ΑρχικήΆρθραΤί τρώμε την Τσικνοπέμπτη

Τί τρώμε την Τσικνοπέμπτη

Παϊδάκια, μπριζολάκια, παντσέτες, τηγανιές! Να τι μου έρχεται στο νου κάθε φορά που πλησιάζει Τσικνοπέμπτη, όπως τώρα. Και φυσικά, άφθονη μπύρα στο τραπέζι γιατί ως γνωστόν ο καλύτερος σύντροφος του ψητού είναι μία παγωμένη μπύρα  που δροσίζει τον ουρανίσκο και συνοδεύει εξαιρετικά τα τιμώμενα κρεατικά της Τσικνοπέμπτης!  Και μην νομίζετε ότι η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται απαραίτητα στις ασφυκτικά γεμάτες ταβέρνες: απεναντίας! Τα απλά πράγματα είναι αυτά που έχουν αξία τελικά: με σπιτικούς κρεατομεζέδες καλά τσικνισμένους, καλή παρέα και δροσερή, ευκολόπιοτη, παραδοσιακή ελληνική μπύρα!

5+1 προτάσεις για λαχταριστά τσικνίσματα

1. Μπριζολάκια: Ζητήστε από τον χασάπη να κόψει λεπτά μπριζολάκια από χοιρινό λαιμό κυρίως (ή από σπάλα), χωρίς το κόκαλο. Αν θέλετε, τα μαρινάρετε για λίγες ώρες με κρασάκι, σκόρδο, μουστάρδα, μυρωδικά και μπαχαρικά. Μπορείτε βέβαια να τα αφήσετε όπως είναι και απλώς τα αλείφετε με λαδορίγανη. Ψήστε τα στο γκριλ ή στην ηλεκτρική ψηστιέρα, ενώ αν έχει καλό καιρό, ψήστε στα κάρβουνα, για… αυθεντικό τσίκνισμα. Και στο τηγάνι όμως γίνονται λουκούμι, σκέτα ή σβησμένα με κρασί.

2. Παϊδάκια: Χοιρινά ή αρνίσια είναι ό,τι πρέπει να την Τσικνοπέμπτη. Τα χοιρινά μπορείτε να τα μαρινάρετε σε μουστάρδα, λάδι και μυρωδικά ή σε ένα γλυκόξινο μείγμα από μέλι, ξίδι και μπαχαρικά. Τα αρνίσια γάλακτος είναι «λουκούμι» σκέτα, αλλά αν τα μαρινάρετε προτιμήστε σκόρδο και δεντρολίβανο. Ψήστε τα στη σχάρα, στο γκριλ, στο φούρνο ή στην ηλεκτρική ψησταριά.

3. Λουκάνικα: Καθώς η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στην καρδιά του χειμώνα ακόμα, τα χωριάτικα λουκάνικα έχουν την τιμητική τους. Τηγανίστε τα, ψήστε τα στο γκριλ ή ακόμα και στην τοστιέρα και συνοδέψτε τα με πατάτες τηγανητές και μπύρα.

4. Πανσέτες: Με το πεντανόστιμο, τραγανοψημένο λιπάκι τους θα τσικνίσετε με τον καλύτερο τρόπο. Στο τηγάνι γίνονται μελάτες και τραγανές αλλά τόσο στο γκριλ όσο και στο φούρνο είναι εξίσου νόστιμες και ετοιμάζονται ταχύτατα. Συνήθως είναι τόσο νόστιμες που δεν χρειάζονται μαρινάρισμα.

5. Σουβλάκια: Γιατί όχι; Μαρινάρετε κυβάκια από χοιρινό σουβλάκι σε ένα μείγμα από λεμόνι, κρασάκι, μουστάρδα, πάπρικα, μυρωδικά και μπαχαρικά, ψήστε τα στο γκριλ, τη σχάρα ή την τοστιέρα και τσικνίστε γρήγορα μεγάλες ποσότητες για πολλά άτομα.

6. Μπιφτέκια: Αν θέλετε τα τσικνίσετε αλλά να αποφύγετε τον βομβαρδισμό λιπαρών, μερικά μπιφτέκια στη σχάρα είναι ό,τι πρέπει. Μοσχαρίσια, χοιρινά, ανάμεικτα, στη σχάρα ή στο γκριλ, ακόμα και σε ένα τηγάνι με ραβδωτό πυθμένα είναι μια χαρά για τσίκνισμα χωρίς ενοχές. Αν θέλετε, βάλτε στο κέντρο κάθε μπιφτεκιού ένα κομμάτι τυρί φέτα ή ροκφόρ ή γραβιέρα και φτιάξτε τέλεια γεμιστά μπιφτέκια.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Εκμέκ με φρυγανιά και μαστίχα

Εκμέκ με φρυγανιά από τον Τάσο Αντωνίου! Εύκολο, γευστικό και αρωματικό γλυκό με βελούδινη κρέμα, σιροπιαστή βάση από φρυγανιά και μαστίχα.

Γεμιστή γαλοπούλα

Συνταγή για γιορτινή γαλοπούλα με τραγανή κρούστα και ζουμερό ψαχνό.

Δαμάσκηνα ποσέ με γιαούρτι

Συνταγή για δαμάσκηνα ποσέ με γιαούρτι και καρύδια!

Περισσότερα άρθρα

Πώς να μαγειρέψεις παντζάρια χωρίς να λερώσεις την κουζίνα

Μαγειρέψτε παντζάρια εύκολα, χωρίς να λερώσετε την κουζίνα, με αυτές τις δυο πανεύκολες μεθόδους!

10 μυστικά για τέλειο ρύζι στο σπίτι

Το ρύζι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο, και όχι άδικα. Δες ποια είναι τα μυστικά για να μαγειρέψεις το τέλειο ρύζι.

Δυο πανεύκολοι τρόποι να συντηρήσεις τα συσκευασμένα λαχανικά περισσότερο

Μάθε πώς να συντηρήσεις σωστά τα συσκευασμένα λαχανικά με 2 εύκολα tips.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ