ΑρχικήΆρθραΠλαστικά τάπερ φαγητού: πόσο ασφαλή είναι;

Πλαστικά τάπερ φαγητού: πόσο ασφαλή είναι;

Όλοι έχουμε ακούσει πως το να βάζουμε ζεστό φαγητό σε πλαστικά τάπερ είναι επικίνδυνο για την υγεία. Πόσο υγιεινό είναι, όμως, να αποθηκεύετε ή να αγοράζετε ακόμη και κρύο φαγητό που συσκευάζεται σε πλαστικά τάπερ;

Η απάντηση είναι λίγο περίπλοκη και διαφέρει κατά περίπτωση. Κάποια πλαστικά τάπερ περιέχουν χημικά, όπως είναι η δισφαινόλη Α (BPA) και φθαλικές ενώσεις, που μπορεί να μεταφερθούν από το τάπερ στο φαγητό σας. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό αν το τάπερ έχει ζεσταθεί, τονίζει η Laura Vandenberg, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επιστήμης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Ρύζι σε φακελάκι
Ο κίνδυνος πιθανότατα να βρίσκεται ακόμη και σε τρόφιμα που μαγειρεύονται μέσα σε σακουλάκια, όπως πολλά ρύζια του εμπορίου.

Ο κίνδυνος πιθανότατα να βρίσκεται ακόμη και σε τρόφιμα που συσκευάζονται μέσα σε σακουλάκια, ακόμα και αν στις οδηγίες αναγράφεται πως το φαγητό μπορεί να μαγειρευτεί μέσα στο σακουλάκι του. Τέτοιο παράδειγμα τροφής είναι προϊόντα με βάση το ρύζι που κυκλοφορούν ευρέως στα σούπερ μάρκετ.

Δείτε ακόμα: 10 τρόφιμα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε

Η Ενδοκρινική Κοινότητα, ένας επαγγελματικός οργανισμός επιστημόνων που ασχολούνται με τις ανθρώπινες ορμόνες, τονίζει πως οι επικίνδυνες αυτές χημικές ενώσεις αλληλεπιδρούν με τις ορμόνες μας και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο, διαβήτη και παχυσαρκία.

Από την άλλη μεριά, ο αμερικανικός οργανισμός για την ασφάλεια τροφίμων και φαρμάκων Food and Drug Administration, έχει ανακοινώσει πως τα BPA είναι ασφαλή για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τονίζουν πως τα BPA απορροφούνται και αποβάλλονται γρήγορα από τον οργανισμό μέσω των ούρων, χωρίς να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό.

Ο λόγος που υπάρχει αυτή η διάσταση απόψεων είναι πως όλα τα παραπάνω δεν έχουν ελεγχθεί σε ανθρώπους καθώς υπάρχει ο κίνδυνος δηλητηρίασης. Μέχρι στιγμής, τα συμπεράσματα έχουν γίνει διεξαχθεί βάσει πειραμάτων σε ζώα.

Για να είστε σίγουροι τελικά πως θα είστε ασφαλείς αν επιλέγετε συχνά μαγειρεμένο φαγητό  μέσα σε πλαστικό ταπεράκι, η λύση είναι μια. Αποθηκεύστε το φαγητό σας σε γυάλινο τάπερ. Τα γυάλινα τάπερ είναι πιο υγιεινή επιλογή και φιλική προς το περιβάλλον, ενώ είναι κατάλληλα για ζέσταμα χωρίς κίνδυνο για την υγεία σας.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κορμός λευκής σοκολάτας (λευκό μωσαϊκό)

Κορμός λευκής σοκολάτας από τον Τάσο Αντωνίου. Σερβίρεται ως γλυκό μετά το γεύμα, σε παιδικά γενέθλια ή σαν κέρασμα της τελευταίας στιγμής.

Εσπρέσο αφογκάτο (εσπρέσο με παγωτό)

Ο εσπρέσο αφογκάτο είναι ο συνδυασμός ζεστού καφέ εσπρέσο με παγωτό. Μια αγαπημένη ιταλική συνταγή που μπορείτε να σερβίρεται ως επιδόρπιο.

Λαδένια Κιμώλου

Η λαδένια Κιμώλου είναι μια παραδοσιακή αλμυρή πίτα της Κιμώλου. Πολλοί τη θεωρούν την ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας.

Περισσότερα άρθρα

5 πανέξυπνες χρήσεις για την τσιμπίδα της κουζίνας

Δείτε πέντε πρακτικές και έξυπνες χρήσεις για την τσιμπίδα της κουζίνας. Αυτά τα κόλπα θα σας λύσουν τα χέρια στην κουζίνα!

5 σημεία στην κουζίνα που φωλιάζουν τα μικρόβια & πώς να τα εξολοθρεύσετε

Τα μικρόβια στην κουζίνα κρύβονται σε σημεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Μάθετε πώς θα τα εξολοθρεύσετε!

Μάρτιος: φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Δείτε ποια είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής για τον μήνα Μάρτιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ