Από τον Τάσο Αντωνίου,
Το Pasithea Rooftop Bar Restaurant, στον 6ο όροφο του νεοαφιχθέντος The Athenaeum Hotel, καταφέρνει κάτι σπάνιο: να σε χαλαρώσει και να σε ταξιδέψει γευστικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με φόντο την πιο ανεπανάληπτη θέα της Αθήνας. Στρατηγικά τοποθετημένο στη διασταύρωση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης με την Καλλιρόης, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, προσφέρει μια dining εμπειρία που ξεφεύγει από το συνηθισμένο.
Η πόλη ανοίγεται μπροστά σου σαν θεατρική αυλαία. Από την Ακρόπολη ως τον Λυκαβηττό, το σκηνικό είναι ατμοσφαιρικό. Αλλά το θέαμα δεν περιορίζεται μόνο στον ορίζοντα· συνεχίζεται στο πιάτο.

Στα ηνία της κουζίνας βρίσκεται ο νέος και πολύ ταλαντούχος Chef Ευάγγελος Νίκας, ένας σεφ με γαστρονομική κουλτούρα που δεν αποκτήθηκε απλώς από σπουδές, αλλά μέσα από hands-on εμπειρία σε μεγάλες μπριγάδες της διεθνούς εστίασης. Με περγαμηνές από το Dorchester του Λονδίνου, μεταξύ άλλων, ο Chef Νίκας γνώρισε από πολύ κοντά την παγκόσμια υψηλή γαστρονομία, διαμορφώνοντας το προσωπικό του ύφος δίπλα σε τεράστια ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, όπως ο Alain Ducasse και ο Daniel Humm.
Στα 30 του επέστρεψε συνειδητά στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί του όχι μόνο τεχνικές και συνταγές, αλλά κυρίως νοοτροπία: σεβασμό στην πρώτη ύλη, καθαρότητα στη γεύση και αγάπη για τη μνήμη του τόπου. Οι μαγειρικές του εμπειρίες μεταφράζονται με μαεστρία στο Pasithea.

Η αποστολή του Ευάγγελου Νίκα στο Pasithea Rooftop Bar Restaurant είναι, όπως μας λέει, να αναδείξει την ελληνική κουζίνα με φίνο, εκλεπτυσμένο και προσιτό τρόπο. Τα πιάτα στηρίζονται αυστηρά σε ελληνικά προϊόντα, φρέσκα, εποχιακά, άλλα γνωστά και άλλα πιο εξεζητημένα υλικά, όπως το άγριο σκόρδο ή το κερκυραϊκό μείγμα μπαχαρικών σπετσερικό.
Ο ίδιος ο Chef μοιράζεται ότι καλλιεργεί στενές σχέσεις με Έλληνες παραγωγούς, επιλέγοντας προσωπικά εκείνους που υπηρετούν τη γη με συνέπεια και μεράκι. Δεν αναζητά απλώς καλή πρώτη ύλη. Αναζητά συνέργειες, κοινή φιλοσοφία και ποιότητα που έχει ρίζες, όχι μόνο ετικέτες. Ο κατάλογος αλλάζει σύμφωνα με την εποχή και τη διαθέσιμη πρώτη ύλη. Επίσης, εδώ το food waste μειώνεται στο ελάχιστο, ενώ η κουζίνα λειτουργεί με αξιοζήλευτες αρχές βιωσιμότητας.
Από τα πιάτα που δοκιμάσαμε στο Pasithea, ξεχωρίζουν το μοσχαρίσιο tartare με καπνιστό στακοβούτυρο, τραγανό φύλλο τραχανά, σπετσερικό και πέστο μυρωδικών – ένας τολμηρός συνδυασμός παράδοσης και νεωτερικότητας που ισορροπεί με ακρίβεια. Δίπλα του, η τάρτα τυριών με καραμελωμένα κρεμμύδια, πάστα ελιάς και λαχανικά τουρσί.
Από τα κυρίως, το αποτύπωμά του αφήνει το αρνάκι μπούτι, βρασμένο με κρεμμύδι, κορινθιακή σταφίδα, ρεβίθια ραγού και σέσκουλα, αποπνέοντας ζεστασιά, μεστότητα και αρμονία. Η πανσέτα χοίρου σερβίρεται στο τραπέζι με απόλυτα τραγανή κρούστα, βελούδινο πουρέ σελινόριζας, καπνιστά κυδώνια και άρωμα κάρδαμου. Και φυσικά, αξίζει ειδική μνεία στις παπαρδέλες με μανιτάρια εποχής, brandy και crumble δεντρολίβανου. Κερδίζει τις εντυπώσεις το άψογο al dente βράσιμο, ο συνδυασμός μανιταριών και ο γήινος και ιδιαίτερος χαρακτήρας στο σύνολο του.
Και για το τέλος, πορτοκαλόπιτα με κρέμα πορτοκαλιού, λευκή σοκολάτα αρωματισμένη με μοσχοκάρυδο και παγωτό καϊμάκι που επισφραγίζει το γεύμα με νότες ελληνικού καλοκαιριού και comfort αίσθηση ταυτόχρονα!
Το Pasithea Rooftop Bar Restaurant είναι ένα all day restaurant στην καρδιά της Αθήνας που αναδεικνύει τη μοντέρνα ελληνική γαστρονομία όπως της αξίζει. Με καθαρότητα, εντιμότητα και μια συγκρατημένη πολυτέλεια που αγγίζει την ψυχή. Δεν είναι μόνον η θέα που το κάνει μοναδικό. Είναι το ήθος του. Η πρόθεσή του. Και οι άνθρωποι πίσω από αυτό.
Εστιατόριο Pasithea
Λεωφόρος Βουλιαγμένης 4 & Καλλιρόης
Αθήνα, Τ.Κ. 11743
+30 212 107 1800