Πλυντήριο πιάτων, συνώνυμο με την εύκολη ζωή στην κουζίνα! Τα πλυντήρια πιάτων είναι σχεδιασμένα για να βοηθούν στο εύκολο καθάρισμα των άπλυτων πιάτων. Με το πλυντήριο πιάτων είμαστε σίγουροι ότι τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα ποτήρια και τα σκεύη μαγειρικής θα πλυθούν γρήγορα και οικονομικά.
Αν δεν το χρησιμοποιούμε όμως σωστά, μπορεί να μετατραπεί σε μια συσκευή που αντί να μας λύνει τα χέρια στην κουζίνα, θα δημιουργεί συνεχώς προβλήματα.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 7 μυστικά για τη σωστή χρήση του πλυντηρίου πιάτων.
1. Καθαρίζουμε τα υπολείμματα τροφών με χαρτί κουζίνας.
Απορρίπτουνε τα υπολείμματα τροφών και σκουπίζουμε καλά το πιάτο με χαρτί κουζίνας. Οι ειδικοί συστήνουν να μην ξεπλένουμε με νερό γιατί έτσι στην ουσία δεν πραγματοποιείται η λειτουργία του απορρυπαντικού. Η πρόπλυση βοηθάει μόνο όταν δεν έχουμε σκοπό να βάλουμε άμεσα πλυντήριο, για να μην ξεραθούν τα υπολείμματα τροφών στα πιάτα. Ελέγξτε αν το πλυντήριο πιάτων σας έχει κύκλο μουλιάσματος. Θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις δυσοσμίες μέχρι να γεμίσει πλήρως.
2. Γεμίζουμε το πλυντήριο αλλά προσέχουμε να μην το υπερφορτώσουμε.
Εκμεταλλευόμαστε τη χωρητικότητά του που επιτρέπει την εξοικονόμηση νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος. Ταυτόχρονα προστατεύουμε και το περιβάλλον. Όταν το γεμίζουμε υπερβολικά, το πλυντήριο πιάτων δεν αποδίδει τα μέγιστα και τα πιάτα θα πρέπει να πλυθούν ξανά.
3. Τοποθετούμε σωστά τα σκεύη στο πλυντήριο πιάτων.
Στο πάνω συρτάρι μπαίνουν τα ποτήρια και τα φλιτζάνια. Στο κάτω συρτάρι τοποθετούμε τα πιάτα και τις κατσαρόλες. Δίνουμε προσοχή όταν στερεώνουμε σωστά τα σκεύη για να μην αναποδογυρίσουν και δεν πλυθούν. Σε κάθε περίπτωση, βάζουμς τα πολύ βρώμικα πιάτα στο κάτω μέρος για να καθαριστούν καλύτερα. Στο συγκεκριμένο σημείο του πλυντηρίου οι πίδακες νερού είναι πιο ενεργητικοί και επιτρέπουν καλύτερες επιδόσεις πλύσης.
Τα ποτήρια, τα φλιτζάνια, τα μπολ, οι κατσαρόλες, και όλα τα σκεύη με κοιλότητες πρέπει να ακουμπούν προς τα κάτω. Ιδανικά δίνουμε μια ελαφρά κλίση για να κινείται ελεύθερα το νερό. Τέλος, προσέχουμε όσα σκεύη έχουν μεγάλο όγκο να μην εμποδίζουν την περιστροφή των εκτοξευτήρων νερού.
4. Δεν μπαίνουν όλα τα σκεύη και σερβίτσια στο πλυντήριο πιάτων.
Μαχαιροπίρουνα με ξύλινες λαβές, ποτήρια με διακόσμηση, πολύτιμα κρύσταλλα, ασημένια ή χάλκινα σκεύη, αλουμινένιες κατσαρόλες κάποια πλαστικά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα σκεύη που πρέπει να πλένουμε στο χέρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η πίεση του νερού στο πλυντήριο ενδέχεται να τα θαμπώσουν, να τα ξεθωριάσουν ή να τα καταστρέψουν.
5. Γεμίζουμε τις ειδικές θήκες με το ειδικό αλάτι και λαμπρυντικό για το σκληρό νερό.
Το νερό συχνά αφήνει υπολείμματα στα τοιχώματα του πλυντηρίου με αποτέλεσμα να θαμπώνουν τα σκεύη. Γι’ αυτό γεμίζουμε πάντα με το ειδικό αλάτι και λαμπρυντικό στις αντίστοιχες θήκες του πλυντηρίου πιάτων.
6. Καθαρίζουμε το φίλτρο.
Μετά από κάθε πλύση αφαιρούμε τα φίλτρο και το καθαρίζουμε. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την καλή λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων μας. Συνήθως το πλένουμε με άφθονο νερό και το τρίβουμε ελαφρώς με μια οδοντόβουρτσα. Σε κάθε περίπτωση, ακολοθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
7. Πότε κάνουμε αυτοκαθαρισμό στο πλυντήριο πιάτων
Μετά από κάποιον αριθμό πλύσεων, πιθανότατα θα παρουσιαστούν μυρωδιές στο εσωτερικό του πλυντηρίου. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα το απολυμαίνουμε με τη λειτουργία του αυτοκαθαρισμού. Γι’αυτό το λόγο ακολουθούμε κανονικά τη διαδικασία της πλύσης, στην υψηλότερη όμως θερμοκρασία, χωρίς να γεμίσουμε το πλυντήριο με σκεύη.