Το αβοκάντο είναι ένα νόστιμο φρούτο με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά που ενισχύουν την υγεία. Το αβοκάντο είναι ένα από τα λίγα φρούτα που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, με κάθε αβοκάντο να περιέχει 4 γραμμάρια πρωτεΐνη. Εάν αναζητάς κίνητρο για να ξεκινήσεις να τρως αβοκάντο σήμερα κιόλας, οι παρακάτω λόγοι θα σε πείσουν.
1. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά
Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες και φαινόλες, αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στη δράση κατά του στρες και της οξείδωσης.
2. Κάνει θαύματα στην επιδερμίδα
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Michoacana de San Nicolás de Hidalgo στο Μεξικό, το λάδι από αβοκάντο μπορεί να δράσει κατά των ελευθέρων ριζών που προκαλούν πρόωρη γήρανση.
3. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου
Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο, μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη. Μάλιστα, ερευνητές από τη Νότια Αφρική υποστηρίζουν ότι τα φύλλα του αβοκάντο έχουν αντισπασμωδική επίδραση στην κρίση επιληψίας, ενισχύοντας τη νευροδιαβίβαση και τη δράση του εγκεφάλου.
4. Είναι σύμμαχος στη μάχη για την απώλεια κιλών
Ερευνητές από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το αβοκάντο, το οποίο έχει λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκότητα σε νερό, βελτιώνει το αίσθημα κορεσμού και μειώνει την όρεξη. Συνεπώς μπορεί να δράσει ευεργετικά στη διαδικασία απώλειας κιλών.
Δείτε ακόμη:
5. Μειώνει το ρίσκο για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου
Σύμφωνα με έρευνα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν αβοκάντο μείωσαν κατά το ήμισυ τις πιθανότητες ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, μια ασυμπτωματική κατάσταση που σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (στηθάγχη, έμφραγμα), εγκεφαλικών επεισοδίων και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
6. Βοηθά στην ανακούφιση τον πόνων της αρθρίτιδας
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αποκάλυψαν ότι χημική ένωση στη σύσταση των αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πόνων και τη δυσκαμψία, βελτιώνοντας τη λειτουργία των αρθρώσεων.
7. Έχει προστατευτική δράση για την όραση
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή συστατικά τα οποία δρουν προστατευτικά έναντι της εμφάνισης και της εξέλιξης του καταρράκτη.
Δείτε ακόμη:
8. Μειώνει τη βάση του ήπατος και των νεφρών
Σύμφωνα με ερευνητές από το Μεξικό, η υψηλή περιεκτικότητα του έλαιου αβοκάντο σε ολεϊκό οξύ και αντιοξειδωτικά, μειώνει βλάβες των νεφρών που συνδέονται με τον διαβήτη.
9. Υποστηρίζει την υγεία του στομαχιού
Το κουκούτσι του αβοκάντο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στον περιορισμό των ερεθισμών του γαστρεντερικού σωλήνα και πολύ χρήσιμο στην καταπολέμηση της διάρροιας. Ψιλοκόψτε το κουκούτσι ενός αβοκάντο μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το σε νερό που βράζει και αφήστε το να μαλακώσει για 15 λεπτά. Το κουκούτσι του αβοκάντο τρώγεται το ενώ είναι ακόμα ζεστό. Επιπλέον, οι σπόροι του αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει γαστρεντερικές λοιμώξεις και άλλες σχετικές διαταραχές.