Συνδυάστε τα ζυμαρικά με την κατάλληλη σάλτσα

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

“Είμαι μακαρονάς. Τι να κάνουμε…” παραδεχόταν ο πρωταγωνιστής σε διαφήμιση γνωστής μάρκας ζυμαρικών που είχε αφήσει αφήσει το στίγμα της στο τηλεοπτικό τοπίο της δεκαετίας του ’80. Και βέβαια, σε ποιον δεν αρέσουν τα ζυμαρικά, αφού μπορεί ο καθένας να τα απολαύσει σύμφωνα με τις ορέξεις και τις προτιμήσεις του.

Ο σεφ Jacob Kenedy έγραψε το βιβλίο The Geometry of Pasta για να μας τονίσει πως δεν αρκεί να δηλώνουμε μακαρονάδες, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ποια ζυμαρικά δένουν με τη σωστή σάλτσα. Το βιβλίο μας εξέπληξε ευχάριστα με τον πρωτότυπο σχεδιασμό του και την ιδιαίτερη εικονογράφησή του. Το περιεχόμενό του ήταν ακόμα πιο χορταστικό. Ο Jacob Kenedy περιγράφει με σχολαστικό τρόπο το κάθε ζυμαρικό, παρέχοντας και ιστορικά κι ανέκδοτα στοιχεία για το καθένα, και κυρίως παραθέτει συνταγές τις οποίες θεωρεί τις ιδανικότερες για το κάθε ζυμαρικό. Κι  επειδή και για το ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ! το περιεχόμενο είναι που έχει σημασία, μελετήσαμε την ιστορία και τη γευστική ταυτότητα του κάθε ζυμαρικού και σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά ποια είναι η κατάλληλη σάλτσα για τα γνωστότερα ζυμαρικά.

Τα σπαγγγέτι θεωρούνται τα πιο γνωστά και δημοφιλή ζυμαρικά, που σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο Giuseppe Prezzolini, διέδωσαν τον ιταλικό πολιτισμό ευρύτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό κι από το έργο του Ιταλού ποιητή Dante. Ο σεφ προτείνει σπαγγέτι πουτανέσκα, δηλαδή με κόκκινη σάλτσα, σκόρδο καυτερή πιπεριά, μαύρες ελιές, αντζούγιες και μυρωδικά ή ναπολιτέν. Για τα λινγκουίνι – που εμείς τα ονομάζουμε λαζάνια- συνιστά να μαγειρευτούν με σκορδάκι, άσπρο κρασί και όστρακα ή μύδια, δηλαδή αλά βόνγκολε, ενώ για τις παπαρδέλες με μια λιπαρή αρωματική σάλτσα ή και με κάποιο κρεατικό πάντα ψιλοκομμένο. Οι φαρφάλες ταιριάζουν με ελαφριές κρεμώδεις σάλτσες, λαχανικά και κομματάκια προσούτο ή σολομό και το τριβελάκι, λόγω του σχήματός, είναι ιδανικό για σαλάτες. Τα τορτελίνια, τα τορτελόνι και τα ραβιόλι δεν είναι απαραίτητο να τα συνοδεύσουμε με κάποια σάλτσα, αφού μπορούμε να τα γεμίσουμε με ό,τι τραβάει η όρεξή μας. Αραμπιάτα γίνονται οι πένες, αματριτσιάνα τα ριγκατόνι και τα λαζάνια θέλουν πέστο βασιλικού.    

Bέβαια, ένας άλλος κανόνας λέει πως τα μικρά, σε σχήματα, ζυμαρικά είναι ιδανικά για σούπες, ενώ τα ζυμαρικά σε μεγάλα ή και εντυπωσιακά σχήματα είναι προτιμότερο να τα χρησιμοποιούμε στις σαλάτες. Όσο για τη σάλτσα, και σε πιο γενικές γραμμές, ο ίδιος κανόνας υποστηρίζει ότι τα ζυμαρικά σε μακρουλά ή πλατιά σχήματα συνδυάζονται με  κόκκκινες σάλτσες και με λαχανικά, ενώ εκείνα σε μικρότερα σφαιροειδή ή κυλινδρικά σχήματα ή και σε διάφορες άλλες φόρμες δένουν με πιο κρεμώδεις σάλτσες.  

 Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται περίπλοκα ή υπερβολικά, ίσως τελικά καλύτερα να εμπιστευθείτε τον ουρανίσκο σας και μόνο…

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.