Συμβουλές για να προσέξουμε τη διατροφή μας τα Χριστούγεννα

Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη,

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μία από τις πιο απολαυστικές αλλά και διατροφικά δύσκολες περίοδους για όλους μας. Υπάρχει πάντα μια αφθονία φαγητού, γλυκών και αλκοολούχων ποτών με αποτέλεσμα εύκολα να ξεφεύγει ο έλεγχος του σωματικού μας βάρους.

Ας ξεκινήσουμε με την σκέψη πως ό,τι ισχύει για κάθε άλλη περίοδο του χρόνου ισχύει και για τα Χριστούγεννα! Θα πρέπει να μην ξεχνάμε τα φρούτα, τις σαλάτες και τα λαχανικά μας σαν μέρος ενός σωστού γεύματος. Με την προσθήκη αυτών των πολύ σημαντικών τροφίμων ακόμα και ένα γεύμα με λίγα περισσότερα λιπαρά ή πιο ακατέργαστους υδατάνθρακες π.χ. λευκό ψωμί, θα απορροφηθεί πιο αργά, άρα και η εναλλαγή στα σάκχαρα θα είναι πιο ομαλή και οι καύσεις μας καλύτερες. Με την ίδια λογική και μιλώντας πάντα για τις ημέρες των γιορτών όπου θα υπάρχουν πιο συχνά γλυκά, είναι προτιμότερο να καταναλωθεί το γλυκό μετά το γεύμα. 

Μία λύση στα παραπάνω θα μπορούσε να είναι ο σωστός προγραμματισμός των γευμάτων μέσα στην ημέρα και αύξηση φυσικής δραστηριότητας. Όταν για παράδειγμα γνωρίζετε πως είστε καλεσμένοι σε ένα εορταστικό, άρα και μεγαλύτερο, γεύμα δεν χρειάζεται να αποφύγετε να φάτε οτιδήποτε άλλο την υπόλοιπη μέρα σε μια προσπάθεια να γλιτώσετε τις έξτρα θερμίδες. Με αυτό τον τρόπο το μόνο που θα πετύχετε είναι να πεινάτε περισσότερο την ώρα του εορταστικού γεύματος και να υπερκαταναλώσετε θερμίδες.  

Φυσικά δεν ξεχνάτε το όφελος της φυσικής δραστηριότητας. Ίσως τις γιορτινές μέρες έχετε λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο για περπάτημα ή άσκηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας οφελήσει να εξισορροπήσετε τις θερμίδες που φάγατε. 

Αναφέραμε προηγουμένως στον προγραμματισμό των γευμάτων. Με την ίδια λογική θα πρέπει να προγραμματίσετε και το πιάτο σας! Αν βρίσκεστε σε ένα μπουφέ με ποικιλία φαγητών, φτιάχνετε το πιάτο σας και σίγουρα προσθέτετε σαλάτα ή λαχανικά και δεν ξαναγεμίζετε δεύτερη και τρίτη φορά. Είναι πολύ πιο εύκολο να υπολογίσετε τις θερμίδες σας και την μερίδας σας με αυτόν τον τρόπο παρά όταν τσιμπολογάτε συνέχεια. 

Για να κλείσουμε γλυκά, στο δίλημμα ανάμεσα στο μελομακάρονο και τον κουραμπιέ, το πρώτο είναι πιο “υγιεινό”. Ένα μεσαίου μεγέθους μελομακάρονο 40 γρ. περιέχει μέχρι 170 θερμίδες, ενώ ίδιου μεγέθους κουραμπιές έχει 200-260 θερμίδες. Επίσης, το μελομακάρονο έχει και καλύτερης ποιότητας λιπαρά αφού προέρχονται από ελαιόλαδο και όχι βούτυρο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.