Tα μυστικά της κανέλας

 

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ένα από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά, η κανέλα με το υπέροχο άρωμά της ξυπνά παιδικές αναμνήσεις και διανθίζει με τον πιο γευστικό τρόπο τα φαγητά και τα γλυκά μας. Η κανέλα που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε είναι ουσιαστικά είναι ο φλοιός των νεαρών βλαστών του αειθαλούς φυτού με το όνομα Κιννάμωμο ή Κεϋλανικό. Εκτός, όμως, από τις γευστικές της ιδιότητες, το υπέροχο κι ευωδιαστό αυτό μπαχαρικό έχει και θεραπευτικές ιδιότητες γι’αυτό και χρησιμοποιείται στις συνταγές και την ιατρική για περισσότερα από 2.800 χρόνια. Στην Αρχαία Αίγυπτο, η κανέλα ήταν πιο πολύτιμη κι από τον χρυσό αφού αποτελούσε ένα από τα κύρια συστατικά της παρασκευής καλλυντικών και φαρμάκων, ενώ την χρησιμοποιούσαν και στη μέθοδο της ταρίχευσης ως αρωματικό μέσο. Οι Ρωμαίοι την θεωρούσαν ιερή και μάλιστα ο Νέρωνας για να εξιλεωθεί για τον θάνατο της  δεύτερης γυναίκας του Ποππαίας Σαβίνας έριξε στην νεκρική της πυρά άφθονη κανέλα.

Μέχρι και τον 16ο αιώνα μ.Χ. εκείνοι που εμπορεύονταν αποκλειστικά και μόνο την κανέλα ήταν οι Άραβες που κρατούσαν την περιοχή προέλευσής της μυστική ενώ την μετέφεραν μέσω δύσβατων και μακρινών περιοχών για να αυξήσουν την τιμή της. Το γεγονός ότι η κανέλα ήταν ακριβή και πάντα σε περιορισμένη ποσότητα την μετέτρεψε σε ένα πολύτιμο μπαχαρικό της οποίας η χρήση αποτελούσε κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση σύμβολο της υψηλής κοινωνικής θέσης. Η επιθυμία να βρουν τη χώρα της κανέλας ώθησε τους Ευρωπαίους εξερευνητές όπως τον Χριστόφορο Κολόμβο και τον Γκονζάλο Πιζάρο σε διαρκείς αναζητήσεις στον Αμαζόνιο και τον Νέο Κόσμο χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αυτοί που τελικά ανακάλυψαν την πηγή της κανέλας, δηλαδή την Κεϋλάνη (σημερινή Σρι Λάνκα), ήταν Πορτογάλοι έμποροι το 1518. Ο πόλεμος της κανέλας συνεχίστηκε για σχεδόν 300 χρόνια, αφού όλοι επιθυμούσαν να αποκτήσουν το μονοπώλιό της με συνέπεια η Κεϋλάνη να περάσει από τον έλεγχο των Ολλανδών, στη συνέχεια των Γάλλων και τέλος των Άγγλων. Μόλις το 1833 ανακαλύφθηκαν και άλλες χώρες που παράγουν κανέλα δίνοντας έτσι τέλος στα παιχνίδια κυριαρχίας.

Διαβάστε στην επόμενη σελίδα όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά και τη σωστή συντήρηση της κανέλας!

 

Τα βασικά είδη κανέλας

Συνήθως, στο εμπόριο υπάρχουν δυο είδη κανέλας, η  κανέλα Κεϋλάνης και η κανέλα κασσία ή Κίνας. Η κανέλα Κεϋλάνης είναι η ακριβότερη, παράγεται στη Σρι Λάνκα, τις Αντίλλες, τη Μαγαδασκάρη και τις Ανατολικές Ινδίες και έχει μια γλυκιά, ήπια γεύση. Η κανέλα κασσία ή αλλιώς κανέλα Κίνας παράγεται ως επί το πλείστον στην Ινδονησία και το άρωμά της είναι αρκετά έντονο.

Αγορά και συντήρηση της κανέλας

Η κανέλα διατίθεται στην αγορά σε ξυλάκια ή σε σκόνη. Όποια μορφή κανέλας επιλέξουμε να αγοράσουμε είναι προτιμότερο να την προμηθευτούμε χύμα και όχι συσκευασμένη από μαγαζιά που πουλάνε μπαχαρικά και βότανα, ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε την ένταση του αρώματός της και την ποιότητα της. Τα ξυλάκια κανέλας διατηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα, αλλά η κανέλα σε σκόνη έχει εντονότερη γεύση. Διατηρούμε την κανέλα σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς, σε ξηρό και δροσερό μέρος μέχρι και δυο χρόνια από την αγορά τους.

Μαγειρεύουμε με κανέλα

Η γλυκιά, ζεστή και πάνω από ολα αρωματική γεύση της κανέλας ταιριάζει τόσο σε γλυκές, όσο και σε αλμυρές συνταγές. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε το σιρόπι στα γλυκά ταψιού όπως μπακλαβά, σαραγλάκια, ραβανί, να την προσθέσουμε σε κέικ, σε μπισκότα, στο ρυζόγαλο,  σε ροφήματα σοκολάτας, στη σανγκρία ή σε ζεστό κρασί, σε ψητά φρούτα όπως μήλα ή αχλάδια, σε διάφορες τάρτες, στους λουκουμάδες και σε αρωματικές κρέμες. Επίσης η κανέλα αποτελεί εξαιρετικό συστατικό για να αρωματίσουμε το ελαιόλαδο ή το ξίδι, ενώ μπορούμε να την προσθέσουμε  στα διάφορα κοκκινιστά  κατσαρόλας, στα σουτζουκάκια, στις πατάτες γιαχνί, σε  σάλτσες με βάση την ντομάτα για ζυμαρικά ή σε σούπες όπως στην κολοκυθόσουπα και την καροτόσουπα. Υπέροχες συνταγές με κανέλα θα βρείτε με ένα κλικ εδώ. 

Διαβάστε στην επόμενη σελίδα τη συνταγή για τέλειο σπιτικό λικέρ κανέλας!

 

Συνταγή για σπιτικό λικέρ κανέλας

Υλικά

  • 750 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
  • 5 ξυλάκια κανέλας
  • 1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
  • 1 λίτρο νερό
  • 720 γρ. ζάχαρη καστανή

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, την κανέλα (ξυλάκια και σκόνη) και τη ζάχαρη. Μόλις το μείγμα αρχίζει να κοχλάζει, το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Στη συνέχεια το σουρώνουμε για να φύγουν τα υπολείμματα της κανέλας σε σκόνη. Σε ένα γυάλινο μπουκάλι, ρίχνουμε το τσίπουρο ή τη βότκα και προσθέτουμε και το σιρόπι με τη βοήθεια ενός στομίου. Ανακατεύουμε καλά γα να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Το λικέρ είναι έτοιμο να το σερβίρουμε.

προετοιμασία 5 λεπτά

εκτέλεση  50 λεπτά

συνταγή για ένα μπουκάλι χωρητικότητας 750 ml

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.