Η λευκή γραμμή στο νωπό κοτόπουλο ίσως είναι κάτι ανησυχητικό

Από την Άννα Ευθυμίου,

Ένα νέο βίντεο του ακτιβιστικού οργανισμού υπέρ των ζώων Compassion in World Farming κάνει τον γύρο του διαδικτύου και εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στις λευκές γραμμές που φέρει κάθε νωπό κοτόπουλο. Αυτές οι λευκές γραμμές είναι, ουσιαστικά, μια μυική διαταραχή που παρουσιάζεται στο στήθος κοτόπουλου. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ιταλικό επιστημονικό περιοδικό, η πάθηση αυτή αυξάνει το ποσοστό λίπους του κοτόπουλου κατά 224% και μειώνει το ποσοστό πρωτεΐνης. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερες οι “λευκές γραμμές” στο κοτόπουλο, τόσο περισσότερο λίπος και λιγότερη πρωτεΐνη περιέχει.

Φιλέτα από στήθος κοτόπουλου με φυσιολογική (Α), μέτρια (Β) και σοβαρή (C) λευκή γράμμωση

Σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστημίων του Αρκάνσας και του Τέξας, τα κρούσματα των λευκών γραμμών έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας το 96% από το σύνολο των 285 πουλερικών που εξετάστηκαν στη μελέτη. 

Οι επιστήμονες εντοπίζουν τη ρίζα του προβλήματος στην υπερβολική αύξηση της ζήτησης για κοτόπουλο. Καθώς το εν λόγω πουλερικό είναι μια σχετικά οικονομική πηγή πρωτεΐνης, η αυξημένη ζήτηση ασκεί πιέσεις για μεγαλύτερη παραγωγή σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής επιτροπής κοτόπουλου δήλωσε ότι δεν οι λευκές γραμμές εντοπίζονται μόνο σε ένα μικρό ποσοστό πουλερικών και “δεν δημιουργεί θέματα υγείας ή ασφάλειας τροφίμων για τους ανθρώπους”.

Ευτυχώς που το μάθαμε κι αυτό και μπορούμε να βουτήξουμε άφοβα στον κουβά με το τηγανητό κοτόπουλο πανέ που τηγανίζουμε τώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.