Τα τέλεια μπιφτέκια θέλουν αυτό το απρόσμενο υλικό

Τα τέλεια μπιφτέκια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά φαγητά. Οι μαμάδες μας έφτιαχναν μπιφτέκια στον φούρνο ή στο τηγάνι και όλοι ανυπομονούσαμε να τα απολαύσουμε με πατάτες ή ρύζι.

Όλοι οι μάγειρες έχουν ένα ή δυο μυστικά για τέλεια μπιφτέκια. Ο Τάσος φτιάχνει τα μπιφτέκια του αναμιγνύοντας χοιρινό με μοσχαρίσιο κιμά. Προσθέτει ακόμη ξίδι για να σπάσουν οι ίνες του κιμά και να γίνουν αφράτα και μαλακά τα μπιφτέκια. Άλλοι προσθέτουν μπαγιάτικο ψωμί και φρυγανιά. Πολλές νοικοκυρές ενισχύουν το άρωμα με μπόλικα φρέσκα μυρωδικά. Οι λάτρεις της πολίτικης κουζίνας ορκίζονται στην κανέλα και το κύμινο.

Τέλεια μπιφτέκια με ένα μυστικό υλικό
Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι το μυστικό για τέλεια μπιφτέκια έχει σχέση με… τα ψάρια;

Σίγουρα η επιλογή του κατάλληλου κρέατος είναι βασικό βήμα για τα τέλεια μπιφτέκια. Aπό το μοσχάρι επιλέγουμε κιμά από το μπούτι ή την ελιά, γιατί το κρέας είναι μαλακό και χωρίς πολύ λίπος. Aπό το χοιρινό, η σπάλα έχει μέτρια λιπαρότητα, ενώ ο λαιμός έχει περισσότερη και το μαλακό του κρέας συνδυάζεται με άλλα είδη κρέατος. Υπάρχει όμως ένα υλικό που κανείς ως τώρα δεν είχε σκεφτεί να προσθέσει στα μπιφτέκια – και δίνει την πιο πλούσια και γεμάτη γεύση.

Δείτε ακόμη: τα καλύτερα σπιτικά μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο!

Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι το μυστικό για τέλεια μπιφτέκια έχει σχέση με… τα ψάρια; Κι όμως, ναι. Ένας τόσο απρόσμενος συνδυασμός όπως η μείξη κρέατος και ψαριού, δίνει τα καλύτερα μπιφτέκια, με ένταση και βάθος στη γεύση, που δοκιμάσατε ποτέ. Μην βιαστείτε όμως. Δεν μιλάμε για φιλέτο ψαριού αλλά ένα υλικό με βάση το ψάρι που χρησιμοποιούν κατά κόρον στην ασιατική κουζίνα.

Πρόκειται για τη σος ψαριού ή fish sauce. Η σος ψαριού είναι μια έντονα αλμυρή σάλτσα από ψάρια, που τη βρίσκουμε σε μαγαζιά με προϊόντα Άπω Ανατολής και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για το υγρό το οποίο αποβάλλουν τα ψάρια κατά τη διάρκεια της ζύμωσης τους προτού μπουν σε κονσέρβα, όπως οι αντσούγιες. 

Η μαγειρική με σάλτσα ψαριού ακούγεται παράξενη, όμως οι αρχαίοι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν κατά κόρον στην ελληνορωμαϊκή κουζίνα. Όσο πιο σπάνιο το ψάρι , τόσο πιο ακριβή και πολύτιμη θεωρούνταν η σάλτσα. Σαν γεύση, οι ειδικοί θεωρούν ότι χαρίζει το πολυπόθητο umami στο πιάτο (η λεγόμενη πέμπτη γεύση), ανεβάζοντας την ένταση και όλες τις γεύσεις του πιάτου στο σύνολό του. Η σάλτσα ψαριού είναι ένα από αυτά τα υλικά που όλοι θα λατρέψουν όταν δοκιμάσουν τα μπιφτέκια σας και κανείς δεν θα μπορεί να καταλάβει τί είναι. 

Πώς μπορούμε λοιπόν να φτιάξουμε τα τέλεια μπιφτέκια σήμερα με σάλτσα ψαριού; Ακολουθήστε τη βασική συνταγή για μπιφτέκια. Μην αλατίσετε το μείγμα μέχρι να προσθέσετε τη σάλτσα ψαριού. Δυο κουταλάκια του γλυκού είναι αρκετά για να ξεκινήσετε τον πειραματισμό σας.  Η σάλτσα ψαριού έχει όξινη και αλμυρή γεύση. Αν θέλετε να προσθέσετε αλάτι, κάντε το με φειδώ.

Αυτό ήταν το μυστικό υλικό για τέλεια μπιφτέκια. Φτιάξτε αυτή τη συνταγή για υπέροχα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο και προσθέστε τη σάλτσα ψαριού που θα απογειώσει το φαγητό σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.