Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Υπάρχουν μικρές, νόστιμες λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να μετατρέψουν ακόμα και το πιο απλό πιάτο σε γκουρμέ λιχουδιά. Τα κρουτόν, αυτές οι μικρές φουρνιστές ή τηγανητές μπουκίτσες ψωμιού, είναι ιδανικά για σαλάτες, σούπες, ενώ μπορούν να βρουν τη θέση τους σε μια πιατέλα με τυριά και αλλαντικά ή να ταιριάξουν ιδανικά με κάποιο ντιπ. Επειδή η σπιτική εκδοχή είναι πάντα η καλύτερη, φτιάξτε τα δικά σας κρουτόν με τις συμβουλές μας και τη συνταγή που σας δίνουμε.
1. Από τι ψωμί φτιάχνουμε κρουτόν;
Σε γενικές γραμμές, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μπαγιάτικο ψωμί, δυο-τριών ημερών και όποιο είδος προτιμάτε γευστικά. Το το άσπρο ψωμί, το ψωμί ολικής αλέσεως, ακόμα και το χωριάτικο ψωμί είνα πολύ καλές επιλογές, ενώ θα ήταν προτιμότερο να μην χρησιμοποίησετε ψωμί του τοστ γιατί οι φέτες είναι αρκετά λεπτές και η υφή του πιο μαλακή.
2. Αφήνουμε την κόρα στο ψωμί ή όχι;
Εξαρτάται από εσάς αν θα κόψετε ή όχι την κόρα του ψωμιού. Εμείς την αφήνουμε, εκτός κι αν είναι είναι πολύ παχιά.
3. Το σωστό μέγεθος και σχήμα για τα κρουτόν
Τα περισσότερα κρουτόν είναι κομμένα σε μικρά κυβάκια, αν και οι Γάλλοι τα φτιάχνουν λίγο μεγαλύτερα και σε σχήμα αμυγδαλωτό, ακολουθώντας το κόψιμο της μπαγκέτας. Άλλοι προτιμούν τα κρουτόν κομμένα σε ακανόνιστο σχήμα και λίγο πιο παχιά. Το μέγεθος και το σχήμα που θα έχουν τα κρουτόν σας, το αποφασίζετε εσείς, πάντα σε σχέση με τη συνταγή που θα ακολουθήσετε.
4. Κρουτόν με βούτυρο ή λάδι;
Ελαιόλαδο ή βούτυρο; Και τα δυο, ανάλογα, βέβαια, με τα υλικά που έχετε στην κουζίνα σας και ποιο σας αρέσει περισσότερο. Αν προσθέσουμε τα κρουτόν σε σαλάτα χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, ενώ προτιμάμε βούτυρο όταν θέλουμε να προσθέσουμε κρουτόν σε σαλάτες ή να τα βουτήξουμε σε ντιπ.
5. Τηγανητά ή στον φούρνο;
Είτε τηγανητά, είτε στον φούρνο, η νοστιμιά παραμένει η ίδια. Ωστόσο, το πλεονέκτημα του να τα ετοιμάσετε στον φούρνο είναι το ότι δεν χρειάζετε να τα γυρνάτε συνεχώς, όπως θα πρέπει να κάνετε αν τα φτιάξετε στο τηγάνι.
6. Κρουτόν με τυρί ή διάφορα μυρωδικά
Για να διανθίσετε γευστικά τα κρουτόν σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόρδο, τυρί όπως παρμεζάνα ή κάποιο άλλο σκληρό τυρί της αρεσκείας σας και φυσικά όποιο μυρωδικό σας αρέσει.