ΑρχικήΆρθραΣυνταγές με σύκο να το πιεις στο ποτήρι

Συνταγές με σύκο να το πιεις στο ποτήρι

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

 

Το σύκο είναι ένα από τα κατεξοχήν φρούτα του Αυγούστου. Αγαπημένο φρούτο της ελληνικής διατροφής, το σύκο, και μάλιστα το αποξηραμένο, αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων  της Αθηναϊκής Πολιτείας. Με γεύση μεστή και γλυκιά, με υφή ντελικάτη, το σύκο μπορεί να ταιριάξει με πολλά υλικά, δημιουργώντας απίστευτα νόστιμα πιάτα που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο. Στο Μαμα Πειναω σας έχουμε ήδη τις καλύτερες και πιο πρωτότυπες συνταγές με σύκα. Το σύκο, όμως, μπορεί να γίνει ένα από τα βασικότερα συστατικά ενός ποτού κι εμείς σας προτείνουμε τρόπους να το πιείτε στο ποτήρι!

 

1.       Κοκτέιλ με πουρέ από ψητά σύκα

Πηγή: http://www.seriouseats.com/recipes/2011/09/drinking-in-season-roasted-fig-balsamic-whiskey-cocktail.html

Το ψητό σύκο συνδυασμένο με μπαλσάμικο ξίδι, ουίσκι και χυμό λεμονιού δημιουργεί ένα πολύ ιδιαίτερο κοκτέιλ, αν κι απαιτείται μια διαδικασία.  Θα χρειαστείτε (για 1 ποτήρι) 12 ώριμα σύκα, ¼ του φλιτζανιού ξίδι μπαλσάμικο, 45ml ουίσκι ή μπέρμπον, 8 ml χυμό φρεσκοστυμμένου λεμονιού, 8 ml maple syrup, 1 σταγόνα  orange bitters (μείγμα από κίτρο, έλαια πικρών και γλυκών πορτοκαλιών, βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιείται σε κοκτέιλ). Πώς θα το φτιάξετε : Κόβετε τα σύκα στη μέση, τα τοποθετείτε σε ταψί, τα περιχύνετε με το ξίδι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 12 λεπτά. (για να μην καούν, τα γυρίζετε μια ή δυο φορές). Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τα βάζετε στο μπλέντερ μαζί με το χυμό που έμεινε στο ταψί και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν πουρές. Αποθηκεύετε τον πουρέ από τα σύκα σε αεροστεγές βάζο και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 βδομάδα. Για το κοκτέιλ, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας πουρέ σύκου κι όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα σέικερ. Χτυπάμε καλά και σερβίρουμε.

 

2.       Σανγκρία με σύκα

Πηγή: http://www.dessertfortwo.com/2012/09/fall-sangria/

Μια σανγκρία αλλιώτικη από τις συνηθισμένες, αλλά πολύ δροσερή! Θα χρειαστείτε (για 2 ποτήρια) 1 ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση ποικιλίας Pinot Noir), ¼ του φλιτζανιού Cointreau (ή λικέρ πορτοκάλι), ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, ¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, μισή  φλούδα πορτοκαλιού,  ½ φλιτζάνι αφρώδες κρασί, 8 σύκα κομμένα στη μέση. Πώς θα το φτιάξετε : Σε μια μεγάλη κανάτα ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από το αφρώδες κρασί και τα σύκα.  Προσεχτικά, με ένα κουτάλι αφαρείτε την ψίχα από τα σύκα και την ρίχνετε κι αυτή στην κανάτα. Ανακατεύετε πολύ καλά κι αφήνετε τα υλικά στην κανάτα για παραπάνω από 4 ώρες (το ιδανικότερο είναι να τα αφήσουμε όλο το βράδυ). Για να σερβίρετε, ρίχνετε τη μισή ποσότητα σε κάθε ποτήρι και προσθέτετε στο τέλος το αφρώδες κρασί (το μοιράζετε ισόποσα σε κάθε ποτήρι).

 

3.       Λεμονάδα με φρέσκα σύκα

Πηγή: http://www.kitchenartistry.com/photos/fig-lemonade

Και για όσους δεν προτιμούν το αλκοόλ, σας προτείνουμε μια λεμονάδα με φρέσκα σύκα. Θα χρειαστείτε (για 1 ποτήρι) 5 ώριμα σύκα, τον χυμό ενός λεμονιού, νερό και ζάχαρη (η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο γλυκιά θέλετε να είναι η λεμονάδα). Πώς θα την φτιάξετε : Ξεφλουδίζετε τα σύκα και τα κόβετε στη μέση. Τα λιώνετε σε μια κανάτα προσθέτοντας αρκετό νερό. Στη συνέχεια σουρώνετε τον χυμό από τα σύκα, ώστε να φύγουν τα σπόρια και προσθέτετε τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε πολύ καλά, προσθέτοντας τη ζάχαρη (4-5 κουταλάκια του γλυκού θα σας προτείναμε). Αφήνετε τη λεμονάδα στο ψυγείο για να κρυώσει. Την σερβίρετε παγωμένη.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ρυζόγαλο

Το πιο εύκολο και απλό ρυζόγαλο. Οι περισσότεροι το απολαμβάνουν κρύο με λίγη κανέλα αλλά εμείς το τρώμε ζεστό απευθείας από την κατσαρόλα!

Σκορδαλιά με πατάτες

Υπέροχη σκορδαλιά με πατάτες από τον Τάσο Αντωνίου! Η αγαπημένη μας σκορδαλιά στην πιο εύκολη συνταγή με πατάτα πουρέ, σκόρδο και καλό ελαιόλαδο.

Πιτσάκια cupcakes

Μία πρωτότυπη συνταγή που σας επιτρέπει να πειραματίστε με τα αγαπημένα σας υλικά ή απλώς να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε στο ψυγείο.

Περισσότερα άρθρα

Αυτά είναι τα καλύτερα βούτυρα για τα γιορτινά γλυκά σας

Κάνουμε crash test στα βούτυρα του σούπερ μάρκετ και επιλέγουμε.

Επιλέγοντας το αρνί και τους κρεατομεζέδες για το πασχαλινό τραπέζι

Πλήρης οδηγός για να επιλέξετε το καλύτερο αρνί και το κατσίκι για το πασχαλινό τραπέζι!

Πώς αποστειρώνουμε βάζα

Ο Τάσος Αντωνίου μας δείχνει πώς αποστειρώνουμε βάζα για τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ