ΑρχικήΣυνταγέςΚρέαςΝτολμαδάκια με κιμά & σάλτσα αυγολέμονο

Ντολμαδάκια με κιμά & σάλτσα αυγολέμονο

Ντολμαδάκια αυγολέμονο με αρωματικό κιμά, αμπελόφυλλα και εύκολη σάλτσα αυγολέμονο από τον Τάσο Αντωνίου. Δοκιμάστε αυτή τη παραδοσιακή συνταγή!

Ντολμαδάκια αυγολέμονο
Εκτύπωση

Ντολμαδάκια με σάλτσα αυγολέμονο

Ντολμαδάκια με κιμά, αμπελόφυλλα και σάλτσα αυγολέμονο από τον Τάσο Αντωνίου. Μια εξαιρετική και δοκιμασμένη συνταγή για ντολμαδάκια με αρωματικό κιμά και εύκολη σάλτσα αυγολέμονο!
Πιάτο Κυρίως πιάτα
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Ντολμαδάκια με σάλτσα αυγολέμονο
Προετοιμασία 30 λεπτά
Εκτέλεση 50 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 18 λεπτά
Μερίδες 10
Θερμίδες 350θερμίδες

Υλικά

  • 500 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς 2 φορές περασμένος
  • 1/2 κιλό χοιρινός κιμάς 2 φορές περασμένος

  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 1 λίτρο ζωμό κότας ζεστό

  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο

  • 1/2 φλιτζ. ρύζι μακρύκοκο

  • Αλάτι πιπέρι

  • 50 γραμμάρια βούτυρο ή στάκα



Για το αυγολέμονο



  • 3 κρόκους αυγών

  • 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού

  • 3 κ.σ. κορν-φλάουρ

  • 3 φλιτζ. 750 ml ζωμό από τα ντολμαδάκια

  • 2 κ.σ. 30 ml γάλα εβαπορέ
  • Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τα ντολμαδάκια

  • 

Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα ντολμαδάκια, εκτός από το βούτυρο και τον ζωμό, σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε. Γεμίζουμε με λίγο από το μείγμα κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε προσεκτικά σε μακρόστενα ντολμαδάκια.

Τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, χωρίς κενά μεταξύ τους. Ρίχνουμε τον ζωμό κότας έτσι ώστε να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια.

Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο ή τη στάκα και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο (προσοχή, όχι με το καπάκι της κατσαρόλας) για όση ώρα βράζουν. Αφού πάρει βράση ο ζωμός, κατεβάζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και αφήνουμε τα ντολμαδάκια να σιγομαγειρευτούν για 35-40 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν το τέλος του βρασμού, βγάζουμε από την κατσαρόλα 3 φλιτζάνια ζεστό ζωμί για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.

Για το αυγολέμονο



  • Για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο, σε μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αυγό με τον χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ. Σιγά σιγά με μια μεγάλη κουτάλα της σούπας προσθέτουμε λίγο λίγο τον ζεστό ζωμό των ντολμάδων ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Προσέχουμε να είναι ζεστός (γύρω στους 60οC) αλλά όχι καυτός ο ζωμός γιατί θα κόψει το αυγολέμονο. Όταν το αυγολέμονο δέσει, προσθέτουμε προαιρετικά το εβαπορέ και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε.

Μεταφέρουμε τα ντολμαδάκια σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με το αυγολέμονο. Τα σερβίρουμε ζεστά. Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα ντολμαδάκια με στάκα μαζί με το αυγολέμονο.


Δείτε ακόμη: συνταγή για παστουρμαδόπιτα

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μαρμελάδα κεράσι

Συνταγή για σπιτική μαρμελάδα κεράσι!

Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο

Συνταγή για εύκολο γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο από τον Τάσο Αντωνίου, με υπέροχη γεύση και έντονο ροζ χρώμα!

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Μελομακάρονα τραγανά, μελωμένα και με σοκολάτα από τον Τάσο Αντωνίου! Η πιο ονειρεμένη συνταγή για χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα.

Περισσότερα άρθρα

Φινόκιο, το χειμωνιάτικο λαχανικό που θα λατρέψετε

Το φινόκιο, γνωστό και ως μαραθόριζα, είναι το χειμωνιάτικο λαχανικό που θα λατρέψετε!

7 συνταγές για καλοκαιρινά λαδερά που θα λατρέψεις

Οι καλύτερες συνταγές του Τάσου Αντωνίου για λαδερά φαγητά! Εξερευνήστε τις συνταγές που σας αρέσουν και συνοδεύστε τα λαδερά σας με φέτα και ψωμάκι!

Χυμός ή smoothie: Τι είναι καλύτερο από τα δυο;

Χυμός ή smoothie; Ποιο είναι πιο υγιεινό, μας γεμίζει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά; Κάνουμε crash test ανάμεσα στους φρεσκοστυμμένους χυμούς και τα smoothies και προτείνουμε.

7 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ