ΑρχικήΣυνταγέςΒασική συνταγή για ζύμη σφολιάτας

Βασική συνταγή για ζύμη σφολιάτας

ζύμη σφολιάτας
Εκτύπωση

Ζύμη σφολιάτας

Βασική συνταγή για ζύμη σφολιάτας. Φτιάξτε τη σπιτική σφολιάτα και αποθηκεύστε τη στην κατάψυξη για να έχετε έτοιμο φύλλο όποτε το χρειάζεστε!
Πιάτο Συνοδευτικά
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Ζύμη σφολιάτας
Προετοιμασία 2 ώρες
Εκτέλεση 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος 2 ώρες 20 λεπτά
Θερμίδες 136θερμίδες

Υλικά

  • Για την πρώτη φάση

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 50  γρ. βούτυρο
  • γρ. αλάτι
  • 150  ml  νερό
  • Για την δεύτερη φάση

  • 200 γρ. βούτυρο
  • 50  γρ. αλεύρι

Εκτέλεση

  • Σε πρώτη φάση, ρίχνουμε σε βουναλάκι τα 300γρ. αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε 50 γρ. βούτυρο, αλάτι και σιγά σιγά το νερό. Πλάθουμε πολύ καλά, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και λεία.
  • Για τη δεύτερη φάση, πάνω σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη (σε σχήμα σταυρού) και στο εσωτερικό της τοποθετούμε τα 200 γρ. βούτυρο (ολόκληρο τον κύβο). Διπλώνουμε από πάνω του τις άκρες της ζύμης και ζυμώνουμε με τον πλάστη. Σχηματίζουμε ένα τετράγωνο, το τυλίγουμε με ζελατίνα και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Μόλις περάσει η ώρα βάζουμε τη ζύμη στον αλευρωμένο πάγκο, την ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να πάρει ένα μεγάλο ορθογώνιο σχήμα και τη διπλώνουμε στα τρία, σχηματίζοντας πάλι ένα τετράγωνο. Στη συνέχεια ξαναβάζουμε τη ζύμη σε ζελατίνα και πάλι στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Επαναλαμβάνουμε για 4 φορές την ίδια διαδικασία από διαφορετικές πλευρές της ζύμης.
  • Αποθηκεύουμε τη ζύμη σφολιάτας στην κατάψυξη.
  • Μια γρήγορη συνταγή για γλυκό με ζύμη σφολιάτας: Ανοίγουμε τη ζύμη σφολιάτας σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. Απλώνουμε στο μισό φύλλο μαρμελάδα πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο. Αλείφουμε την επιφάνεια με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τυρόπιτα με φέτα και πιπεριές

Τυρόπιτα με φέτα και πιπεριές από τον Τάσο Αντωνίου! Μια λαχταριστή αλμυρή πίτα με φέτα, κασέρι και γλυκιές κόκκινες πιπεριές, ιδανική ως ορεκτικό.

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στην κατσαρόλα

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στην κατσαρόλα από τον Τάσο Αντωνίου. Μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή για κοτόπουλο, χυλοπίτες και αρωματική σάλτσα.

Χούμους με Ταχίνι (ρεβιθοσαλάτα)

Φανταστικό χούμους, δηλαδή σκορδάτη ρεβιθοσαλάτα με ταχίνι, για να συνοδεύσετε φαλάφελ, αραβικά πιτάκια και ό,τι τραβάει η όρεξή σας.

Περισσότερα άρθρα

Πώς διαλέγουμε και ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο

Όλα τα μυστικά για το ξαλμύρισμα και το σωστό μαγείρεμα του μπακαλάρου.

Tα 13 πιο χρήσιμα πράγματα που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής

Τα απόλυτα μυστικά που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής και μπορείτε να εφαρμόσετε στην κουζίνα του σπιτιού. Θα σας λύσουν τα χέρια!

Σπιτικό κολατσιό στο σχολείο: 9 πρωτότυπες ιδέες και συνταγές

Σπιτικό κολατσιό στο σχολείο και μοναδικές ιδέες για να φάει το παιδί ισορροπημένα, θρεπτικά και γευστικά, χωρίς να καταφύγει στην καντίνα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ