Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Το σύκο είναι ένα από τα κατεξοχήν φρούτα του Αυγούστου. Αγαπημένο φρούτο της ελληνικής διατροφής, το σύκο, και μάλιστα το αποξηραμένο, αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της Αθηναϊκής Πολιτείας. Με γεύση μεστή και γλυκιά, με υφή ντελικάτη, το σύκο μπορεί να ταιριάξει με πολλά υλικά, δημιουργώντας απίστευτα νόστιμα πιάτα που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο. Στο Μαμα Πειναω σας έχουμε ήδη τις καλύτερες και πιο πρωτότυπες συνταγές με σύκα. Το σύκο, όμως, μπορεί να γίνει ένα από τα βασικότερα συστατικά ενός ποτού κι εμείς σας προτείνουμε τρόπους να το πιείτε στο ποτήρι!
1. Κοκτέιλ με πουρέ από ψητά σύκα
Πηγή: http://www.seriouseats.com/recipes/2011/09/drinking-in-season-roasted-fig-balsamic-whiskey-cocktail.html
Το ψητό σύκο συνδυασμένο με μπαλσάμικο ξίδι, ουίσκι και χυμό λεμονιού δημιουργεί ένα πολύ ιδιαίτερο κοκτέιλ, αν κι απαιτείται μια διαδικασία. Θα χρειαστείτε (για 1 ποτήρι) 12 ώριμα σύκα, ¼ του φλιτζανιού ξίδι μπαλσάμικο, 45ml ουίσκι ή μπέρμπον, 8 ml χυμό φρεσκοστυμμένου λεμονιού, 8 ml maple syrup, 1 σταγόνα orange bitters (μείγμα από κίτρο, έλαια πικρών και γλυκών πορτοκαλιών, βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιείται σε κοκτέιλ). Πώς θα το φτιάξετε : Κόβετε τα σύκα στη μέση, τα τοποθετείτε σε ταψί, τα περιχύνετε με το ξίδι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 12 λεπτά. (για να μην καούν, τα γυρίζετε μια ή δυο φορές). Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τα βάζετε στο μπλέντερ μαζί με το χυμό που έμεινε στο ταψί και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν πουρές. Αποθηκεύετε τον πουρέ από τα σύκα σε αεροστεγές βάζο και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 βδομάδα. Για το κοκτέιλ, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας πουρέ σύκου κι όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα σέικερ. Χτυπάμε καλά και σερβίρουμε.
2. Σανγκρία με σύκα
Πηγή: http://www.dessertfortwo.com/2012/09/fall-sangria/
Μια σανγκρία αλλιώτικη από τις συνηθισμένες, αλλά πολύ δροσερή! Θα χρειαστείτε (για 2 ποτήρια) 1 ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση ποικιλίας Pinot Noir), ¼ του φλιτζανιού Cointreau (ή λικέρ πορτοκάλι), ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, ¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, μισή φλούδα πορτοκαλιού, ½ φλιτζάνι αφρώδες κρασί, 8 σύκα κομμένα στη μέση. Πώς θα το φτιάξετε : Σε μια μεγάλη κανάτα ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από το αφρώδες κρασί και τα σύκα. Προσεχτικά, με ένα κουτάλι αφαρείτε την ψίχα από τα σύκα και την ρίχνετε κι αυτή στην κανάτα. Ανακατεύετε πολύ καλά κι αφήνετε τα υλικά στην κανάτα για παραπάνω από 4 ώρες (το ιδανικότερο είναι να τα αφήσουμε όλο το βράδυ). Για να σερβίρετε, ρίχνετε τη μισή ποσότητα σε κάθε ποτήρι και προσθέτετε στο τέλος το αφρώδες κρασί (το μοιράζετε ισόποσα σε κάθε ποτήρι).
3. Λεμονάδα με φρέσκα σύκα
Πηγή: http://www.kitchenartistry.com/photos/fig-lemonade
Και για όσους δεν προτιμούν το αλκοόλ, σας προτείνουμε μια λεμονάδα με φρέσκα σύκα. Θα χρειαστείτε (για 1 ποτήρι) 5 ώριμα σύκα, τον χυμό ενός λεμονιού, νερό και ζάχαρη (η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο γλυκιά θέλετε να είναι η λεμονάδα). Πώς θα την φτιάξετε : Ξεφλουδίζετε τα σύκα και τα κόβετε στη μέση. Τα λιώνετε σε μια κανάτα προσθέτοντας αρκετό νερό. Στη συνέχεια σουρώνετε τον χυμό από τα σύκα, ώστε να φύγουν τα σπόρια και προσθέτετε τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε πολύ καλά, προσθέτοντας τη ζάχαρη (4-5 κουταλάκια του γλυκού θα σας προτείναμε). Αφήνετε τη λεμονάδα στο ψυγείο για να κρυώσει. Την σερβίρετε παγωμένη.