ΑρχικήΣυνταγέςΚρέαςΝτολμαδάκια με κιμά & σάλτσα αυγολέμονο

Ντολμαδάκια με κιμά & σάλτσα αυγολέμονο

Ντολμαδάκια αυγολέμονο με αρωματικό κιμά, αμπελόφυλλα και εύκολη σάλτσα αυγολέμονο από τον Τάσο Αντωνίου. Δοκιμάστε αυτή τη παραδοσιακή συνταγή!

Ντολμαδάκια αυγολέμονο
Εκτύπωση

Ντολμαδάκια με σάλτσα αυγολέμονο

Ντολμαδάκια με κιμά, αμπελόφυλλα και σάλτσα αυγολέμονο από τον Τάσο Αντωνίου. Μια εξαιρετική και δοκιμασμένη συνταγή για ντολμαδάκια με αρωματικό κιμά και εύκολη σάλτσα αυγολέμονο!
Πιάτο Κυρίως πιάτα
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Ντολμαδάκια με σάλτσα αυγολέμονο
Προετοιμασία 30 λεπτά
Εκτέλεση 50 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 18 λεπτά
Μερίδες 10
Θερμίδες 350θερμίδες

Υλικά

  • 500 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς 2 φορές περασμένος
  • 1/2 κιλό χοιρινός κιμάς 2 φορές περασμένος

  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 1 λίτρο ζωμό κότας ζεστό

  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο

  • 1/2 φλιτζ. ρύζι μακρύκοκο

  • Αλάτι πιπέρι

  • 50 γραμμάρια βούτυρο ή στάκα



Για το αυγολέμονο



  • 3 κρόκους αυγών

  • 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού

  • 3 κ.σ. κορν-φλάουρ

  • 3 φλιτζ. 750 ml ζωμό από τα ντολμαδάκια

  • 2 κ.σ. 30 ml γάλα εβαπορέ
  • Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τα ντολμαδάκια

  • 

Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα ντολμαδάκια, εκτός από το βούτυρο και τον ζωμό, σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε. Γεμίζουμε με λίγο από το μείγμα κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε προσεκτικά σε μακρόστενα ντολμαδάκια.

Τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, χωρίς κενά μεταξύ τους. Ρίχνουμε τον ζωμό κότας έτσι ώστε να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια.

Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο ή τη στάκα και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο (προσοχή, όχι με το καπάκι της κατσαρόλας) για όση ώρα βράζουν. Αφού πάρει βράση ο ζωμός, κατεβάζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και αφήνουμε τα ντολμαδάκια να σιγομαγειρευτούν για 35-40 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν το τέλος του βρασμού, βγάζουμε από την κατσαρόλα 3 φλιτζάνια ζεστό ζωμί για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.

Για το αυγολέμονο



  • Για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο, σε μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αυγό με τον χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ. Σιγά σιγά με μια μεγάλη κουτάλα της σούπας προσθέτουμε λίγο λίγο τον ζεστό ζωμό των ντολμάδων ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Προσέχουμε να είναι ζεστός (γύρω στους 60οC) αλλά όχι καυτός ο ζωμός γιατί θα κόψει το αυγολέμονο. Όταν το αυγολέμονο δέσει, προσθέτουμε προαιρετικά το εβαπορέ και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε.

Μεταφέρουμε τα ντολμαδάκια σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με το αυγολέμονο. Τα σερβίρουμε ζεστά. Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα ντολμαδάκια με στάκα μαζί με το αυγολέμονο.


Δείτε ακόμη: συνταγή για παστουρμαδόπιτα

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σαλάτα με φακές, παντζάρι και βαλεριάνα

Συνταγή για σαλάτα με φακές, παντζάρι και βαλεριάνα. Ένας συνδυασμός που θα σας ξετρελάνει και είναι τέλειο συνοδευτικό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Μαγειρίτσα κοτόπουλο

Μαγειρίτσα κοτόπουλο από τον Τάσο Αντωνίου. Μια πεντανόστιμη μαγειρίτσα με κοτόπουλο, ιδανική για όσους δεν τρώνε τα εντόσθια!

Μπισκότο στο τηγάνι

Σοκολατένιο μπισκότο στο τηγάνι έτοιμο σε 10 λεπτά!

Περισσότερα άρθρα

12 μοναδικές συνταγές για την Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας

Οι καλύτερες συνταγές για γλυκά με σοκολάτα, ώστε να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας με μοναδικές γλυκιές δημιουργίες!

Περίσσεψαν μελομακάρονα & κουραμπιέδες; Συνταγές για να τα αξιοποιήσουμε

Φτιάξτε εύκολα γλυκά με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα!

Κάνουμε πικνίκ για την Πρωτομαγιά στην Αθήνα!

Πιάστε το Μάη με ένα ανοιξιάτικο πικνίκ! Bonus απίθανες συνταγές.

7 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ