ΑρχικήΆρθραΣυνέντευξη με τη Ναταλία Δραγούμη

Συνέντευξη με τη Ναταλία Δραγούμη

Από τον Σταμάτη Νικηταρά, 

 

Θα σας είμαι ειλικρινής! Όταν έπεσε για πρώτη φορά στα χέρια μου το βιβλίο της Ναταλίας Δραγούμη «Μαγειρεύοντας με την κόρη μου», χαμογέλασα σαρδόνια! Χαμογέλασα με εκείνο το αποκρουστικό στυλ που κάνει που και που (σχεδόν πάντα για την ακρίβεια!) τους γύρω μου να εξίστανται! «Ξέρεις να μαγειρεύεις εσύ και θα μάθεις και την κόρη σου…» σκέφτηκα! Είναι η ψευδής εικόνα, το ψεύτικο είδωλο, οι ψευδαισθήσεις που δημιουργεί ο καθένας μας για τους σταρ, που δεν μας επιτρέπουν να τους φανταστούμε σε απλές, καθημερινές αλλά πολύ σημαντικές διαδικασίες…

Με αφορμή λοιπόν το βιβλίο αυτό είχα την τύχη να συναντηθώ μαζί της και να κάνουμε μια συζήτηση γύρω από τη μαγειρική αποκλειστικά για του αναγνώστες του Μαμα Πειναω. Μια συζήτηση που μου αποκάλυψε μια Ναταλία Δραγούμη με «άποψη» γι αυτό που λέγεται μαγειρική.

Ναταλία, οι φεμινίστριες παλαιότερα ζητούσαν οικονομική αποζημίωση με βάση το ότι «εκτελούν χρέη και συζύγου και ερωμένης και μαγείρισσας και καθαρίστριας και και και…» Εσύ ποιον από τους ρόλους μιας γυναίκας θεωρείς τον πιο σημαντικό;

Της μητέρας, της συζύγου και του θηλυκού. Μεταξύ των τριών σίγουρα της μητέρας!

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τη μαγειρική;

Από τότε που έγινα μητέρα. Ψάχνομαι κι εγώ, όπως όλες οι μαμάδες, για να μην είναι τα φαγητά βαρετά για τα παιδιά, να είναι υγιεινά και νόστιμα, να έχουν τις κατάλληλες βιταμίνες. Να μην είναι «τα ίδια και τα ίδια».

Δηλαδή, πριν γίνεις μαμά, δεν μαγείρευες τίποτε;

Μόνο αν καλούσα φίλους.

Με την κόρη σου πότε ξεκινήσατε να μαγειρεύετε μαζί;

Από μωρό την έβαζα στην κουζίνα να κάνουμε παρέα και να μιλάμε την ώρα που μαγειρεύω. Θυμάμαι ότι με το relax (ειδικό καθισματάκι για μωρά) την έβαζα πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Όσο μεγάλωνε, βοηθούσε κιόλας, ενδιαφερόταν.

H Nαταλία δεν αντέχει αυτά που λέω και… επιτίθεται! Η συζήτηση έγινε έξω από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής ΙΑΣΜΟΣ, όπου και διδάσκει.

 

Είναι δεκτική ή «τσινάει»;

Είναι δεκτική σε λογικά πλαίσια. Δεν θέλει να περνάει όλο της το χρόνο στην κουζίνα, όπως είναι και φυσιολογικό για ένα κορίτσι 11 ετών. Καμιά φορά, μάλιστα, θέλει να κάνει ολομόναχη τη σάλτσα για τα μακαρόνια. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχει αισθητική.

Θεωρείς την αισθητική σημαντική και στο μαγείρεμα;

Ασφαλώς! Αισθητική = αναγνωρίζω το ωραίο, αναγνωρίζω την ωραία γεύση. 

Είναι προσόν για ένα νέο κορίτσι να έχει πάρει από το σπίτι του βασικές γνώσεις μαγειρικής;

Σαφώς είναι προσόν αλλά όχι απαραίτητο. Θεωρώ απαραίτητο στοιχείο τη διατροφική παιδεία από το σπίτι του. Τη μαγειρική σε οποιαδήποτε ηλικία, αν σου προκύψει ανάγκη, τη μαθαίνεις. 

Το μεράκι για τη μαγειρική υπάρχει τρόπος να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά;

Σίγουρα μεταδίδεται, και είναι ωραίο τα μυστικά της μαγειρικής να περνούν από γενιά σε γενιά. O τρόπος υπάρχει, όταν η οικογένεια στηρίζεται πολύ στην εστίαση. Όταν τρώμε όλοι μαζί, όταν το φαγητό είναι «γιορτή» για την οικογένεια.

H μαγειρική επηρεάζει τις σχέσεις των δυο φύλων;

Την ενώνει! Είναι πολύ ωραίο να μαγειρεύεις για τον αγαπημένο σου. Το βρίσκω και ωραίο και σέξυ. Ακόμα πιο σέξυ είναι να σου μαγειρεύει ο αγαπημένος σου!

Τύποι σαν εμένα θεωρούμε την καλή διατροφή… διαστροφή! Εσύ;

Η καλή διατροφή πρέπει να είναι καθημερινή μας συνήθεια, αλλά είναι πολύ ωραίο και ηδονικό να τη σπας… Δυστυχώς!

Όμορφη, σέξυ και πάντα νέα! Κλισέ, ο κόλακας δημοσιογράφος ή αποτέλεσμα καλής διατροφής;

Η κακή διατροφή είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι δεύτερη αιτία, μετά την κληρονομικότητα, για κάποιες ασθένειες ή για τη γήρανσή μας. Οπότε, πιστεύω ότι αυτό το κλισέ της καλής διατροφής αφορά και εμένα.

Τι θα συμβούλευες όσες θέλουν να μην περάσει ο χρόνος ποτέ από πάνω τους;

Σωστή διατροφή και ύπνος.

Τι κάνεις αυτή την περίοδο;

ΜΑΜ, Μυρωδιά Από Μαμά, στην τηλεόραση του Αlpha. ΜΑΜ και στο ραδίοφωνο του Alpha 98.9 κάθε Σαββατοκύριακο 4–5 μ.μ. Τέλος, περιοδεία με τις «Φόνισσες της Παπαδιαμάντη» των Αλέξανδρου Ρήγα, Δημήτρη Αποστόλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα.

Μαθαίνω ότι εδώ και χρόνια έχεις υιοθετήσει και τον ρόλο της «δασκάλας»…

Ναι, διδάσκω στον ΙΑΣΜΟ εδώ και αρκετά χρόνια, και είναι κάτι που το αγάπησα σιγά σιγά. Μ’ αρέσει η επαφή με τα νέα παιδιά και το πάρε δώσε. Είναι μια διαφορετική τριβή για εμένα με το θέατρο, που με εξελίσσει.

 

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα πέρασε η ώρα, και η Ναταλία Δραγούμη πρέπει να φύγει. Τι λέω εγώ να κρατήσετε από τα παραπάνω; Ύπνος, καλή διατροφή αλλά και απολαύσεις με μέτρο δεν βλάπτουν. “Είναι ηδονικό να σπας την καλή διατροφή“, είπε η Ναταλία σε μια αποστροφή του λόγου της! “Ακόμη πιο ηδονικό είναι να την σπας… κάθε μέρα!“, συμπληρώνω εγώ! Εις το επανειδείν.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κουκουνάρια σοκολάτας

Μία εύκολη συνταγή για ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο γλυκό από σοκολάτα!

Κορμός σοκολάτας με κάστανο

Κορμός σοκολάτας, μεγαλοπρεπής και γιορτινός! Φτιάξτε αυτή την εύκολη συνταγή για γευστικό κορμό σοκολάτας με γέμιση κάστανο και δεν θα μείνει ψίχουλο.

Πατάτες φούρνου λεμονάτες

Συνταγή για μελωμένες πατάτες φούρνου με λάδι, ρίγανη, δεντρολίβανο και μουστάρδα που λιώνουν στο στόμα.

Περισσότερα άρθρα

Να γιατί πρέπει να φας σήμερα 6 σκελίδες ψημένο σκόρδο

Το ψημένο σκόρδο χαρίζει πολλαπλά ωφέλη στην υγεία. Δείτε μέσα σε 24 ώρες αφού το καταναλώσετε τι συμβαίνει στον οργανισμό.

Ο χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας

Ο χαλβάς είναι συνυφασμένος με την Καθαρά Δευτέρα. Δείτε τα 6 μυστικά για να ξεχωρίσετε τον καλό χαλβά που θα σερβίρετε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Φτιάξτε πανεύκολα φυσική βαφή για πασχαλινά αυγά

Βάφουμε τα πασχαλινά αυγά μας με φυσικές βαφές από καφέ, πάπρικα, κρεμμύδι και παντζάρια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ