ΑρχικήΣυνταγέςΣπιτική μαγιονέζα

Τι είναι η μαγιονέζα;

Η μαγιονέζα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συστατικά στη διεθνή κουζίνα. Αυτή η κρεμώδης, λευκή σάλτσα έχει γίνει τόσο δημοφιλής, ώστε να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού διαιτολογίου πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μια εύκολη συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι.

Αλλά, τι είναι ακριβώς η μαγιονέζα; Και ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτή την ευρέως διαδεδομένη σάλτσα;

Η μαγιονέζα έχει πολλά συστατικά, αλλά τα βασικά της συστατικά είναι το αυγό, το λάδι και το ξύδι ή το λεμόνι. Προσθέτοντας αλάτι, μουστάρδα και άλλα μπαχαρικά, μπορείτε να δημιουργήσετε μια μεγάλη ποικιλία από γεύσεις.

Η ιστορία της μαγιονέζας

Η ιστορία της μαγιονέζας ξεκινάει στη Γαλλία, όπου ο σεφ του 18ου αιώνα Antonie Carême, φημισμένος για τη δουλειά του στο παλάτι του Βερσαλλιώνα, επινόησε μια σάλτσα που βασίζονταν στο αυγό και το λάδι. Αυτή η σάλτσα απέκτησε δημοτικότητα στον υπόλοιπο κόσμο και στη συνέχεια εξελίχθηκε στην σημερινή μαγιονέζα.

Η μαγιονέζα γίνεται παγκοσμίως γνωστή

Ωστόσο, η εμπορική παραγωγή της μαγιονέζας ξεκίνησε στην Αμερική τον 19ο αιώνα, όταν ο επιχειρηματίας Richard Hellmann άρχισε να παράγει τη δική του εκδοχή της σάλτσας. Η Hellmann’s Mayonnaise γρήγορα έγινε δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες και σήμερα αποτελεί μια από τις πιο γνωστές μάρκες μαγιονέζας στον κόσμο.

Η μαγιονέζα χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, ως συνοδευτική σάλτσα, στο σάντουιτς, σε σαλάτες, και ως συστατικό σε άλλες σάλτσες και πιάτα. Η γεύση της μαγιονέζας μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται και τον τύπο του λαδιού που περιέχει.

Εντούτοις, η μαγιονέζα έχει συχνά συνδεθεί με υψηλά επίπεδα λίπους και θερμίδων, κάτι που έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη χαμηλότερων λιπαρών και θερμιδικών εκδοχών της σάλτσας, όπως η light μαγιονέζα. Παρόλα αυτά, η μαγιονέζα μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή επιλογή, εάν καταναλωθεί με μέτρο και σε συνδυασμό με άλλα υγιεινά συστατικά.

Δοκιμάστε τη συνταγή μας για εύκολη σπιτική μαγιονέζα

μαγιονέζα συνταγή
Εκτύπωση

Σπιτική μαγιονέζα

Πιάτο Συνοδευτικά
Κουζίνα Διεθνής
Λέξη κλειδί Σπιτική μαγιονέζα
Προετοιμασία 10 λεπτά
Συνολικός χρόνος 10 λεπτά
Μερίδες 400 γρ.

Υλικά

  • 2 κρόκους αυγών βιολογικά
  • 1 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα
  • 300 ml σπορέλαιο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη. Λίγο λίγο, και πάντα ανακατεύοντας, ρίχνουμε το σπορέλαιο με ροή κλωστής. Στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι και το ξίδι.
  • Προς το τέλος του ανακατέματος δυναμώνουμε τις κινήσεις μας για να πήξει καλά η μαγιονέζα και να γίνει σατινέ. Τη διατηρούμε για 3-4 μέρες στο ψυγείο.

Δείτε επίσης: Συνταγή για Banofee

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Banoffee (μπανόφι)

Το πιο εύκολο και πλούσιο μπανόφι. Πλούσια καραμέλα, βελούδινη σαντιγί, τραγανό μπισκότο και μπανάνα συνθέτουν το πιο εντυπωσιακό και νόστιμο γλυκό μπανόφι!

Κοτόπουλο με μπάμιες του Τάσου

Κοτόπουλο με μπάμιες. Ένα κλασικό ελληνικό λαδερό φαγητό που σερβίρουμε στα οικογενειακά τραπέζια. Κι όμως, πολλοί θεωρούν ότι οι μπάμιες είναι άνοστες και τις...

Πατάτες φούρνου

Πατάτες φούρνου με μουστάρδα και μέλι από τον Τάσο Αντωνίου! μπριζόλες, μπιφτέκια, ψάρι και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Περισσότερα άρθρα

9 τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε ληγμένα

Κι όμως, δεν «χαλάνε» όλα τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους. Δείτε εννέα τρόφιμα τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια, υπό προϋποθέσεις, αφού έχουν λήξει.

Ποιο ρύζι ταιριάζει σε κάθε φαγητό;

Ποιο ρύζι ταιριάζει σε κάθε φαγητό; Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να φτιάξετε υπέροχες συνταγές με το κατάλληλο ρύζι!

Να γιατί πρέπει να καθαρίζετε τα μήλα σας

Μάθετε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να καθαρίζετε τα μήλα σας εύκολα και με ασφάλεια.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Υπέροχη συνταγή. Αληθεια πόσες ημέρες μπορώ να τη διατηρήσω στο ψυγείο; Ευχαριστώ πολυ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ