Νηστεία και διατροφή: τι να προσέξουμε

Από την Μαίρη Βλάχου,

Η νηστεία τη Σαρακοστή είναι μια θρησκευτική συνήθεια για πολλούς Έλληνες. Τα άτομα που νηστεύουν για σαράντα μέρες, πρέπει να προσέχουν τις πιθανές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που μπορεί να προκύψουν.

Ειδικότερα, κατά τη νηστεία μπορεί να παρατηρηθεί μείωση στα εξής θρεπτικά συστατικά: το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, ο σίδηρος και η βιταμίνη Β12.

Πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να παρέχουμε στον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της νηστείας;

  • Νηστίσιμες πηγές ασβεστίου: σουσάμι και τα προϊόντα του (π.χ. ταχίνι, χαλβάς, παστέλι), όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, αποξηραμένα φρούτα, εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. προϊόντα σόγιας, μπάρες δημητριακών).
  • Νηστίσιμες πηγές βιταμίνης D: δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη σε συνδυασμό με μια βόλτα στον ήλιο (η έκθεση του δέρματος στον ήλιο βοηθά στην παραγωγή της βιταμίνης D).
  • Νηστίσιμες πηγές σιδήρου: όσπρια, αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα λαχανικά, εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. δημητριακά πρωινού και μπάρες). Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα συνδυάστε με βιταμίνη C (π.χ. πορτοκαλάδα).
  • Νηστίσιμες πηγές βιταμίνης Β12: θαλασσινά, εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. δημητριακά πρωινού).

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, είστε έγκυος ή θηλάζετε, ζητήστε τη συμβουλή ειδικού για εξατομικευμένο διαιτολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.