Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά γιορτάζεται στις 17 Ιανουαρίου η παγκόσμια ημέρα Ιταλικής Κουζίνας, μιας από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς κουζίνες παγκοσμίως.

Οι καλύτεροι σεφ της Ιταλικής κουζίνας ανά τον κόσμο, αποφασισμένοι να μάθουν σε όλους τα σωστά χαρακτηριστικά της κουζινας της «πατρίδας» τους έτσι ώστε τα παραδοσιακά τους πιάτα να μην χάνουν την αυθεντική τους γεύση, θέσπισαν την 17η Ιανουαρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα της Ιταλικής Κουζίνας. Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού είναι η γιορτή του Αγίου Αντωνίου (Sant’Antonio d’Abate), προστάτη των κρεοπωλών και των παρασκευαστών σαλαμιού.

Καθέ χρόνο, οι καλύτεροι σεφ δίνουν ραντεβού για να αναζητήσουν τα μυστικά της τέλειας συνταγής για ένα διαφορετικό παραδοσιακό πιάτο. Για το 2012 σημείο συνάντησης είναι η Νέα Υόρκη και τιμώμενο πιάτο το Οσομπούκο του οποίου η επίσημη ονομασία είναι Ossobuco in Gremolata alla Milanese, παραδοσιακό πιάτο του Μιλάνο (περιοχή Λομβαρδία).

Η παραδοσιακή αυτή συνταγή, για την οποία δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς μαγειρεύτηκε για πρώτη φορά και που έχει δεχθεί χιλιάδες παραλλαγές όχι μόνο στον τρόπο παρασκευής της, αλλά μέχρι και στον τρόπο γραφής της (osso bucco, ossobucco, osobuco) έγινε γνωστή έξω από τα σύνορα της Λομβαρδίας από τον 19ο αιώνα και μετά. Ουσιαστικά είναι μια χειμωνιάτικη συνταγή, κατάλληλη για τις παγωμένες μέρες της συγκεκριμένης εποχής κι είναι κοκκινιστό βοδινό κότσι με κόκκαλο στη μέση.  

Το μυστικό είναι ο σώστος τρόπος μαγειρέματος ώστε το κρέας να είναι εξαιρετικά τρυφερό και ζουμερό. Σερβίρεται συνήθως με ριζότο αλά Μιλανέζε και συνοδέυεται με λευκό, κόκκινο ή και με αφρώδες κρασί αρκεί η γεύση του να είναι απαλή έτσι ώστε να αναδεικνύεται το πιάτο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.