Τα πεπόνια, τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, αποτελούν μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση και χρυσαφένιο χρώμα. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, μόλις 64 θερμίδες ανά φλιτζάνι, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα. Το πεπόνι της ποικιλίας cantaloupe χρησιμοποιείται στην Κίνα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας. Επίσης, οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πρόκληση εμμηνόρροιας, στην Ινδία ως διουρητικό και στην Αφρική γίνονται χυλός και τρώγονται για την πρόκληση αποβολών.
Ας δούμε αναλυτικά, την διατροφική αξία του πεπονιού:
1. Βιταμίνη C
Μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη συντήρηση όλων των ιστών του σώματος. Βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων και στην υγεία των οστών και των δοντιών. Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 90 mg ανά ημέρα. Ένα 1 φλιτζάνι πεπόνι παρέχει 65 mg βιταμίνης C.
2. Η βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για υγιή δόντια, δέρμα και οστά. Βοηθά το σύστημα της όρασης προωθώντας την υγεία του αμφιβληστροειδούς. Η ανεπαρκής βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, με περισσότερο από 25% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ένα 1 φλιτζάνι.
3. Κάλιο
Το κάλιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων καλίου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση καθώς και τη μείωση των επιπτώσεων των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν 4.700 mg καλίου ανά ημέρα. Το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα καλίου, με 473 mg σε 1 φλιτζάνι.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Το πεπόνι είναι ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Προσοχή να μην αφήνετε το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται αμέσως μετά αφού θα κοπεί.
Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης
Τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στον όγκο, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας, στο άρωμα αλλά και στη γεύση, ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι έχουμε σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, φλούδα χοντρή ή λεπτή, χρώμα κίτρινωπό ή πρασινωπό, επιφάνεια φλούδας λεία ή με γραμμώσεις, γεύση γλυκιά, δροσερή και αρωματική.
Για να επιλέξουμε τα σωστά πεπόνια, ελέγχουμε το σχήμα τους: πρέπει να έχουν συμμετρικό σφαιρικό σχήμα χωρίς χτυπήματα ή κοψίματα, με ικανοποιητικό βάρος. Όσον αφορά τη συντήρησή τους, καλό είναι να φυλάσσονται στο ψυγείο, καλυμμένα με μεμβράνη συντήρησης τροφίμων και όχι κομμένο σε τεμάχια, διότι αφυδατώνεται και αλλοιώνεται η γεύση του.