Χωριάτικη πίτα με πουρέ

χωριάτικη πίτα με πουρέ (πίτα του βοσκού)
Χωριάτικη πίτα με πουρέ πατάτας (Πίτα του βοσκού)
Προετοιμασία
45 λεπτά
Εκτέλεση
45 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 30 λεπτά
 
Η χωριάτικη πίτα με πουρέ ή πίτα του βοσκού είναι μια τυπική βρετανική συνταγή, ιδανική για τις κρύες μέρες ή τα γιορτινά τραπέζια. Φτιάξτε κι εσείς αυτή την εύκολη πίτα του βοσκού με κιμά, αρακά και πουρέ πατάτας! 
Μερίδες: 4
Θερμίδες: 571 θερμίδες
Υλικά
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 συσκευασία 400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζ. αρακά
  • 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Για τον πουρέ
  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
  • 1/2 φλ. φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
  1. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και ελάχιστο αλάτι. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-7 λεπτά, να αποβάλουν τα λαχανικά τα υγρά τους, να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.
  3. Κατόπιν προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει, περίπου 6-7 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τα ντοματάκια και το κρασί. Αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  5. Τέλος προσθέτουμε το φλιτζάνι γάλα και ανακατεύουμε. Το γάλα επιτρέπει στο ραγού κιμά να μελώσει και να αποκτήσει πλούσια γεύση. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε νερό, για 35-40 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να γίνει μελωμένος και η σάλτσα πυκνή. Προς το τέλος προσθέτουμε τον αρακά.
  6. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταρτιέρα κεραμική και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Αδειάζουμε στο σκεύος το ραγού με τον κιμά.
Ετοιμάζουμε τον πουρέ:
  1. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με κουτάλα ή το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
  2. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε καλά.
  3. Αδειάζουμε τον πουρέ πάνω στον κιμά και ψήνουμε τη χωριάτικη πίτα στους 200°C σε αντιστάσεις για 15 λεπτά.
  4. Χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο πουρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.