ΑρχικήΆρθραThessaloniki Food Festival: η γαστρονομία στο επίκεντρο

Thessaloniki Food Festival: η γαστρονομία στο επίκεντρο

Την ανάδειξη της γαστρονομίας της πόλης και των τοπικών προϊόντων μέσα από διάφορες δράσεις επιχειρεί τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Πλούσια σε γεύσεις, όσο και η ιστορία της, η πόλη αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας και παράδοσης, ενώ έχει καταφέρει να αναγνωριστεί διεθνώς και να χαρακτηριστεί ακόμα και γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό εδώ και οκτώ χρόνια, το Thessaloniki Food Festival αγκαλιάζει και στηρίζει νέες ιδέες και πρωτοβουλίες των ανθρώπων της πόλης, διοργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Thessaloniki Food Festival

Υπό την αιγίδα του Δήμου, Θεσσαλονικείς και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική γαστρονομία, ενώ την όλη διοργάνωση στηρίζουν έμπρακτα εστιατόρια, παραγωγοί προϊόντων και ενώσεις παραγωγών, συμμετέχοντας σε εκθέσεις, γευσιγνωσίες και πολλές ακόμα εκδηλώσεις.

Το 2017 δημιουργήθηκε και ο θεσμός των Thessaloniki Chef Ambassadors. Νέοι, ταλαντούχοι chefs από εστιατόρια της πόλης δημιουργούν ειδικά μενού, με βάση χαρακτηριστικές συνταγές της Θεσσαλονίκης με επιλεγμένα προϊόντα του Thessaloniki Food Basket, δίνοντας το δικό τους γαστρονομικό στίγμα.

Το σύγχρονο προφίλ της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης αναδύεται μέσα από τα πιάτα των νέων chef της πόλης, δημιουργώντας μια νέα τάση και κουλτούρα φαγητού, με φανατικούς θαυμαστές.

Οι Thessaloniki Chef Ambassadors για το 2018 είναι οι: Δημήτρης Τασιούλας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Thria, Αντώνης Μουστάκης του εστιατορίου Extravaganza και Λάμπρος Ρώσσιος του εστιατορίου Μαιτρ και Μαργαρίτα.

Έχοντας ήδη κερδίσει πολλά σε επίπεδο προβολής και τουριστικής ανάπτυξης, η Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κερδίσει την θέση που της αξίζει στον ταξιδιωτικό και γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας.

Η ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα της πόλης, με σήμα τη Γοργόνα, γίνεται γνωστή και ισχυροποιείται μέσα από στοχευμένες δράσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Μια από αυτές είναι και το Thessaloniki Food Basket, ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την γευστική παράδοση της πόλης: Τοπικά ζυμαρικά, ποντιακά προϊόντα, γαλακτοκομικά από βουβαλίσιο γάλα, ελιές, λάδι, προϊόντα πιπεριάς, αμπελόφυλλα και ντολμαδάκια, μαρμελάδες, σάλτσες, σοκολατάκια και φυσικά το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Η σύνθεση του καλαθιού αλλάζει δύο φορές το χρόνο, ανάλογα με την εποχικότητα και αποτελεί έναν πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης των τοπικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κοινό αλλά και στο εξωτερικό.

Thessaloniki Street Food Festival – Athens Edition

Το Thessaloniki Street Food Festival είναι μια ακόμη ενέργεια που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Food Festival της πόλης. Με τη συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων εστίασης της Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν διακριθεί όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και την πρωτοτυπία τους, το Thessaloniki Street Food Festival συγκεντρώνει πλήθος κόσμου κάθε χρόνο. Τα τελευταία δύο χρόνια εκτός από την Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται και στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου στην Πλατεία Κοτζιά.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ (mocktail) με ρόδι

Ένα πολύ εύκολο και αρωματικό κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ με ρόδι.

Μελιτζάνες στο φούρνο με ντομάτα και φέτα

Μελιτζάνες στο φούρνο με ντομάτα και φέτα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια υπέροχη καλοκαιρινή συνταγή με τα φρέσκα λαχανικά της εποχής στα καλύτερά τους.

Σοκολατένια μπολ

Συνταγή για απίθανα σοκολατένια μπολ!

Περισσότερα άρθρα

5 νησιώτικες κουζίνες που λατρεύουμε

Δώσε στυλ στην κουζίνα του εξοχικού σου και πάρε έμπνευση από τις παρακάτω νησιώτικες κουζίνες που σίγουρα θα λατρέψεις!

9 τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε ληγμένα

Κι όμως, δεν «χαλάνε» όλα τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους. Δείτε εννέα τρόφιμα τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια, υπό προϋποθέσεις, αφού έχουν λήξει.

Πώς θα πετύχεις το τέλειο τσίζκεικ

Μυστικά και tips για το πιο νόστιμο σπιτικό cheesecake.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ