Ροξάκια σιροπιαστά νηστίσιμα

Ροξάκια συνταγή
Νηστίσιμα ροξάκια

Χρόνος προετοιμασίας: 1 hour, 10 minutes

Χρόνος εκτέλεσης: 12 minutes

Συνολικός χρόνος: 1 hour, 22 minutes

Μερίδες: 25

Θερμίδες: 389

Νηστίσιμα ροξάκια

Ροξάκια σιροπιαστά από τον Τάσο Αντωνίου! Αυτή η συνταγή για νηστίσιμα ροξάκια δίνει τα πιο αφράτα, γευστικά και λαχταριστά γλυκά σαν της μαμάς.

Υλικά

1 φλιτζ. νερό
1 κύβος νωπή μαγιά
1 φλιτζ. καλαμποκέλαιο
3,5 φλιτζ. αλεύρι δυνατό
1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
1/2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
1/3 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
Για το σιρόπι
3,5 φλιτζ. νερό
4 φλιτζ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ 1 φλιτζ. χλιαρό νερό με την νωπή μαγιά Το Χελιδόνι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μπολ καλυμμένο με πετσέτα να δράσει η μαγιά για 10 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Ρίχνουμε το μείγμα υγρών σε δύο μπωλ. Ισομοιράζουμε στα μπολ το μείγμα από αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Στο ένα μπολ προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε τα μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τις ζύμες να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά έως 1 ώρα. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Στη συνέχεια αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε με τη βοήθεια πλάστη τη λευκή ζύμη σε δύο μακρόστενα φύλλα. Πλάθουμε τη σκούρα ζύμη σε μπαστουνάκι, το κόβουμε στη μέση και τα τοποθετούμε στο κέντρο κάθε λευκής ζύμης. Τυλίγουμε τις δύο λευκές ζύμες σε ρολό και πιέζουμε να ενωθούν οι δύο άκρες. Με μαχαίρι κόβουμε σε μέτρια ρολά. Αραδιάζουμε τα ρολά σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. 

!Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά. Αφού ξεφουρνίσουμε τα γλυκά, σιροπιάζουμε τα καυτά ροξάκια με το κρύο σιρόπι ή το αντίθετο. Τα ροξάκια διατηρούνται εκτός ψυγείου σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για 4-5 μέρες.

 

1 Σχόλιο
  1. Μοιάζουν τόσο λαχταριστά! Θα ήθελα όμως παρακαλώ να μου διευκρινίσετε: τι αλεύρι ακριβώς πρέπει να έχω? γιατί το «αλεύρι δυνατό» που αναφέρεται στα υλικά δεν με παραπέμπει στο τι αλεύρι πρέπει να χρησιμοποιήσω! (σκληρό, μαλακό, κάτι άλλο…)
    Ευχαριστώ πολύ

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.