Κανέλα ή κασσία; Μάθετε ποια είναι η αυθεντική κανέλα

Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό σε πολλές κουζίνες του κόσμου, ιδιαίτερα σε αυτές της Ανατολής, με γεύση γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη. Μπαίνει στα γλυκά μας, αρωματίζει τα μαγειρευτά μας, επικαλύπτει την μπουγάτσα μας. Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι η κανέλα που έχετε στην κουζίνα σας κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι το μπαχαρικό που νομίζετε αλλά πρόκειται για απομίμηση;

Κι όμως, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κανέλα που αγοράζουμε στο εμπόριο είναι στην πραγματικότητα μια παραλλαγή της αυθεντικής κανέλας και ονομάζεται κασσία. Μάλιστα, η αγορά είναι σε τέτοιο βαθμό γεμάτη από κασσία, που μάλλον ελάχιστοι από τους καταναλωτές έχουν δοκιμάσει στη ζωή τους αυθεντική κανέλα.

Δείτε ακόμη: συνταγή για τα πιο αρωματικά ρολάκια κανέλας

Στο παρελθόν όταν οι άνθρωποι αναφέρονταν στην κανέλα, εννοούσαν το είδος Cinnamomum verum, και όχι στη κασσία. Η κανέλα Κεϋλάνης προέρχεται από το φυτό Cinnamomum zeylanicum που φύεται στη Σρι Λανκα. Η κασσία προέρχεται από το φυτό Cinnamomum cassia, είναι γνωστή ως “κινέζικη κανέλα”, πρόκειται για ποιοτικά κατώτερο μπαχαρικό από την κανέλα και καλλιεργείται στη Κίνα και την Ινδονησία.

Παρόλο που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, έχουν πολλές διαφορές. Η κανέλα Κεϋλάνης είναι πολύ αρωματική, ευχάριστα πικάντικη και γλυκιά, το ξύλο της είναι ανοικτό καφέ, ιδιαίτερα μαλακό, χωρισμένο σε λεπτά επιμέρους στρώματα. Η κασσία έχει παραπλήσιο άρωμα, είναι πιο πικρή και πικάντικη σε γεύση, το ξύλο της είναι τραχύ, σκληρό, χωρίς πολλά στρώματα και πιο σκούρου χρώματος. Το άρωμα της αυθεντικής κανέλας είναι ήπιο, λιγότερο πικάντικο από την απομίμησή της και πλησιάζει τους τόνους της βανίλιας. Αν τη δοκιμάσετε, έχοντας σαν βάση το έντονο άρωμα της κασσίας, μπορεί να μην καταλάβετε τα λεπτά γευστικά της χαρακτηριστικά.

Κανέλα ή κασσία;
Κασσία (στα αριστερά) και κανέλα (στα δεξιά)

Μια ακόμη διαφορά βρίσκεται στην τιμή τους. Μην απορήσετε αν δείτε την τιμή της κανέλας Κεϋλάνης να φτάνει μέχρι και τα 70 ευρώ ανά κιλό, όταν η τιμή της δηλαδή της κασσίας ανέρχεται μόλις στα 7 ευρώ ανά κιλό.

Όσον αφορά τις ιδιότητές τους για τον οργανισμό, η κανέλα Κεϋλάνης είναι πρωταθλήτρια χάρη στα μοναδικά οφέλη που παρέχει στην υγεία. Αν και τα δύο είδη μπαχαρικών μοιράζονται αντιμικροβιακές και αντιμηκυτιασικές ιδιότητες και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, η κασσία έχει περιεκτικότητα σε κουμαρίνη μέχρι και 1.200 φορές περισσότερη από την κανέλα. Η κουμαρίνη είναι μια ουσία μετρίως τοξική με ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας και για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκαλεί βλάβες στον οργανισμό, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ήπατος και των νεφρών. 

Ο Γερμανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εκδόσει ανακοίνωση σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση της κουμαρίνης, με την ανώτατη επιτρεπτή δοσολογία να ανέρχεται στα 0,1mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Ένα κιλό κασσίας (περίπου 360 κουταλάκια του γλυκού) περιέχει περίπου 4gr κουμαρίνης. Άρα το ένα κουταλάκι του γλυκού κασσία περιέχει 5,8 εώς 12,1mg κουμαρίνης, που σημαίνει ότι ξεπερνά κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλό θα είναι να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την αυθεντική κανέλα από την κασσία και να μην αγοράζουμε ποτέ τριμμένη, καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε αν πρόκειται για τριμμένη κανέλα Κεϋλάνης ή κασσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.