Οι καλύτεροι σεφ του κόσμου μαγείρεψαν για τους άπορους του Ρίο

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Μπορεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα φώτα να πέφτουν πάνω στους αθλητές και στα ρεκόρ που θα καταρρίψουν, όμως το ολυμπιακό πνεύμα και η πίστη στον άνθρωπο βρίσκεται μόλις τα φώτα των γηπέδων σβήσουν. Ο Ιταλός σεφ Massimo Bottura, ιδιοκτήτης του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο Osteria Francescana, βρέθηκε στο Ρίο, όχι μόνο για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και για να προσφέρει φαγητό στους πολυάριθμους αστέγους της πόλης της σάμπα.

Ο Ιταλός σεφ, με τη συνδρομή πενήντα ακόμα βραβευμένων σεφ όπως των Alain Ducasse, Virgilio Martínez Véliz  και Joan Roca, μαγείρεψε χρησιμοποιώντας υλικά και φαγητό περίσσεψε από τα καθημερινά γεύματα των 18.000 αθλητών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καθημερινά, χρησιμοποιήθηκαν 750 τόνοι πρώτων υλών για τα γεύματα των αθλητων (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και οι ποσότητες που περισσεύουν είναι αρκετές.

Σε κεντρικό σημείο της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο, δημιουργήθηκε το αυτοσχέδιο εστιατόριο Refettorio Gastromotiva (στα ιταλικά refettorio σημαίνει τραπεζαρία) και οι σεφ δημιούργησαν λουκούλεια γεύματα για τους 70 άστεγους. Ο Bottura, που έχει διοργάνωσει και στο παρελθόν αντίστοιχες ενέργειες, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μια πράξη φιλανθρωπίας, αλλά απλώς έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: να ταΐζει τους συνανθρώπους του. Δήλωσε ακόμη ότι ευελπιστεί μέσω αυτής της δράσης να μη σπαταλάμε το φαγητό και να αλλάξει όχι μόνο ο τρόπος που μαγειρεύουμε αλλά και η στάση μας απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

Τις ημέρες που λειτούργησε το Refettorio Gastromotiva, όλοι οι σεφ μαγείρευαν με βάρδιες δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για να δώσουν χαρά και ικανοποίηση στους άπορους. Φυσικά δεν έλειψαν  διάσημοι σεφ της Βραζιλίας, ηθοποιοί αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Refettorio Gastromotiva για να συγχαρούν τους σεφ και για να βοηθήσουν στο μαγείρεμα και το σερβίρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.