ΑρχικήΆρθραΓιατί έσκασε η βασιλόπιτα;

Γιατί έσκασε η βασιλόπιτα;

Φτιάχνετε βασιλόπιτα και έρχεται η στιγμή να την ψήσετε. Παρακολουθείτε κατά τη διάρκεια του ψησίματος την πολύτιμη βασιλόπιτα να ψήνεται, και με τρόμο βλέπετε τα πρώτα σκασίματα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που η βασιλόπιτα σχηματίζει ρωγμές στην επιφάνεια της. Οι βασικότεροι είναι οι εξής:

1. Ψήνετε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα η εξωτερική επιφάνεια να ψήνεται πιο γρήγορα σε σχέση με το εσωτερικό. Έτσι, σχηματίζει κρούστα η οποία αρχίζει να “σκάει” όταν αρχίζει να ψήνεται το εσωτερικό της βασιλόπιτας. Ακολουθήστε τη δοκιμασμένη συνταγή του Τάσου για τέλεια βασιλόπιτα που ψήνεται αργά στους 160οC.

2. Ψήνετε στη λάθος θέση στον φούρνο. Τοποθετήστε τη βασιλόπιτα στη μεσαία θέση, ώστε να μην βρίσκεται πολύ κοντά στην πάνω αντίσταση και αρπάξει η επιφάνεια της.

3. H βασιλόπιτα, όπως κάθε κέικ, πρέπει να ψήνεται στον αέρα. Μόνο εάν είστε πολύ έμπειροι στη μαγειρική θα ψήσετε τέλεια βασιλόπιτα στις αντιστάσεις.

4. Ανοιγοκλείνετε συχνά τον φούρνο όσο ψήνεται η βασιλόπιτα; Μεγάλο λάθος! Με αυτόν τον τρόπο πέφτει η θερμοκρασία του φούρνου και δημιουργείτε λάθος περιβάλλον για το ψήσιμο της βασιλόπιτας. Από τη στιγμή που μπει η βασιλόπιτα στον φούρνο, η πόρτα δεν πρέπει να ανοίξει ξανά παρά μόνο όταν είναι πλήρως ψημένη και έτοιμη για ξεφούρνισμα.

5. Μόλις μεταφέρετε το μείγμα της βασιλόπιτας στην φόρμα, χτυπήστε τη φόρμα 2-3 φορές στον πάγκο εργασίας. Έτσι θα φύγει τυχόν αέρας που έχει εγκλωβιστεί στο μείγμα και θα ψηθεί τέλεια.

6. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη φόρμα, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα η βασιλόπιτα και να μην σκάσει. 

Τι κάνετε όμως όταν, παρόλα αυτά, σκάσει η βασιλόπιτα;  Οι λύσεις είναι απλές.

Μπορείτε να αναποδογυρίσετε τη βασιλόπιτα στην πιατέλα σερβιρίσματος, ώστε οι ρωγμές να βρίσκονται στην κάτω πλευρά.

Μπορείτε ακόμη με ένα πριονωτό μαχαίρι να κόψετε την πλευρά που έχουν δημιουργηθεί οι ρωγμές. Έτσι θα “ισιώσετε” τη βασιλόπιτα και θα τοποθετήσετε την κομμένη πλευρά στη βάση της πιατέλας.

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά σε όλους!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Παγωτό καραμέλα χωρίς παγωτομηχανή

Σπιτικό παγωτό με αλατισμένη καραμέλα από τον Τάσο Αντωνίου!

Γαριδοπίλαφο

Γαριδοπίλαφο στο τηγάνι. Απολαυστικό ρύζι πιλάφι με γαρίδες και κουρκουμά για πλούσιο χρώμα και μοναδικό άρωμα.

Μαρμελάδα αχλάδι

Η πιο εύκολη συνταγή για ευωδιαστή μαρμελάδα αχλάδι! Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως επικάλυψη σε γλυκά, στο γιαούρτι ή ακόμα και ως συνοδευτικό για κρεατικά.

Περισσότερα άρθρα

Ο απίστευτος λόγος που πρέπει να βάζεις τα μπαχαρικά στην κατάψυξη

Τα μπαχαρικά είναι ένας τρόπος να προσθέσεις γεύση στο φαγητό σου. Ήξερες όμως ότι είναι αγαπημένη τροφή και για ζιζάνια και άλλα έντομα;

Κορονοϊός: Πόσο ασφαλές είναι να παραγγέλνουμε delivery;

Κολλάει ο κορονοϊός μέσα από την τροφή; Είναι αφαλές να παραγγέλνουμε delivery με τον κορονοϊό σε έξαρση;

Μυστικά για να φτιάξετε τέλεια μελομακάρονα

Μικρά μυστικά για τα καλύτερα μελομακάρονα που φτιάξατε ποτέ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ