Τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν σύμφωνα με νέα έρευνα

Από την Άννα Ευθυμίου,

Μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή Γιώργο Πούνη του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ζυμαρικά δεν συνδέονται με την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό Nutrition & Diabetes, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία και περιλάμβαναν συνολικά δείγμα πάνω από 23.000 ανθρώπους.

Το συμπέρασμά τους είναι ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν συνδέεται με αυξημένη παχυσαρκία. Αντίθετα, μάλιστα, μπορεί να βοηθά στο αδυνάτισμα. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά, είχαν μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (αναλογία βάρους/ύψους) και μικρότερη περιφέρεια μέσης.

«Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, τα ζυμαρικά δεν σχετίζονται με αύξηση του σωματικού βάρους» δήλωσε ο κ. Πούνης, ο οποίος αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και πήρε το διδακτορικό του στη διατροφική και καρδιαγγειακή επιδημιολογία το 2014 από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Από τις αρχές του 2015 είναι ερευνητής στο ιταλικό ινστιτούτο IRCCS Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed.

Η ερευνήτρια Λίτσια Ιακοβιέλο, επικεφαλής του εργαστηρίου μοριακής και διατροφικής επιδημιολογίας του Neuromed, σχολιάζει ότι η πλήρης αποκοπή των ζυμαρικών από τη διατροφή μας δεν είναι σωστή αντιμετώπιση. “Μιλάμε για ένα θεμελιώδες δομικό στοιχείο της ιταλικής μεσογειακής διατροφής, και δεν υπάρχει λόγος να ζούμε χωρίς αυτό” προσθέτει.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή μπορούν να καταναλώνουν άφοβα ζυμαρικά, αλλά με μέτρο. Από την άλλη, τονίζουν ότι τα ζυμαρικά δεν πρέπει να συνοδεύονται με σάλτσες που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη ή λίπη.

Ώρα να ενδώσουμε στις αγαπημένες μας μακαρονάδες! Βρείτε τις καλύτερες συνταγές για μακαρόνια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.