Από την Μαίρη Βλάχου,
Είναι γεγονός πως σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν διατροφή ελεύθερη γλουτένης ή gluten free. Η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στο λευκό σιτάρι, είναι μια ουσία την οποία μέχρι πρόσφατα αγνοούσαμε. Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη, με αποτέλεσμα να επιλέγουν τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Ποια είναι όμως η δράση της γλουτένης στα τρόφιμα και γιατί είναι διαφορετικά τα τρόφιμα που δεν περιέχουν αυτήν την πρωτεΐνη; Το παρακάτω βίντεο δείχνει ένα πείραμα που ξαφνιάζει, αναδεικνύοντας τι πραγματικά κάνει η γλουτένη στα τρόφιμα.