθος πατάτες

Για αρχή, πρέπει να επιλέξουμε τη σωστή ποικιλία  πατάτας, μιας κι αυτή είναι το βασικό συστατικό. Σε γενικές γραμμές, πρέπει πάντα να επιλέγουμε πατάτες σκληρές και γερές, ενώ, αν είναι δυνατό και μπορούμε να τις βρούμε εύκολα, προτιμότερες είναι οι ποικιλίες Νευροκοπίου ή Κύπρου, αφού δεν περιέχουν, συγκριτικά με τις υπόλοιπες, πολύ άμυλο.

2. Μη αλατισμένο νερό

Κι όμως, πρέπει να αλατίσουμε το νερό πριν ρίξουμε τις πατάτες για να βράσουν. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, οι πατάτες, όπως και τα ζυμαρικά, απορροφούν το αλατισμένο νερό, το οποίο και ενισχύει τη γεύση τους.

3. Λάθος τρόπος βρασίματος

Για να βράσουν σωστά οι πατάτες, πρέπει να τις ρίξουμε σε κρύο και όπως αναφέραμε αλατισμένο νερό και ποτέ σε νερό που ήδη βράζει.  Με τον τρόπο αυτό, οι πατάτες θα μαγειρευτούν σωστά κι ομοιόμορφα. Για να ελέγξουμε αν έβρασαν σωστά οι πατάτες, τρυπάμε την επιφάνεια της πατάτας και πιέζουμε μέχρι το κέντρο. Αν γίνεται εύκολα, οι πατάτες είναι έτοιμες.

4. Υπερβολικό λιώσιμο κι ανακάτεμα

Ο  καλύτερος τρόπος για να λιώσουμε τις πατάτες είναι το πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ. Προσοχή! Το υπερβολικό λιώσιμο και ανακάτεμα δεν βοηθά στο να φτιάξουμε έναν πουρέ αφράτο αλλά έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

5. Βούτυρο, γάλα ή κρέμα γάλακτος από το ψυγείο

Για έναν πιο εύγεστο πουρέ, συνηθίζουμε προς το τέλος να τον εμπλουτίζουμε με βούτυρο, γάλα, ακόμα και με κρέμα γάλακτος ή με γιαούρτι. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως πρέπει να μην τα προσθέτουμε κρύα, αλλά είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή και να τα έχουμε ζεστάνει ελαφρώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.