ΑρχικήΆρθραΤι πρέπει να κάνουμε όταν πάρει φωτιά το λάδι

Τι πρέπει να κάνουμε όταν πάρει φωτιά το λάδι

Από την Άννα Ευθυμίου,

Όσο κι αν ξέρουμε ότι ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε αναμμένο το μάτι της κουζίνας όταν δεν είμαστε μπροστά, είναι πιθανό κάποια στιγμή να απομακρυνθούμε από την κουζίνα όταν μαγειρεύουμε. Ή, τέλος πάντων, να έρθει αυτό που λέμε η κακιά η ώρα και να πάρει ξαφνικά φωτιά το λάδι. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Ένα πρέπει να θυμόμαστε: ποτέ δεν πρέπει να πέσει νερό στην φωτιά. Το νερό, καθώς είναι πιο βαρύ από το λάδι, πηγαίνει απευθείας στον πάτο του τηγανιού, κι εκεί υπερθερμαίνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αμέσως δημιουργούνται εκρηκτικοί υδρατμοί οι οποίοι, με τη σειρά τους, τινάζουν τόσο το καυτό λάδι στον αέρα όσο και το σκεύος, με αποτέλεσμα μια ανεξέλεγκτη φωτιά στην κουζίνα. Το βίντεο που ακολουθεί είναι διαφωτιστικό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σβήσουμε την φωτιά. Τους απαριθμούμε ξεκινώντας από τον πιο απλό.

1. Κλείνουμε την παροχή ρεύματος και προσπαθούμε να βάλουμε στο σκεύος που έχει πάρει φωτιά ένα μεταλλικό καπάκι, τόσο μεγάλο όσο να καλύπτει το σκεύος (ή και μεγαλύτερο). Έτσι, η φωτιά θα σβήσει “φυσικά”, αφού δεν θα έχει πρόσβαση σε οξυγόνο.

2. Σβήνουμε την φωτιά με πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε κουζίνα, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Η σκόνη που διαχέει, σίγουρα θα σβήσει την φωτιά, μόνο που πρέπει να καθαρίσουμε πολύ καλά την κουζίνα για να απομακρυνθούν κάθε είδους χημικά. Για οικιακή χρήση, προτείνεται η κατηγορία Β, για εύφλεκτα υγρά, η οποία περιλαμβάνει τα λίπη και τα έλαια μεταξύ άλλων.

3. Βρέχουμε μία πετσέτα και τη στύβουμε πολύ καλά. Καλύπτουμε με αυτήν το φλεγόμενο σκεύος και περιμένουμε μέχρι να κατευνάσει την φωτιά.

Επομένως, δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα: 1. δεν φεύγουμε ποτέ από την κουζίνα όταν ζεσταίνουμε λάδι στην φωτιά και 2. δεν ρίχνουμε ποτέ νερό στο λάδι που έχει πάρει φωτιά.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τζατζίκι

Τζατζίκι από τον Τάσο Αντωνίου. Η κλασική συνταγή για τζατζίκι, το αγαπημένο μας παραδοσιακό ορεκτικό που συνοδεύει το κρέας και το σουβλάκι!

Χοιρινό Σαβόρε

Συνταγή για χοιρινό σαβόρε.

Χαλβάς με εσπεριδοειδή και ρόδι

Συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο με εσπεριδοειδή, λουίζα και ρόδι!

Περισσότερα άρθρα

Συνταγές για τη Γιορτή της Μητέρας

Yπέροχες συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες, για να γιορτάσετε τη Γιορτή της Μητέρας με τον πιο γλυκό τρόπο!

5 τρόποι να τρως λιγότερη ζάχαρη

Κι όμως, η ζωή χωρίς γλυκό δεν είναι απαραίτητα γκρίζα!

Τα 6 μυστικά για καταπληκτική ζύμη για τάρτα

Μάθετε τα μυστικά για τις καλύτερες σπιτικές τάρτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ