ΑρχικήΆρθραΑπενεμήθη στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ο τίτλος «European Region of Gastronomy 2019»

Απενεμήθη στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ο τίτλος «European Region of Gastronomy 2019»

Στην διάρκεια λαμπρής εκδήλωσης στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία” , στην Αθήνα, έγινε σήμερα η απονομή του τίτλου «European Region of Gastronomy 2019″, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Την τελετή απονομής της μεγάλης διάκρισης που φέρνει τη γαστρονομία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στην κορυφή της Ευρώπης, τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία, εκτός της υπουργικής ιδιότητάς της, παρέστη και ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Περιφερειών από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Λετονία και Ιρλανδία, στις οποίες έχει επίσης απονεμηθεί ο τίτλος της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης».

Ειδικότερα, στη σημερινή μεγάλη γιορτή της νησιώτικης γαστρονομίας παρέστησαν οι:
Francisco de Calheiros, Πρόεδρος του MinhoIN (Πορτογαλία)

Ramon Sentmarti, Γενικός Διευθυντής της PRODECA, Καταλονία (Ισπανία)

Anna V Kristensen, Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Περιφέρειας της Δανίας

Juris Radzevics, Εκτελεστικός Διευθυντής του Δημοτικού Συμβουλίου της Ρίγας (Λετονία)

Giovanni Buvoli, Αντιδήμαρχος της Μάντουα, Ανατολική Λομβαρδία (Ιταλία)

Roel Schutten, Διευθύνων Σύμβουλος του Agrifood Capital, Βόρεια Βραβάντη (Ολλανδία)

Cllr Michael Connolly, Δήμαρχος της κομητείας Galway (Ιρλανδία)

Daniela Cimpean, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Sibiu (Ρουμανία)

Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία εκπροσώπων των τουριστικών και παραγωγικών φορέων της χώρας και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος παρέλαβε την διάκριση από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Silvia Draghi, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Οι νησιώτες είναι σήμερα ιδιαιτέρως υπερήφανοι. Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας, η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε ένα από τα 52 νησιά της, έχει την δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, είναι εκείνη που φέρνει τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, στη χώρα που γέννησε τον όρο “γαστρονομία”.

Ένας ελληνικός όρος που υιοθετείται από όλες τις ευρωπαϊκές διαλέκτους, για να εισάγει μια νέα έννοια που ακόμη και στην εποχή μας δηλώνει την τέχνη και την επιστήμη της καλής διατροφής. Το Νότιο Αιγαίο συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών με μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία.

Η διάκριση της Περιφέρειάς μας είναι η δική μας εξωστρεφής και αισιόδοξη απάντηση, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ως προμετωπίδα του ελληνικού τουρισμού, μπορούν με τον καλύτερο τρόπο  να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν τον τίτλο της  Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας”.

Η εξαιρετική αυτή διάκριση, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για τη χώρα συνολικά, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της, σε σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά και κάνει πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή: την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού, στόχους που υπηρετεί στο έπακρο ο θεσμός.

Καθώς η γαστρονομία έχει αναδειχθεί σε θεμελιώδες στοιχείο του τουρισμού και η απόλαυση του καλού φαγητού αποτελεί πάντα ουσιώδες συστατικό της ταξιδιωτικής εμπειρίας, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να διοχετεύσει στα νησιά της το ισχυρό κίνημα γαστρονομίας που ήδη υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης.

Από σήμερα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας.

Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Rutgers University των ΗΠΑ, που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής. Πρέσβειρα η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Επίσημος και αποκλειστικός αερομεταφορέας: Aegean Airlines

Επίσημος Χορηγός : Ελληνικά Πετρέλαια

Με την υποστήριξη του Sympossio Greek Gourmet Touring και 117 κοινωνικών εταίρων.

Μετά την τελετή απονομής του τίτλου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έγινε σήμερα στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών που είναι μέλη του IGCAT (Διεθνές ΙνστιτούτοΓαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), αναμένονται στη Ρόδο, όπου το διήμερο, Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η 11η Συνάντηση του Δικτύου, στην διάρκεια της οποίας θα λάβει χώρα μια σειρά τεχνικών συσκέψεων.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μαρινάδα για χοιρινό σουβλάκι

Μια υπέροχη μαρινάδα για χοιρινό με απίθανη γεύση από εσπεριδοειδή.

Piña Colada

Συνταγή για Piña Colada.

Μπατζίνα τυρόπιτα χωρίς φύλλο

Μπατζίνα εύκολη και γρήγορη από τον Τάσο Αντωνίου. Η μπατζίνα είναι η παραδοσιακή τυρόπιτα με κολοκύθια της Θεσσαλίας χωρίς φύλλο. Αφράτη από μέσα, τραγανή απέξω, η μπατζίνα είναι η λιχουδιά που θα λατρέψετε αυτό το καλοκαίρι.

Περισσότερα άρθρα

6 εκπληκτικά γλυκά με κρέμα που πρέπει να δοκιμάσεις!

Aν σου αρέσουν τα ανάλαφρα και εκλεπτυσμένα επιδόρπια, αυτά τα μοναδικά γλυκά με αέρινη και βελούδινη κρέμα πρέπει να τα δοκιμάσεις!

9 σούπερ συνταγές για ταπεράκι στο γραφείο

Σας προτείνουμε 9 εύκολες, γρήγορες, οικονομικές και υγιεινές συνταγές για το ταπεράκι στο γραφείο.

4 λόγοι να μαγειρεύετε με ξύλινη κουτάλα αντί για μεταλλική

Για ποιο λόγο είναι καλύτερο να μαγειρεύουμε με ξύλινη κουτάλα αντί για μεταλλική;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ