ΑρχικήΣυνταγέςΧωριάτικη πίτα με πουρέ

Χωριάτικη πίτα με πουρέ

Χωριάτικη πίτα με πουρέ. Μια πολύ αγαπημένη συνταγή που θα την ακουσέτε και ως Πίτα του βοσκού. Χορταστικό πιάτο και πολύ νόστιμο από τον Τάσο Αντωνίου. 

χωριάτικη πίτα με πουρέ (πίτα του βοσκού)
Εκτύπωση

Χωριάτικη πίτα με πουρέ πατάτας (Πίτα του βοσκού)

Η χωριάτικη πίτα με πουρέ ή πίτα του βοσκού είναι μια τυπική βρετανική συνταγή, ιδανική για τις κρύες μέρες ή τα γιορτινά τραπέζια. Φτιάξτε κι εσείς αυτή την εύκολη πίτα του βοσκού με κιμά, αρακά και πουρέ πατάτας! 
Πιάτο Κυρίως πιάτα
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Χωριάτικη πίτα με πουρέ
Προετοιμασία 45 λεπτά
Εκτέλεση 45 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 30 λεπτά
Μερίδες 4
Θερμίδες 571θερμίδες

Υλικά

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 συσκευασία 400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζ. αρακά
  • 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Για τον πουρέ

  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
  • 1/2 φλ. φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και ελάχιστο αλάτι. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-7 λεπτά, να αποβάλουν τα λαχανικά τα υγρά τους, να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.
  • Κατόπιν προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει, περίπου 6-7 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τα ντοματάκια και το κρασί. Αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Τέλος προσθέτουμε το φλιτζάνι γάλα και ανακατεύουμε. Το γάλα επιτρέπει στο ραγού κιμά να μελώσει και να αποκτήσει πλούσια γεύση. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε νερό, για 35-40 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να γίνει μελωμένος και η σάλτσα πυκνή. Προς το τέλος προσθέτουμε τον αρακά.
  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταρτιέρα κεραμική και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Αδειάζουμε στο σκεύος το ραγού με τον κιμά.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ:

  • Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με κουτάλα ή το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
  • Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε τον πουρέ πάνω στον κιμά και ψήνουμε τη χωριάτικη πίτα στους 200°C σε αντιστάσεις για 15 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο πουρές.

Το καλύτερο κέικ από τον Τάσο Αντωνίου

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Δείτε ακόμα: πιπεριές γεμιστές με φέτα και ντομάτα

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κρέμα λεμονιού με 4 υλικά

Κρέμα λεμονιού σαν μους με 4 μόνο υλικά. Ένα νόστιμο γλυκό που θα ξετρελάνει τα πλήθη με την ευκολία και τη θεϊκή γεύση της!

Cupcakes με γλάσο buttercream

Συνταγή για cupcakes με γλάσο buttercream!

Κορμός σοκολάτας με κάστανο

Κορμός σοκολάτας, μεγαλοπρεπής και γιορτινός! Φτιάξτε αυτή την εύκολη συνταγή για γευστικό κορμό σοκολάτας με γέμιση κάστανο και δεν θα μείνει ψίχουλο.

Περισσότερα άρθρα

Πώς θα φτιάξετε το τέλειο φαλάφελ;

Φτιάξτε αυθεντικά φαλάφελ από την Ανατολή στο σπίτι σας με αυτά τα μικρά μυστικά και tips.

Ο σωστός τρόπος να καταψύξετε σπανάκι

Πώς καταψύχουμε σωστά το σπανάκι; Δείτε τα μυστικά για να μπορείτε να απολαμβάνετε θρεπτικό σπανάκι όλη τη χρονιά!

Πώς κόβουμε τα μυρωδικά;

Μάθετε τον σωστό τρόπο να κόβετε μυρωδικά και βότανα, έτσι ώστε να παραμένουν φρέσκα και αρωματικά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ