Προζυμένιο ψωμί με σπόρους chia

Ψωμί με προζύμι χωρίς μίξερ και μόνο 4 υλικά. Φτιάξτε το πιο τραγανό ψωμί με σπόρους της επιλογής σας. Νόστιμο και με την πιο εύκολη συνταγή!

Print

Προζυμένιο ψωμί με σπόρους chia

Ψωμί με προζύμι χωρίς μίξερ και μόνο 4 υλικά. Φτιάξτε το πιο τραγανό ψωμί με σπόρους της επιλογής σας. Νόστιμο και με την πιο εύκολη συνταγή!
Prep Time 15 λεπτά
Cook Time 20 λεπτά
Αναμονή 1 ώρα
Total Time 1 ώρα 35 λεπτά
Servings 8
Calories 343θερμίδες
Author Τάσος Αντωνίου

Ingredients

  • 1 συσκευασία Easy Bake για προζυμένιο ψωμί
  • 1 φακελάκι μαγιά περιέχεται στη συσκευασία
  • 310 g. νερό στους 40οC
  • 30 g. σπόροι chia

Instructions

  • Σε μπολ αναμειγνύουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό στους 40οC.
  • Σε ξεχωριστό μεγάλο μπολ ρίχνουμε το περιεχόμενο του μείγματος για ψωμί. Προσθέτουμε το διάλυμα με τη μαγιά. Προαιρετικά βάζουμε γάντια στα χέρια και ζυμώνουμε το μείγμα για 5 λεπτά. Πρέπει τα υλικά να ενσωματωθούν και να έχουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε εκεί το ζυμάρι μας. Με τα χέρια το ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις κόντρα στον πάγκο εργασίας ώστε να ενεργοποιηθεί η γλουτένη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με κυκλικές κινήσεις και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί καλυμμένο με πετσέτα για περίπου 10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια το ζυμώνουμε ξανά σε αλευρωμένο πάγκο, επαναλαμβάνοντας τις δυνατές κινήσεις. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 50 λεπτά πάνω σε λαδόκολλα που έχουμε κόψει σε στρογγυλό σχήμα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Παράλληλα προθερμαίνουμε στον φούρνο μια μαντεμένια γάστρα για τουλάχιστον 45 λεπτά. Εάν δεν έχετε μαντεμένιο σκεύος, χρησιμοποιήστε μια απλή γάστρα.
  • Αλείφουμε το φουσκωμένο ζυμάρι με νερό στην επιφάνεια. Πασπαλίζουμε από πάνω με σπόρους chia ή άλλους σπόρους της επιλογής μας. Με μυτερό μαχαίρι χαράζουμε το ψωμί κάθετα στο κέντρο του. Μεταφέρουμε προσεκτικά το ψωμάκι με τη λαδόκολλα στην καυτή γάστρα και την καλύπτουμε με το καπάκι της.
  • Ψήνουμε στους 200οC για 40 περίπου λεπτά.

Video

2 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.

Βαθμολογήστε τη συνταγή