Οι διάσημες πουά κολοκύθες της Yayoi Kusama

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Για πολλούς η κολοκύθα είναι απαραίτητο συστατικό για φθινοπωρινές συνταγές, για κάποιους άλλους η μασκότ  του Halloween και για τους πιο ρομαντικούς η κολοκύθα είναι παραμυθένια, αφού πάντα θα θυμούνται το πώς έφυγε η Σταχτοπούτα από τον χορό. Για την εικαστικό, όμως,  Yayoi Kusama η κολοκύθα αποτελεί πηγή έμπνευσης και κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο  της καριέρας της. Η καλλιτέχνης, που κατάγεται από την Ιαπωνία, εξομολογείται πως η κολοκύθα της θυμίζει την παιδική της ηλικία, αφού για την  οικογένειά της η ενασχόληση με τη γη και την καλλιέργειά της ήταν το βιοποριστικό τους μέσο.

Η εκκεντρική Kusama, που είναι η πιο ακριβοπληρωμένη  σύγχρονη γυναίκα καλλιτέχνης, άρχισε να ζωγραφίζει κολοκύθες από μικρό παιδί όταν ζούσε στην ιαπωνική πόλη Matsumoto, μια μικρή πόλη περιτριγυρισμένη από βουνά στα κεντρικά της χώρας. Στην πορεία, τις έντυσε με βούλες και με κλωστές, τις χρωμάτισε με έντονα χρώματα και τους έδωσε άλλοτε ένα υπερφυσικό κι άλλοτε ένα ακανόνιστο σχήμα.  Στην αρχή τις αποτύπωνε σε πίνακες, ενώ στη συνέχεια δημιούργησε και τεράστιες μεταλλικές που ξαφνιάζουν με τον όγκο τους. Για την Kusama η κολοκύθα, όπως έχει η ίδια δηλώσει, είναι το μέσο για να απεικονίζει τον εαυτό της, ενώ λέει ότι πραγματικά θαυμάζει την τόσο σκληρή υφή τους, το σχήμα τους, που της θυμίζει το γυναικείο σώμα,  και την εξαιρετική ποιότητά τους. 

Οι πουά κολοκύθες της κέντρισαν και το ενδιαφέρον του οίκου Louis Vuitton και το 2012 δημιούργησε μια σειρά από ρούχα, τσάντες, αξεσουάρ και είδη ταξιδίου με κοινό στοιχείο τα έντονα χρώματα και το πουά μοτίβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.