Γιατί έσκασε η βασιλόπιτα;

Γιατί έσκασε η βασιλόπιτα;

Φτιάχνετε βασιλόπιτα και έρχεται η στιγμή να την ψήσετε. Παρακολουθείτε κατά τη διάρκεια του ψησίματος την πολύτιμη βασιλόπιτα να ψήνεται, και με τρόμο βλέπετε τα πρώτα σκασίματα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που η βασιλόπιτα σχηματίζει ρωγμές στην επιφάνεια της. Οι βασικότεροι είναι οι εξής:

1. Ψήνετε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα η εξωτερική επιφάνεια να ψήνεται πιο γρήγορα σε σχέση με το εσωτερικό. Έτσι, σχηματίζει κρούστα η οποία αρχίζει να “σκάει” όταν αρχίζει να ψήνεται το εσωτερικό της βασιλόπιτας. Ακολουθήστε τη δοκιμασμένη συνταγή του Τάσου για τέλεια βασιλόπιτα που ψήνεται αργά στους 160οC.

2. Ψήνετε στη λάθος θέση στον φούρνο. Τοποθετήστε τη βασιλόπιτα στη μεσαία θέση, ώστε να μην βρίσκεται πολύ κοντά στην πάνω αντίσταση και αρπάξει η επιφάνεια της.

3. H βασιλόπιτα, όπως κάθε κέικ, πρέπει να ψήνεται στον αέρα. Μόνο εάν είστε πολύ έμπειροι στη μαγειρική θα ψήσετε τέλεια βασιλόπιτα στις αντιστάσεις.

4. Ανοιγοκλείνετε συχνά τον φούρνο όσο ψήνεται η βασιλόπιτα; Μεγάλο λάθος! Με αυτόν τον τρόπο πέφτει η θερμοκρασία του φούρνου και δημιουργείτε λάθος περιβάλλον για το ψήσιμο της βασιλόπιτας. Από τη στιγμή που μπει η βασιλόπιτα στον φούρνο, η πόρτα δεν πρέπει να ανοίξει ξανά παρά μόνο όταν είναι πλήρως ψημένη και έτοιμη για ξεφούρνισμα.

5. Μόλις μεταφέρετε το μείγμα της βασιλόπιτας στην φόρμα, χτυπήστε τη φόρμα 2-3 φορές στον πάγκο εργασίας. Έτσι θα φύγει τυχόν αέρας που έχει εγκλωβιστεί στο μείγμα και θα ψηθεί τέλεια.

6. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη φόρμα, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα η βασιλόπιτα και να μην σκάσει. 

Τι κάνετε όμως όταν, παρόλα αυτά, σκάσει η βασιλόπιτα;  Οι λύσεις είναι απλές.

Μπορείτε να αναποδογυρίσετε τη βασιλόπιτα στην πιατέλα σερβιρίσματος, ώστε οι ρωγμές να βρίσκονται στην κάτω πλευρά.

Μπορείτε ακόμη με ένα πριονωτό μαχαίρι να κόψετε την πλευρά που έχουν δημιουργηθεί οι ρωγμές. Έτσι θα “ισιώσετε” τη βασιλόπιτα και θα τοποθετήσετε την κομμένη πλευρά στη βάση της πιατέλας.

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά σε όλους!

1 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.