Τι πρέπει να κάνουμε όταν πάρει φωτιά το λάδι

Από την Άννα Ευθυμίου,

Όσο κι αν ξέρουμε ότι ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε αναμμένο το μάτι της κουζίνας όταν δεν είμαστε μπροστά, είναι πιθανό κάποια στιγμή να απομακρυνθούμε από την κουζίνα όταν μαγειρεύουμε. Ή, τέλος πάντων, να έρθει αυτό που λέμε η κακιά η ώρα και να πάρει ξαφνικά φωτιά το λάδι. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Ένα πρέπει να θυμόμαστε: ποτέ δεν πρέπει να πέσει νερό στην φωτιά. Το νερό, καθώς είναι πιο βαρύ από το λάδι, πηγαίνει απευθείας στον πάτο του τηγανιού, κι εκεί υπερθερμαίνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αμέσως δημιουργούνται εκρηκτικοί υδρατμοί οι οποίοι, με τη σειρά τους, τινάζουν τόσο το καυτό λάδι στον αέρα όσο και το σκεύος, με αποτέλεσμα μια ανεξέλεγκτη φωτιά στην κουζίνα. Το βίντεο που ακολουθεί είναι διαφωτιστικό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σβήσουμε την φωτιά. Τους απαριθμούμε ξεκινώντας από τον πιο απλό.

1. Κλείνουμε την παροχή ρεύματος και προσπαθούμε να βάλουμε στο σκεύος που έχει πάρει φωτιά ένα μεταλλικό καπάκι, τόσο μεγάλο όσο να καλύπτει το σκεύος (ή και μεγαλύτερο). Έτσι, η φωτιά θα σβήσει “φυσικά”, αφού δεν θα έχει πρόσβαση σε οξυγόνο.

2. Σβήνουμε την φωτιά με πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε κουζίνα, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Η σκόνη που διαχέει, σίγουρα θα σβήσει την φωτιά, μόνο που πρέπει να καθαρίσουμε πολύ καλά την κουζίνα για να απομακρυνθούν κάθε είδους χημικά. Για οικιακή χρήση, προτείνεται η κατηγορία Β, για εύφλεκτα υγρά, η οποία περιλαμβάνει τα λίπη και τα έλαια μεταξύ άλλων.

3. Βρέχουμε μία πετσέτα και τη στύβουμε πολύ καλά. Καλύπτουμε με αυτήν το φλεγόμενο σκεύος και περιμένουμε μέχρι να κατευνάσει την φωτιά.

Επομένως, δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα: 1. δεν φεύγουμε ποτέ από την κουζίνα όταν ζεσταίνουμε λάδι στην φωτιά και 2. δεν ρίχνουμε ποτέ νερό στο λάδι που έχει πάρει φωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.