ΑρχικήΆρθραΣυνέντευξη με την Manju Malhi

Συνέντευξη με την Manju Malhi

Από τον Τάσο Αντωνίου,

 

Στο φετινό Sani Gourmet, όπως είπαμε και πριν λίγο καιρό, είδα πολύ καλούς φίλους και γνώρισα νέους πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους. Ένας από αυτούς είναι η αξιαγάπητη Manju Malhi, σεφ και συγγραφέας, γεννημένη στη Μ. Βρετανία με ινδικές ρίζες. Πολύ γλυκιά και φιλόξενη, μας υποδέχθηκε στο εστιατόριο Sea you Up με εξαιρετικές ινδικές γεύσεις γεμάτες αρώματα Ανατολής. Μετά το γεύμα, καθίσαμε στη μαρίνα και συζητήσαμε για πολλά και νόστιμα.

Για την καταγωγή και την πολιτισμική της κληρονομιά:

Οι γονείς μου κατάγονται από την Ινδία, εγώ γεννήθηκα στην Μ. Βρετανία. Η μητέρα μου είναι από τη Βομβάη ενώ ο πατέρας μου από το Panjab. Ξεκίνησα να μαγειρεύω σε πολύ μικρή ηλικία, παρατηρώντας τη μητέρα μου να μαγειρεύει απλά πιάτα. Χρησιμοποιούσε αγγλικά υλικά και πάντα πρόσθετε ινδικά καρυκεύματα. Την παρακολουθούσα και έτσι έπαιρνα ιδέες και μάθαινα τεχνικές ώστε να μαγειρεύω με καθημερινά τοπικά υλικά και να τα συνδυάζω με ινδικά μπαχαρικά. Το θέμα είναι να κάνουμε πιο πικάντικη τη ζωή μας, κι εγώ αυτό κάνω μέχρι σήμερα!

 

Για τα βιβλία μαγειρικής που έχει γράψει (και που ετοιμάζει):

Θαυμάζω τη δουλειά πολλών σεφ και παρακολουθώντας τους στενά έμαθα πολλά πράγματα, παρόλο που δεν έχω σπουδάσει σε σχολή μαγειρικής. Πάντα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο μαγειρικής για την ινδική κουζίνα. Μάλιστα συνειδητοποίησα ότι όλα τα βιβλία που κυκλοφορούσαν μέχρι τότε είχαν απίστευτα πολύπλοκες συνταγές. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω το δικό μου βιβλίο, με απλές συνταγές, για να γνωρίσει ο κόσμος την ινδική κουζίνα. Έκανα έρευνα, επέστρεψα στις ρίζες μου στην Ινδία για να γνωρίσω την τοπική κουζίνα για να συγκεντρώσω το υλικό που ήθελα για το πρώτο μου βιβλίο. Μέχρι σήμερα έχω γράψει τέσσερα βιβλία μαγειρικής με διαφορετικές θεματικές και πάντα κεντρικό άξονα την αγγλο-ινδική κουζίνα: τo Brit Spice με συνταγές που συνδυάζουν τη βρετανική με την ινδική κουζίνα, το India with Passion με συνταγές από την ινδική επαρχία και το Easy Indian Cookbook με απλές κλασικές συνταγές της Ινδίας. Στο νέο μου βιβλίο καταπιάνομαι με το παραδοσιακό thali, που σημαίνει “πιάτο” στη διάλεκτο Hindi. Στην ινδική κουζίνα δεν υπάρχει πρώτο, δεύτερο πιάτο κ.ο.κ. Το πρωτοποριακό concept του thali είναι το εξής: ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο σερβίρονται σε ένα μόλις πιάτο και αποτελούν ολοκληρωμένο γεύμα.

Για την τηλεόραση:

Μετά ήρθε η τηλεόραση. Για την ακρίβεια το show Food and Drink του BBC2, το οποίο θυμίζει κάτι από Χ Factor, Pop Idol και Master Chef. “Έπαθλο” ήταν να μαγειρέψω στην εκπομπή με τον παρουσιαστή Antony Worrall Thompson. Για να συμμετάσχω έπρεπε να φτιάξω ένα βίντεο στην κουζίνα του σπιτιού μου όπου θα μαγείρευα ένα απλό πιάτο. Το γύρισμα τελικά έγινε στον κήπο με τη βοήθεια μιας φίλης μου, γιατί εκείνη την περίοδο μετακόμιζα και πρακτικά δεν είχα κουζίνα. Και κέρδισα το διαγωνισμό, ενώ έγινα Pop Idol Chef! Μετά από λίγο καιρό με ξανακάλεσαν στην εκπομπή, ακολούθησαν και άλλες εμφανίσεις σε τηλεοπτικά κανάλια και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

 

Για τις πολλές άλλες ασχολίες της:

Μία από τις ασχολίες μου είναι το food consultancy, κυρίως σε εταιρείες τροφίμων. Για παράδειγμα, πολλές φορές ζητούν τη συμβουλή μου για το πώς να πείσουν τους καταναλωτές να προσθέσουν περισσότερα μπαχαρικά στο φαγητό τους. Εγώ τους προτείνω να αφήσουν στην άκρη το τσίλι και να προσθέσουν περισσότερο κύμινο, κόλιανδρο, λιγότερη ζάχαρη και αλάτι. Έτσι ο κόσμος θα χρησιμοποιήσει 1 κουτ. γλυκού πάστα κάρυ για 4 μερίδες και θα αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα εν καιρώ. Επίσης έχω συνεργαστεί με διάφορα pop-up εστιατόρια. Μάλιστα ένα από αυτά βρίσκεται μέσα σε μεσαιωνικό κάστρο, στο Dorset, και το concept θυμίζει το βρετανικό Ρατζ (σ.σ. η περίοδος κυριαρχίας της Μ. Βρετανίας στην Ινδία). Όλα αυτά, σε μια ατμόσφαιρα Downton Abbey! 

Για το Sani Gourmet:

Για το φετινό Sani Gourmet, αποφάσισα να τιμήσω την τοπική κουζίνα της βόρειας Ινδίας, η οποία είναι και η πολιτισμική κληρονομιά μου. Γαρύφαλλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, ντομάτα και σκόρδο είναι τα υλικά που πρωταγωνιστούν στις τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Όλα αυτά παντρεύονται μ
ε ένα μαγικό τρόπο σε πιάτα όπως κοτόπουλο με κάρι, ρεβίθια με κάρι. Oι Έλληνες αγαπούν τα μπαχαρικά και είμαι σίγουρη ότι θα αγαπήσουν πολύ και την ινδική κουζίνα.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σουφλέ ζυμαρικών με 3 τυριά

Συνταγή για σουφλέ ζυμαρικών τρία τυριά!

Φάβα παντρεμένη

Φάβα παραδοσιακή και γευστική. Φτιάξτε την πιο νόστιμη και αφράτη φάβα, εύκολα και γρήγορα, με αυτή τη δοκιμασμένη και αγαπημένη συνταγή.

Πάβλοβα

Ανάλαφρη πάβλοβα με υπέροχη σαντιγί και επικάλυψη από φράουλες. Φανταστικό γλυκό και μια συνταγή που θα φτιάξετε πανεύκολα!

Περισσότερα άρθρα

5 δροσερά γλυκά με καλοκαιρινά φρούτα

Φτιάξτε δροσερά γλυκά με καλοκαιρινά φρούτα, που ετοιμάζονται εύκολα, γρήγορα και είναι πεντανόστιμα!

6 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε να ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων

Μια λίστα με τρόφιμα που οι ειδικοί συνιστούν να τα καταναλώνουμε φρέσκα και να αποφεύγουμε να τα ζεσταίνουμε ξανά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ