Τι είναι η μαγιονέζα;
Η μαγιονέζα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συστατικά στη διεθνή κουζίνα. Αυτή η κρεμώδης, λευκή σάλτσα έχει γίνει τόσο δημοφιλής, ώστε να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού διαιτολογίου πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μια εύκολη συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι.
Αλλά, τι είναι ακριβώς η μαγιονέζα; Και ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτή την ευρέως διαδεδομένη σάλτσα;
Η μαγιονέζα έχει πολλά συστατικά, αλλά τα βασικά της συστατικά είναι το αυγό, το λάδι και το ξύδι ή το λεμόνι. Προσθέτοντας αλάτι, μουστάρδα και άλλα μπαχαρικά, μπορείτε να δημιουργήσετε μια μεγάλη ποικιλία από γεύσεις.
Η ιστορία της μαγιονέζας
Η ιστορία της μαγιονέζας ξεκινάει στη Γαλλία, όπου ο σεφ του 18ου αιώνα Antonie Carême, φημισμένος για τη δουλειά του στο παλάτι του Βερσαλλιώνα, επινόησε μια σάλτσα που βασίζονταν στο αυγό και το λάδι. Αυτή η σάλτσα απέκτησε δημοτικότητα στον υπόλοιπο κόσμο και στη συνέχεια εξελίχθηκε στην σημερινή μαγιονέζα.
Η μαγιονέζα γίνεται παγκοσμίως γνωστή
Ωστόσο, η εμπορική παραγωγή της μαγιονέζας ξεκίνησε στην Αμερική τον 19ο αιώνα, όταν ο επιχειρηματίας Richard Hellmann άρχισε να παράγει τη δική του εκδοχή της σάλτσας. Η Hellmann’s Mayonnaise γρήγορα έγινε δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες και σήμερα αποτελεί μια από τις πιο γνωστές μάρκες μαγιονέζας στον κόσμο.
Η μαγιονέζα χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, ως συνοδευτική σάλτσα, στο σάντουιτς, σε σαλάτες, και ως συστατικό σε άλλες σάλτσες και πιάτα. Η γεύση της μαγιονέζας μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται και τον τύπο του λαδιού που περιέχει.
Εντούτοις, η μαγιονέζα έχει συχνά συνδεθεί με υψηλά επίπεδα λίπους και θερμίδων, κάτι που έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη χαμηλότερων λιπαρών και θερμιδικών εκδοχών της σάλτσας, όπως η light μαγιονέζα. Παρόλα αυτά, η μαγιονέζα μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή επιλογή, εάν καταναλωθεί με μέτρο και σε συνδυασμό με άλλα υγιεινά συστατικά.
Δοκιμάστε τη συνταγή μας για εύκολη σπιτική μαγιονέζα
Σπιτική μαγιονέζα
Υλικά
- 2 κρόκους αυγών βιολογικά
- 1 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα
- 300 ml σπορέλαιο
- 1 κ.σ. ξίδι
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη. Λίγο λίγο, και πάντα ανακατεύοντας, ρίχνουμε το σπορέλαιο με ροή κλωστής. Στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι και το ξίδι.
- Προς το τέλος του ανακατέματος δυναμώνουμε τις κινήσεις μας για να πήξει καλά η μαγιονέζα και να γίνει σατινέ. Τη διατηρούμε για 3-4 μέρες στο ψυγείο.
Δείτε επίσης: Συνταγή για Banofee
Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com
Υπέροχη συνταγή. Αληθεια πόσες ημέρες μπορώ να τη διατηρήσω στο ψυγείο; Ευχαριστώ πολυ