Σημαντικό κομμάτι ενός ταξιδιού, πέρα από την διαμονή και τα must-see αξιοθέατα που προτείνουν ταξιδιωτικοί οδηγοί, είναι η δοκιμή της τοπικής κουζίνας. Ένα τριήμερο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ήταν απλώς η αφορμή.
Η τούρκικη κουζίνα (ή Πολίτικη κουζίνα, όπως την αποκαλούμε στην Ελλάδα) έχει σαφείς ανατολίτικες επιρροές αλλά και μοντέρνες πινελιές. Η κουζίνα της Πόλης χαρακτηρίζεται από το κρέας (αρνάκι, συκώτι κλπ) το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς και, φυσικά, τα μπαχαρικά.
Το πρώτο ραντεβού με τα υλικά της Πολίτικης κουζίνας, δόθηκε στην σκεπαστή Αγορά Kapali Carsi – Grand Bazaar, μια από τις παλαιότερες αγορές, η οποία εγκαινιάστηκε το 1460 λίγο μετά την Άλωση της Πόλης. Στην Αγορά θα βρείτε όλων των ειδών τα μαγαζιά και καφέ, ενώ αξίζει να περιπλανηθείτε στο Παζάρι των Μπαχαρικών (Spice Bazaar) για αυθεντικά μπαχάρια όπως κανέλα, μπαχάρ, κύμινο και κόκκινο πιπέρι.
Παντού στην Κωνσταντινούπολη θα βρείτε μικρά μαγαζιά που πωλούν αυθεντικό ντονέρ (την παραλλαγή του δικού μας γύρου). Μια ενδιαφέρουσα στάση μετά την Σκεπαστή Αγορά, είναι το Donerci Sahin Ustan. Ρίχνοντας μια ματιά τριγύρω, την παράσταση κλέβουν τα χαρακτηριστικά κόκκινα καρότσια των μικροπωλητών που πωλούν κάστανα και σουσαμένια κουλούρια.
Σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης, υπάρχουνπάγκοι που προσφέρουν φρεσκοστυμμένους χυμούς πορτοκάλι και ρόδι. Σε παραδοσιακά καφέ (πολύ καλά υπάρχουν στο Eminonu, κοντά στην παλιά πόλη Sultanhamet) δοκιμάστε επίσης, τούρκικο καφέ, τσάι αλλά και αριάνι (είδος ξυνόγαλου).
Φυσικά, όσον αφορά την πλούσια τοπική κουζίνα, δεν πρέπει να χάσετε τοπικούς μεζέδες όπως λαχματζούν, κεμπάπ, γιαουρτλού και ιμάμ μπαιλντί αλλά και γλυκά όπως kunefee και μπακλαβά στο εστιατόριο Hamdi στο Eminonu.
Εκτός από το κρέας, η κουζίνα της Πόλης είναι γνωστή και για το ψάρι της. Στις όχθες του Βοσπόρου εστιατόρια σερβίρουν το παραδοσιακό balik ekmek, δηλαδή σάντουιτς με ψάρι το οποίο συνοδεύται με μια παγωμένη μπύρα Efes.
Μια ιδιαίτερη έκπληξη για εμάς ήταν η συνάντησή μας σε μια βραδινήπεριπλάνηση, στις όχθες του Κεράτιου Κόλπου, ομάδων ντόπιων ψαράδωνπαρέα με ντόπιους ψήστες να ψήνουν λαχανικά, απαραίτητο συνοδευτικό για τα ψητά ψάρια που ετοιμάζονται επιτόπου!
Τελευταία στάση στο Φανάρι και στην Istiklal Cadessi, στην πλατεία Taksim για να προμηθευτείτε αυθεντικά λουκούμια από το Haci Bekir Lokum σε διαφορετικές γεύσεις. Το μαγαζί προσφέρει επίσης γλυκά όλων των ειδών, καραμέλες και χαλβά του μπακάλη.
Το υπέροχο γευστικό ταξίδι στην όμορφη Κωνσταντινούπολη φτάνει κάπου εδώ στο τέλος του. Ραντεβού σύντομα με νέους γευστικούς προορισμούς!
Kapali Carsi: Ανοικτά, καθημερινά από τις 08:30 – 19:00, Κυριακή κλειστά
Donerci Sahin Ustan: Στην Nuru Osmaniye Gate, έξοδος από το Kapali Carsi
Hamdi Restaurant: Tamhis Caddesi, Kalcin Sokak No17, τηλ. 5280390, 5125424, 5261242
Haci Bekir Lokum: Sekerleme- Istiklal Caddesi, τηλ. 24.46671