Πλαστικά τάπερ φαγητού: πόσο ασφαλή είναι;

Όλοι έχουμε ακούσει πως το να βάζουμε ζεστό φαγητό σε πλαστικά τάπερ είναι επικίνδυνο για την υγεία. Πόσο υγιεινό είναι, όμως, να αποθηκεύετε ή να αγοράζετε ακόμη και κρύο φαγητό που συσκευάζεται σε πλαστικά τάπερ;

Η απάντηση είναι λίγο περίπλοκη και διαφέρει κατά περίπτωση. Κάποια πλαστικά τάπερ περιέχουν χημικά, όπως είναι η δισφαινόλη Α (BPA) και φθαλικές ενώσεις, που μπορεί να μεταφερθούν από το τάπερ στο φαγητό σας. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό αν το τάπερ έχει ζεσταθεί, τονίζει η Laura Vandenberg, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επιστήμης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Ρύζι σε φακελάκι
Ο κίνδυνος πιθανότατα να βρίσκεται ακόμη και σε τρόφιμα που μαγειρεύονται μέσα σε σακουλάκια, όπως πολλά ρύζια του εμπορίου.

Ο κίνδυνος πιθανότατα να βρίσκεται ακόμη και σε τρόφιμα που συσκευάζονται μέσα σε σακουλάκια, ακόμα και αν στις οδηγίες αναγράφεται πως το φαγητό μπορεί να μαγειρευτεί μέσα στο σακουλάκι του. Τέτοιο παράδειγμα τροφής είναι προϊόντα με βάση το ρύζι που κυκλοφορούν ευρέως στα σούπερ μάρκετ.

Δείτε ακόμα: 10 τρόφιμα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε

Η Ενδοκρινική Κοινότητα, ένας επαγγελματικός οργανισμός επιστημόνων που ασχολούνται με τις ανθρώπινες ορμόνες, τονίζει πως οι επικίνδυνες αυτές χημικές ενώσεις αλληλεπιδρούν με τις ορμόνες μας και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο, διαβήτη και παχυσαρκία.

Από την άλλη μεριά, ο αμερικανικός οργανισμός για την ασφάλεια τροφίμων και φαρμάκων Food and Drug Administration, έχει ανακοινώσει πως τα BPA είναι ασφαλή για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τονίζουν πως τα BPA απορροφούνται και αποβάλλονται γρήγορα από τον οργανισμό μέσω των ούρων, χωρίς να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό.

Ο λόγος που υπάρχει αυτή η διάσταση απόψεων είναι πως όλα τα παραπάνω δεν έχουν ελεγχθεί σε ανθρώπους καθώς υπάρχει ο κίνδυνος δηλητηρίασης. Μέχρι στιγμής, τα συμπεράσματα έχουν γίνει διεξαχθεί βάσει πειραμάτων σε ζώα.

Για να είστε σίγουροι τελικά πως θα είστε ασφαλείς αν επιλέγετε συχνά μαγειρεμένο φαγητό  μέσα σε πλαστικό ταπεράκι, η λύση είναι μια. Αποθηκεύστε το φαγητό σας σε γυάλινο τάπερ. Τα γυάλινα τάπερ είναι πιο υγιεινή επιλογή και φιλική προς το περιβάλλον, ενώ είναι κατάλληλα για ζέσταμα χωρίς κίνδυνο για την υγεία σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.